Kanjon Drine i Šarganska osmica

Kanjon Drine i Šarganska osmica

U posjetu zapadnoj Srbiji

Prilikom posjete zapadnoj Srbiji jedna od lokacija koju smo posjetili bila je Kućica na stijeni -  koja se nalazi na sredini rijeke Drine kod Bajine bašte. Kućica je izgrađena prije četrdesetak godina kada su je plivači počeli pomalo graditi na stijeni koja im je služila kao mjesto za odmor tijekom plivanja Drinom. Ova je kućica prema Daily Mailu odabrana kao jedna od najčudnijih kuća na svijetu i djeluje stvarno fascinantno.


U Bajinoj bašti posjetili smo i BB Klekovaču – nadaleko poznatu proizvodnju rakije koja se peče na tradicionalan način uz uporabu suvremene tehnologije. Rakija odležava u bačvama sa bobicama kleke ubrane na padinama Tare i Zlatibora a proizvodi se do 100.000 litara godišnje.

Poslije isprobavanja rakija u BB Klekovači, kao pravo osvježenje nam je došla posjeta  izvoru rijeke Vrelo koja se pojavljuje na nadmorskoj visini od 234 m u podnožju planine Tare.


Šetnjom uz cjelokupan tok rijeke duge 365 m prošli smo jednu od najkraćih rijeka Europe.
Rijeka Vrelo se svojim 10 metarskim vodopadom ulijeva u rijeku Drinu kojom smo nastavili uživanje u posjeti prirodnim ljepotama zapadne Srbije. 
Ukrcavanjem na brod Grizli 2 krenuli smo u idiličnu plovidbu kanjonom rijeke Drine gdje se u ponudi može odabrati plovidba čak do Višegrada. Naša je vožnja trajala par sati te je uz prigodan program i odličan ručak pružila pravo uživanje. Kanjon Drine je nakon svjetski poznatog kanjona Kolorada  i kanjona rijeke Tare, treći najdublji kanjon na svijetu. Plovidba uz strme litice Tare i Sušice djeluje zaista fascinantno i slobodno možemo reči da je ovo bio vrhunac našeg putovanja po zapadnoj Srbiji koju možemo svakom preporučiti.

 

Poslije plovidbe, prošetali smo dijelom planinarskih staza povrh Drine te uživali u jednom od vidikovaca i pogleda na sami kanjon.


Idućeg smo dana posjetili Mokru Goru te se provezli poznatom turističkom željeznicom – Šarganskom osmicom. Ova uskotračna željeznica nalazi se na ruti od Beograda do Dubrovnika, a od 1995. nakon više desetljeća stagnacije postaje ponovno popularna, ovaj puta, kao turistička atrakcija. Relacija od postaje Šargan-Vitasi do Mokre Gore predstavlja jedinstveno graditeljsko umijeće izgrađeno u duljini od 15 km na kojem se nalazi 5 mostova i 22 tunela.
Šarganskom smo željeznicom te posjetom Beogradu završili naše putovanje zapadnom Srbijom.
Za sve vas koji volite uživanje u prirodi, pješačenja, otkrivanja skrivenih staza koje vode k planinarskim domovima ili penjanja novih planina,svakako preporučujemo ovakav izlet za koji planirate rezervirati najmanje 5 dana godišnjeg odmora...  


Tekst i foto: Krešimir Golubić
 
Komentari
+2
 
ataratours
 • 2.2.2018 18:04:13
 • Bodova: 3
 • Prijavi
Brod je već popularan, ali ne u meri u kojoj smo i mi sigurni da će uskoro biti, pa Vam iz tog razloga u ovom momentu dodeljujemo 2 gratis karte za krstarenje u 7. ili 8. mesecu. Datume polazaka možete pratiti na našoj web stranici. Potrebno je samo da se javite na vreme. Agencija Taratours
gogsa
 • 1.2.2018 23:16:48
 • Bodova: 78539
 • Prijavi
Lijepo. Pojma nisam imala da je tako i tu.
malikekoserk1
 • 1.2.2018 15:04:38
 • Bodova: 22464
 • Prijavi
Stvarno prelijepo , kučica je preslatka, a priroda vau , divota. Vrijedilo bi posjetiti.
tella
 • 1.2.2018 11:15:15
 • Bodova: 27357
 • Prijavi
Predivno! Rado bih se provozala malo brodićem prije nego li postane previše popularno.