Pet planinarskih oaza u Slavoniji koje ne smijete propustiti

Pet planinarskih oaza u Slavoniji koje ne smijete propustiti

Jeste li znali da se na planinarskoj karti Hrvatske nalazi i Požeško-slavonska županija? Sa čak pet planina omiljeno je odredište planinara i izletnika

Kad krenete nabrajati planine Požeško-slavonske županije, mogli biste pomisliti da se nalazite u nekom gorskom dijelu Hrvatske, a ne u srcu Slavonije. S ukupno 67 planinarskih staza Požeška gora, Papuk, Dilj, Krndija i Psunj ruše sve predrasude o Slavoniji kao nepreglednoj ravnici. Jednostavno odaberite stazu koja najviše odgovara vašim željama, fizičkoj kondiciji i uživajte u ljepoti prirode bez obzira na godišnje doba.


Srednjovjekovni grad Kaptol

Brdo Sokolovac na Požeškoj gori


Pet gora koje okružuju Zlatnu dolinu nude priliku za najbolji aktivni odmor u regiji. Neposredno uz južni kraj Požege avanturiste poziva Požeška gora, s uređenim biciklističkim i pješačkim stazama što prolaze kroz pitome požeške vinograde, tek nekoliko minuta od samog urbanog centra grada.


Krenete li od središta Požege „Stazom sokola“ prema Požeškoj gori, nakon kilometar i pol doći ćete do vidikovca Sokolovac s kojeg puca prekrasan pogled na grad. Ovo brdo ime je dobilo po fra Luki Ibrišimoviću „Sokolu“, koji je, kako legenda kaže, iz ovih krajeva protjerao Osmanlije.Atraktivna požeška šetnica od Trga Sv. Trojstva preko Kalvarije do Sokolovca upotpunjena je sa 16 poučnih ploča koje prikazuju zanimljiv biljni i životinjski svijet, vegetaciju, geološke zanimljivosti, povijest grada i Požeške gore uz prekrasni pogled na panoramu Zlatne doline i slavonsko gorje.


Brda Klikun i Starac iznad Pleternice

Brdo Starac iznad Pleternice prepoznat ćete po kapelici sv. Petra. Ovo izletište pružit će vam jedinstven spoj mira i ljepote prirode, a pamtit ćete i pogled na pleterničke ravnice i šume. Vinoljupci će se bez problema prošetati do brda Klikun. Ime je dobilo po načinu na koji su mještani izgovarali ime udovice Clicquot, iste one dame koja je u 19. stoljeću pokorila svijet svojim šampanjcima.


Prema legendi na putu u Petrograd posjetila je Pleternicu i toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima i bačvama od hrastovine da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove. Starac i Klikun dio su Ceste vina i ruža koja u duljini tri i pol kilometra vodi iz središta Pleternice po okolnim vinogradima.

Planinarski dom Lapjak u Velikoj


Iznad termalnih izvora u Velikoj, na kraju doline kojom teče rječica Dubočanka, naići ćete na planinarski dom Lapjak. Od planinarskog doma do vrha Lapjaka vodi staza Tauberove stijene.
Volite li dulje i zahtjevnije staze odlučit ćete se za kružnu turu - Velički visovi, koja kreće od planinarskog doma do sjeveroistočnog vrha Papuka - Češljakovački vis, te se spušta prema planinarskom skloništu Trišnjica i dalje dolinom Dubočanke natrag prema Velikoj.

Papuk se ne propušta


Sjeverno od Velike, glavnog ulaza u Park prirode Papuk naići ćete na Velički grad iz 13. stoljeća, jedan od osam srednjovjekovnih fortifikacijskih gradova utvrđenih na obodu Papuka. Park prirode, ujedno je i geopark pod zaštitom UNESCO-a, jednostavno se ne propušta.


Bez obzira odaberete li laganu šetnju, planinarenje ili vožnju biciklom oduševit će vas njegov planinski masiv, koji uz zapadni dio Krndije čini jedinstvenu oazu u srcu Slavonije. Uživajte u ljepoti njegovih gustih šuma, a predah potražite u Planinarskom domu i izletištu Jankovac u istoimenoj Park šumi. Ovdje se nalaze poučne staze, gorski potoci i jezera, špilje, slapovi, oko 1200 vrsta flore i faune.

Omanovac  - najljepši pogled na Moslavinu i Slavoniju


Znate li da su Papuk i Psunj nekoć bili otoci u Panonskom moru? Morskog plavetnila odavno nema, ali zato uživajte u zelenim oazama nepreglednih šuma! Na području Lipika i Pakraca 23 su planinarske staze koje vijugaju po prekrasnom Psunju.


Jedno od najljepših izletničkih i planinarskih odredišta u Hrvatskoj je Omanovac, smješten na  655 metara nadmorske visine. Planinari ga obožavaju, a izletnici ga ne propuštaju.


Na Omanovcu uživajte bez obzira na godišnje doba. Uz roštiljanje, nogomet, 3D streličarstvo, paraglajding, ovaj atraktivni vidikovac pruža veličanstveni pogled na Moslavinu i Slavoniju.  Kako su pale i prve pahulje snijega, sanjkajte se ili skijajte na stazi udaljenoj samo 50 metara od planinarskog doma, koji je 2014. proglašen najboljim u Hrvatskoj. Dobro je znati da raspolaže sa 40 ležajeva, jer mnogi nakon posjeta Omanovcu, tamo odluče i prenoćiti.Turistička zajednica Požeško-slavonske županije


www.tzzps.hr
Facebook fan page
 
 
Komentari
+2
 
zeljkica67
 • 26.11.2017 11:06:13
 • Bodova: 7417
 • Prijavi
U mojoj Županiji a to je VIROVITIČKO-PODRAVSKA postoji Put Paprike, i Vinska cesta. Nemojte misliti da to nije Slavonija, mi smo na međi. Volim naša polja i ravnice, i ponosna sam na svoj kraj.
kuota
 • 24.11.2017 21:09:21
 • Bodova: 20942
 • Prijavi
Cijela Slavonija je lijepa u koji god dio da dođete. Svako mjesto ima svoje ljepote, prirodna bogatstva, znamenitosti i dobre ljude koji su pravi slavonski domaćini.
malikekoserk1
 • 24.11.2017 15:42:51
 • Bodova: 22381
 • Prijavi
Vau predivno, odmah poželim staviti pinklec na rame i put pod noge, jako volim prirodu, i svo slobodno vrijeme odem negdje i hodam , planinarim to mi je nešto predivno , ne da se s ničim usporediti. Stvarno predivne destinacije.
dorryy00
 • 24.11.2017 15:25:14
 • Bodova: 27365
 • Prijavi
predivno
nyna_31
 • 24.11.2017 14:22:59
 • Bodova: 16128
 • Prijavi
Lijepo,ma meni je Slavonija sva prekrasna.
tkolac26
 • 24.11.2017 12:06:51
 • Bodova: 6622
 • Prijavi
Predivno. Više puta sam bila u Slavoniji i uvijek sma se divila prekrasnim poljima koja nemaju kraja,zalasku sunca i očuvanoj prirodi. Prošle godine sam šetala Kneževim vinogradima i uživala u pogledu sa vidikovca. Nisam nikad razmišljala o planinama,a priznajem da me privlači i baš bi voljela posjetiti Osmanovac i Papuk.