Na samome vrhu, gdje je snijeg zajamčen

Na samome vrhu, gdje je snijeg zajamčen

Obertauern privlači posjetitelje raznolikom ponudom za cijelu obitelj

Legendarnom bavarskom političaru Franzu Josefu Straußu pripisuje se izjava: „Tamo gdje sam ja tamo je sam vrh. Čak i kad sam dolje, dolje je vrh”. U Obertauernu ne postoji dolje, jer u ovom je mjestu sve nekako na vrhu: početak naziva mjesta, skijalište, après ski.

Najveći adut kojim se diči ovo cijenjeno zimovalište u pokrajini Salzburg njegov je položaj: nalazi se 90 kilometara južno od Mozartova grada, a podjednako je dostupno i iz Beča i Münchena. Brze i povoljne zrakoplovne linije do Salzburga i Klagenfurta uz kombi prijevoz od zračne luke do Obertauerna i natrag čine „snježnu zdjelu Austrije” omiljenom destinacijom prema sloganu „Doletite na snijeg”. Iz središta mjesta na visini od 1740 m, staze se šire planinskim obroncima poput žbica na velikom kotaču sve do visine od 2313 m.


Zahvaljujući osobitim vremenskim prilikama u Visokim Turama snježni oblaci ispuštaju svoj teret na Obertauern i sa sjevera i s juga. Snijeg često zapadne već u listopadu i zadržava se sve do svibnja, dakle gotovo sedam mjeseci. Koliko je Obertauern siguran što se tiče snijega, potvrdila je 2016. godine studija tirolskog stručnjaka za skijaški turizam Günthera Aignera. Sa 264 centimetara srednje maksimalne visine snijega, Obertauern vodi na popisu sedam austrijskih zimovališta najbogatijih snijegom.

Legendarni “krug po Turama”: najljepši krug otkad postoji skijanje
U brojnim kućama i hotelima u Obertauernu još su izložene fotografije Beatlesa kako izvode vratolomne spustove na stazama Obertauerna. „Fantastična četvorka” pomogla je u stvaranju međunarodnog ugleda koji Obertauern već desetljećima sve više učvršćuje. No još i više od slavnih osoba, odličnom glasu Obertauerna kao idealnog skijališta pridonio je genijalni raspored i umrežavanje vučnica.


„Ski in – Ski out” funkcionira iz svake točke u mjestu pa se skijaši u svega nekoliko zamašaja nađu usred staze. Vučnice su postavljenje tako da omogućuju obilazak svih staza, bilo u smjeru kazaljke na satu ili suprotno od kazaljke na satu, sve dok se ne vratite na polaznu točku. Ova jedinstvena skijaška arena naziva se krug po Turama”, a čini je 26 suvremenih žičara i vučnica koje dovoze skijaše na stotinjak kilometara povezanih staza.

Za djecu i mlade postoje dvije varijante popularnog kruga po Turama prilagođene njihovoj vještini i kondiciji. Krug s Bobbyjem,” nazvan po Bobbyju”, maskoti mjesta, namijenjen je mlađoj djeci, a My Track” je namijenjen naprednijoj djeci i mladima kao pandan stazi za odrasle. Zabavni park, staza za mjerenje vremena, staza strave i staza s grbama na obje kružne staze potiču mlade posjetitelje da svoje doživljaje u Obertauernu dijele pod hashtagom #LOVEOBERTAUERN.

 
I mališani su na samom vrhu
Obertauern nije puko igralište za yuppije, on je puno više od toga; atmosfera Obertauerna privlači sve dobne skupine, što se vidi po brojnim obiteljima s djecom koje ćete zateći na stazama i u hotelima. U mjestu radi sedam škola skijanja i snowboardanja koje se s puno ljubavi brinu za male skijaše. U obiteljskom skijaškom parku Medo Bibo djeca se kroz igru upoznaju sa snijegom i skijama, dok djeci različitih razina skijaškog umijeća na raspolaganju stoje tri staze.

Djecu koja su već sigurna na skijama očekuju šezdesetak kilometara laganih staza i prilično neobična iznenađenja kao što su dječji iglu i jeziva skijaška staza strave u Parku bajki uz žičaru Schaidberg. Za djecu koja još ne znaju skijati u Obertauernu postoji dječji vrtić za posjetitelje – „Kinderland Obertauern” – gdje o djeci skrbe stručno osposobljene odgajateljice. Roditeljima je zajamčen miran i neopterećen odmor, bez obzira žele li uživati u zimskim sportovima ili u wellnessu.


Ravne ili s hupserima i pune uzbuđenja
Kad se skijaši i snowboarderi povuku sa staza na après ski događanja u mjestu, počinje drukčija predstava. Bezbrojni ratraci jurcaju gore-dolje padinama, ravnajući ili stružući, kako bi sportaši sljedeće jutro mogli uživati u savršeno pripremljenim stazama. Suprotnost savršeno poravnatim stazama je „Gamsleiten 2”, jedna od najstrmijih staza s hupserima u Europi, koja predstavlja pravi izazov i pustolovinu za najbolje skijaše i snowboardere.

Omiljeno sastajalište boardera i freestylera je snježni park „The Spot”. Od početničkih beginner linesa” i railsa do boksova i skokova ovdje je dostupno sve što shredderi cijene. Obertauern je otkrila i zajednica snowkitera. Mjesto susreta ljubitelja ovog spektakularnog trendovskog sporta je škola snowkitinga.


Izvrsna ponuda na vrhu
Après ski i noćni život Obertauerna vrlo su raznoliki, a u klubovima glazbu puštaju DJ-i iz europskih metropola. Ljubitelji ugode i gurmanskog načina života uživat će u brojnim izvorno alpskim lokalima. Početak sezone u Obertauernu se tradicionalno obilježava velikom proslavom tako da će 1. prosinca 2018. na legendarnom koncertu otvorenja skijaške sezone sve od sebe dati austrijski band WANDA da bi oduševio svoje obožavatelje u Obertauernu. Tradicionalna povorka krampusa u kojoj sudjeluju stotine krampusa te Ö3 party održat će se 8. prosinca 2018.


Posjetitelji Obertauerna u prosincu 2018. moći će u prvom redu doživjeti adventska događanja. Adventski sajam na najvišoj nadmorskoj visini u pokrajini Salzburg ove godine prvi put otvara vrata između 29. studenoga 2018. i 22. prosinca 2018., tjedno od četvrtka do subote, od 16:00 do 21:00 h. Na štandovima će se prodavati poslastice, prirodni proizvodi i rukotvorine iz domaće radinosti, karakteristični za regiju. Glazba, književne večeri, čitanje bajki za djecu i druga događanja stvorit će čarobno božićno ozračje.


Kraj sezone označava natjecanje Gamsleiten Kriterium od 5. do 7. travnja 2019., a sezona na samome vrhu završava 1. svibnja. Draž je takve raznolikosti u tome da je možete, ali ne morate iskoristiti. Skijašima koji su se tijekom dana izmorili na stazama možda će najpoželjnija mjesta biti baš hotelska sauna i udobni kutak uz kamin. Jer, boravak na samome vrhu prilično je naporan.

 
 
Komentari
+2
 
mikica61
  • 9.10.2018 11:54:53
  • Bodova: 127134
  • Prijavi
i ja bih tamo
lady_alchemy
  • 9.10.2018 0:51:56
  • Bodova: 409
  • Prijavi
Volim skijanje, to moram priznati. Jedva čekam zimu.
vmarina
  • 8.10.2018 13:01:49
  • Bodova: 50939
  • Prijavi
Već vrijeme za zimske radosti, a još smo na plaži.