Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Dubrovnik – biser Jadrana

 Dubrovnik – biser Jadrana

Što morate obavezno pogledati i posjetiti u gradu podno Srđa

Dubrovnik je prepoznatljiv po kulturnim i povijesnim znamenitostima koje je i UNESCO zaštitio svojom poveljom uvrstivši ga tako na listu svjetske kulturne baštine. Jedan je od najatraktivnijih gradova Sredozemlja, koji se može pohvaliti izuzetnim prirodnim ljepotama, ali i bogatom turističkom ponudom. 

Toliko je puno razloga za doći u Dubrovnik. Nemoguće je opisati i nabrojiti sve što biste trebali obići u tom prelijepom povijesnom gradu u kojem se na svakom koraku može naići na znamenitost neprocjenjive vrijednosti. Donosimo vam tek nekoliko preporuka – što obavezno pogledati, što svakako posjetiti u gradu podno Srđa.

Stradun
Obilazak Grada bogate kulture i baštine, njegovih zidina, tvrđava, muzeja, galerija,
dakako da je nezamisliv ako niste prošetali jednom od najpoznatijih dubrovačkih znamenitosti – glavnom gradskom ulicom. Placa ili Stradun proteže se od glavnog gradskog trga, s obje strane na nju se naslanjaju brojne uske uličice s mnoštvom restorana, kafića. To je najpopularnije okupljalište Dubrovčana i turista.     

Knežev dvor
Sjedište državne vlasti iz vremena Dubrovačke Republike. U atriju se danas održavaju koncerti Dubrovačkih ljetnih igara, a tu je i brončano poprsje znamenitog pomorca Miha Pracata. Na katu je stalna postava muzejskih eksponata koji godišnje razgleda stotine tisuća posjetitelja. Nezaboravan glazbeni doživljaj Kneževa dvora nudi jedinstveni Festival komorne glazbe Julian Rachlin i prijatelji. Osmo po redu druženje vrhunskih umjetnika i publike na rasporedu je od 2-14. rujna.      

Tvrđava Lovrijenac
Svakako, ali svakako obići taj "dubrovački Gibraltar". Impresivna tvrđava izvan gradskih zidina na zapadnom prilazu gradu. Obavijena legendama uzdiže se na 37 metara visokoj morskoj hridini. Na ulazu u tvrđavu je latinski natpis: NON BENE PRO TOTO LIBERTAS VENDITUR AURO (Sloboda se ne prodaje ni za svo blago svijeta). Na Dubrovačkom ljetnom festivalu tu se izvodi veliki broj dramskih djela, a Lovrijenac je postao poznat i kao jedna od najljepših svjetskih pozornica za izvedbu Shakespeareovog "Hamleta". Tvrđava je otvorena za posjetitelje.

Gradske zidine
Doživljaj Dubrovnika nije potpun bez obilaska gradskih zidina s kojih se pruža jedan od najatraktivnijih dubrovačkih prizora. Duge 1940 m, s 3 tvrđave, 16 kula, 6 bastiona. Prilikom njihova razgledanja nezaobilazna je atraktivna utvrda, kula Minčeta. Obilazak gradskih zidina se naplaćuje. Ulaznica za individualni posjet košta 50 kuna, za grupe 30, a mlađe od 18 godina 20 kuna. Mogu se kupiti u vremenu 8-18.30 h.

Palača Sponza
Još jedna nezaobilazna točka turističke rute. Palača Sponza svjedoči o slavnoj prošlosti, služila je u davnim vremenima kao kovnica novca, državna blagajna, banka i trezor dragocjenosti. U palači je danas sjedište bogatog Državnog arhiva u kojem se čuvaju mnogobrojni izvorni dokumenti Dubrovačke Republike.  

