Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Otkrijte tajne Elafitskih otoka

Otkrijte tajne Elafitskih otoka

Koločep, Lopud, Šipan - nezaobilazna su destinacija svakog putnika koji odluči posjetiti najjužniji dio hrvatske obale

Predivan arhipelag smješten u neposrednoj blizini Dubrovnika svakako je nezaobilazna destinacija svakog putnika koji odluči posjetiti najjužniji dio hrvatske obale. Nazivaju ih otocima neviđene ljepote, otocima nadaleko poznatih dubrovačkih kapetana i pomoraca, koji vas ne mogu ostaviti ravnodušnima. Zato ako ljetujete u Dubrovniku ne propustite izlet brodom do Elafita ili Jelenjih otoka koji će vas očarati borovim šumama, pješčanim plažama, mirom i mnogobrojnim spomenicima još iz antičkoga doba.

Biseri dubrovačkoga kraja

Elafitski arhipelag čini više otoka i otočića, a samo su tri naseljena, to su Koločep, Lopud i Šipan. U manje se otoke ubrajaju Daksa, smješten ispred dubrovačke luke Gruž, Sv. Andrija, nenaseljen stjenoviti otok sa svjetionikom, Mišnjak, Jakljan, Kosmeč, Goleč, Olipa, Tajan, Crkvine, Ruda. Do Elafita možete stići u aranžmanu neke od brojnih putničkih agencija, a povezani su i redovnim brodskim linijama s Dubrovnikom.

Šipan

Najveći je otok Elafita i ujedno najudaljeniji od Dubrovnika, otok Šipan, bogat maslinicima i vinogradima. U njegovim uvalama smještena su dva naselja, Šipanska luka i Suđurađ. Šipan je udaljen od Dubrovnika oko 7 milja a Šipanska luka otprilike 12. Na otoku se mogu vidjeti mnogobrojne kapelice, stare građevine, koje potječu još iz srednjeg vijeka. Na otoku na površini od 16 kvadratnih kilometara nalaze se tako 42 stara ljetnikovca, 34 crkve i crkvice, većina ih je u oronulom stanju.

U Suđurđu, u neposrednoj blizini luke, smješten je renesansni dvorac obitelji Stjepović – Skočibuha, čija izgradnja je počela 1529. godine. Druge značajne građevine su kula Pakljena i crkva Sv. Duha u Suđurđu s ravnim krovom, najvećim ovog oblika na jadranskoj obali. Šipan je među omiljenim ronilačkim destinacijama, kao i ostali otoci Elafitskog arhipelaga.

Koločep

Najbliži je od Elafitskih otoka Dubrovniku. U njegove dvije najveće uvale smjestila su se naselja Gornje Čelo i Donje Čelo.Gusta borova šuma i azurno more, koje obiluje ribama i školjkama, dočekuje posjetitelje Koločepa, čiji su stanovnici nekada bili najpoznatiji  koraljari Mediterana. Zeleni otok sa stoljetnim borovim šumama, rogačima, maslinicima, vrtovima punim naranči i limuna, s lijepim plažama, sav veliki, mirisni park, jedno je od najdražih izletišta Dubrovnika. Koločep ili Kalamota, kako ga nazivaju Dubrovčani, također je sačuvao brojne spomenike stare arhitekture, kule, kapelice, ljetnikovce, crkvice, ruševine bazilika. Sve to svjedoči o stoljetnoj naseljenosti ovoga otoka, još od antike.

Lopud

Između Šipana i Koločepa smjestio se otok Lopud, turistički najrazvijeniji otok dubrovačkog područja. Prava je oaza bujne vegetacije, prekrasnih vrtova i parkova, u prošlosti je pak bio otok kapetana, slavnih pomoraca Dubrovačke Republike. S otoka potječe i glasoviti pomorac i brodovlasnik Miho Pracat. Mjesni perivoj poznat je po  kolekciji bilja u kojoj su bambusi i različite vrste kaktusa, sakupljeni po cijelome svijetu. Otok je naseljen već tisućama godina, pa se na njemu mogu pronaći mnoge starogrčke, rimske i slavenske građevine i ruševine. Posvuda po otoku razasute su tvrđave, crkvice, ljetnikovci i samostani bogati vrijednim umjetničkim djelima. Prava su mu dragocjenost predivne plaže, od kojih je najpoznatija pješčana plaža Šunj.

Istoimeno naselje Lopud smješteno je usred široke uvale, a kamenite kuće okružene su nasadima palmi, čempresa i agruma te vrtovima sa suptropskim biljem koje ovdje izvrsno uspijeva. Smještaj se nudi u privatnim sobama, apartmanima i dvama hotelima. Lopud je miran otok, idealan za one koji žele ljetovati u tišini i prirodnom krajoliku.
(M.G.)
Foto: www.karijola.hr
 
Komentari
+2
 
aylaa
  • 16.8.2011 13:19:26
  • Bodova: 18804
  • Prijavi
Divno...