Dominikanski samostan
Ne propustite posjetiti kompleks Dominikanske crkve i samostana s muzejom. Tu se nalaze slike najznačajnijih predstavnika dubrovačke slikarske škole iz 15. i 16.stoljeća, te Tizianov prikaz sv.Magdalene i sv. Vlaha. U Dominikanskoj crkvi i sakristiji ima nekoliko sarkofaga i grobova nadbiskupa, biskupa i dubrovačke vlastele.

Idealan vikend
Dubrovnik je idealan izbor i za romantičan vikend udvoje uz obavezan izlet na  Lokrum, otočić romantične ljepote i bogate povijesti. Ujedno i zaštićeni park prirode. 
Šetnice, prelijepe uvale, jedinstven pogled na Dubrovnik, Botanički vrt s egzotičnim biljkama, vidikovac, malo jezero kao posebna atrakcija otoka …sve je to tek dio razloga za obilazak Lokruma. Kako do njega? Iz luke u povijesnoj jezgri grada brod za Lokrum polazi svaki puni sat. Polazak posljednjeg broda s otoka je u 19.30 sati.  Vožnja traje 15-ak minuta. Brod ne vozi u slučaju loših vremenskih uvjeta. Povratna karta s ulaznicom za botanički vrt košta 40 kuna po osobi ( za skupine preko 10 osoba cijena je 30 kn po osobi).

Dubrovačko ljeto s Marinom Držićem
Ovo je ljeto pravo vrijeme za posjet Dubrovniku zbog još jednog posebnog razloga – u godini smo u kojoj se slavi 500-ta obljetnica rođenja Marina Držića.
Tom dubrovačkom, i jednom od najvećih europskih komediografa bit će posvećene ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre. Dramski program 59.igara bit će obilježen djelima najslavnijeg hrvatskog dramskog pisca.  

Doživite Dubrovnik
Kako obići sve znamenitosti tog povijesnog grada u kojem svaka zidina, palača ili ulica ima svoju priču, svoju čaroliju? Za individualne posjetitelje nude se brza turistička ruta, s okvirnim trajanjem od 30 minuta, a mogu se odlučiti i za cjelokupnu rutu od 3,5 sata. Turističkim grupama preporuča se obilazak uz profesionalnog vodiča, cjenik se može naći na web stranici Društva turističkih vodiča Dubrovnika. Primjerice, razgledavanje grada u trajanju do dva sata stoji 480 kuna ( za grupu do 20 osoba), odnosno 550 kuna ( 21-55 osoba). Atraktivan može biti i obilazak panoramskim autobusom, vožnja traje dva sata, cijena je 90 kuna. Dubrovnik City Tour namijenjen je posjetiteljima koji žele uživati u razgledavanju i u panorami iz cabriobusa, uz stručno audio vođenje na jednom od devet ponuđenih jezika. Autobus je oslikan u stilu starog dubrovačkog tramvaja.

(M.G.)

 
Komentari
+2
 
nana1710
 • 28.8.2009 7:47:30
 • Bodova: 191
 • Prijavi
Predivan grad...
federeta
 • 18.8.2009 1:56:23
 • Bodova: 4775
 • Prijavi
ali nima splita do splita :)
federeta
 • 18.8.2009 1:56:09
 • Bodova: 4775
 • Prijavi
dubrovnik je prreeeeelip
ivankusa
 • 15.8.2009 19:01:44
 • Bodova: 5083
 • Prijavi
U Dubrovniku sam bila prošle godine u devetom mjesecu sa dvije prijateljice. Još do danas,skoro nakon godinu dana,dojmovi se još nisu slegli.Bilo je predivnoooooo..tih 8 dana ljepši su period moga života!
ella34
 • 12.5.2009 22:18:43
 • Bodova: 254
 • Prijavi
Predivan je ,bila jako puno puta ,
brioni
 • 24.4.2009 21:40:52
 • Bodova: 309
 • Prijavi
Nisam bila, ali planiram svakako!
eta
 • 7.1.2009 17:02:04
 • Bodova: 438
 • Prijavi
Dubrovnik je zaista ljep grad, odusevljena sam.