City break Beograd - ludi provod i vrhunska hrana

City break Beograd - ludi provod i vrhunska hrana

Grad poznat po dobrim provodima i odličnoj hrani nije nas razočarao svojom ponudom.

Tražite li stvarno dobar vikend provod s društvom, Beograd je savršena destinacija. Vrhunska gastro ponuda i uzbudljiv noćni život svaki dan u tjednu, nešto je što vas ovdje neće razočarati. Svoj produženi ženski vikend započele smo u subotu. Baza nam je bila u predivnom hotelu Falkensteiner Belgrade.


Hotel s 4 superior zvjezdice, nalazi se u Novom Beogradu, središtu poslovnog i trgovačkog dijela Beograda, i idealan je za poslovna putovanja i shopping. Naravno ni popularna mjesta za izlazak nisu daleko, svega 5-10 minuta vožnje taksijem, ovisno idete li do Splavova ili Beton hale, a od centra Beograda udaljen je 4 kilometra.
 



Doručak u hotelu Falkensteiner Beograd dat će vam energiju za čitav dan

Moderan dizajn, ugodna atmosfera i odlična hrana samo su dio hotelske ponude. Zbog predivnog ambijenta i prilično zauzetih konferencijskih dvorana, Falkensteiner Hotel Beograd rado koriste poslovni ljudi za sastanke.


 
Poželite li se opustiti nakon napornog radnog dana ili iscrpljujućeg shoppinga, svakako otiđite u Acquapura City SPA centar na 9. katu hotela u kojem osim beauty tretmana i masaža možete uživati u panoramskoj sauni s pogledom na grad ili parnoj kupelji.


Prije polaska u Beograd, raspitala sam se o najboljim restoranima i mjestima za izlaske. Gotovo svi su spomenuli Fridu , pa nam je to i bila prva stanica. Želite li u subotu uživati u hrani i živoj svirci u Fridi, svakako rezervirajte stol na vrijeme. Cantina de Frida je španjolski restoran i bar koji se nalazi u popularnoj Beton hali, na obali Save. Ime restorana, dizajn interijera i koncept inspirirani su poznatom meksičkom umjetnicom Fridom Kahlo. U svom opisu navode da je to  mjesto gdje se sastaju prijatelji da zajedno pjevaju, plešu i dijele hranu, i slave život. I doista tako i je  - u subotu navečer restoran je krcat, live bend svira popularne pjesme uglavnom hrvatskih izvođača poput Olivera, Gibonnija, Crvene jabuke…  svi pjevaju, plešu, uživaju u odličnoj hrani. Odlična zabava do ranih jutarnjih sati je zagarantirana, a hranu možete komotno naručiti i u 1 u noći.

 
Na jelovniku su većinom meksička i španjolska jela, s velikim izborom jela od morskih plodova i ribe, te crvenog mesa a posebno me oduševio izbor različitih umaka. Također poželite li ovdje doručkovati, neće pogriješiti.  Cijene nisu baš niske, kako sam očekivala, primjerice za steak ćete morati odvojiti oko 200 kuna, porciju hobotnice ispod peke oko 100 kn, a salate se kreću od 40-75 kn. No, porcije su prilično velike, a hrana je vrlo ukusna, tako da se svakako isplati doći.


U Beton hali se nalazi niz restorana, jedan do drugog, a još jedan za koji sam dobila preporuku je Ambar. Ovdje možete probati pravu balkansku kuhinju. Ambar je prvi moderni, internacionalni lanac restorana Balkanske kuhinje koji se nalazi na tri lokacije, u Beogradu, Washingtonu i Clarendonu. Uređen je vrlo moderno, minimalistički i jednostavno, atmosfera je urbana, dok je tradicionalna hrana obogaćena neočekivanim detaljima i zanimljivim sastojcima.


Osim ukusne hrane, posebno su ponosni na rakije koje rade najpoznatiji srpski destileri. 


Restoran nudi opciju neograničenih menija – za cijenu od 1950 dinara (oko 120 kn) za ručak i 2990 dinara (oko 190 kn) za večeru možete jesti sve po redu po meniju, a na meniju ima 70-tak različitih jela.  Ako krenete jesti po redu, možete pojesti predjela i eventualno doći do juhe. Otkrili smo da su samo jednom vaterpolisti uspjeli pojesti sve s jelovnika :D.  Odlučite li ipak normalno naručiti hranu, cijene su vrlo prihvatljive – npr. 16 sati kuhana teletina u umaku od šumskih gljiva s njokama dođe  690 dinara (oko 45 kn), miješano meso sa žara je 790 dinara (oko 50kn), a zapravo se cijena većina glavnih jela kreće 30-45 kn.

Restoran, živopisnog uređenja, ali koji će vam mnogi sigurno preporučiti je Lorenzo & Kakalamba. Malo je reći da je ovo mjesto kičasto…

Za sebe kažu da su spoj Firenze i Pirota (mjesto u jugoistočnoj Srbiji), no imam osjećaj da su dovukli pun kamion artefakata s  buvljaka i natrpali ih u restoran.


Bizarni detalji, poput ovce ili kobre na stropu, stakleni pod s pogledom u kuhinju, zastrašujuće realističan kip psa na ulazu praćen zelenom kravom u stvarnoj veličini, lutka Jessice Roger, stolice u obliku ženske stražnjice, glomazni stakleni lusteri, žirafa, samo su dio prizora iz ovog nevjerojatno uređenog restorana.

 
Jelovnik srećom nije tako egzotičan, ali je isto spoj toskanske i balkanske kuhinje.  Stol sam (za nedjelju u 14) rezervirala preko interneta nekoliko dana ranije. Kad smo stigle bilo je prilično prazno, pa sam pomislila da me netko dobro nasamario ovom preporukom… Naručile smo hranu – pečenu teletinu ispod saća jedna, a Cezar salatu druga. Dok smo čekale restoran se počeo puniti i za cca pola sata više nije bilo ni jednog slobodnog mjesta. Nekoliko rođendanskih proslava i obiteljskih ručkova, odali su nam da je ovo zapravo vrlo omiljeno mjesto među Beograđanima. I možda prostor izgleda kao karikatura kiča, hrana je više nego dobra.


Zapravo teletina ispod saća je bilo možda jedno od najboljih jela koje sam ikad probala. Cijene prate popularnost ovog mjesta, tako da su za Beograd nešto više (salata je bila oko 55 kn, a teletina oko 85 kn), ali su porcije stvarno obilne, a hrana vrlo ukusna. U svakom slučaju ako dođete u Beograd svakako svratite ovdje.

Kako smo obišle dosta odilčnih restorana i barova u tri dana koliko smo bile u Beogradu, ovaj bi se tekst lako mogao pretvoriti u knjigu, no svakako vam moram spomenuti još jedno mjesto, a to su legendarna Tri šešira na Skadarliji.


Otvoren još davne 1864.g. u zgradi u kojoj se prethodno nalazila zanatska radionica, koja je kao logotip imala tri limena šešira (po kojima je dobio ime), ovaj restoran najbolje utjelovljuje duh Skadarlije. S vrhunskom tradicionalnom kuhinjom i lokalnim Ciganima koji za vas sviraju cijele dane i noći, ne čudi da je ovaj restoran jako poznat i van granica Srbije. Iako izvana ne odaje svoju veličinu, kad uđete u restoran vidite koliko je zapravo velik i zašto tu sviraju po tri-četiri ciganska benda :D


Koje god jelo ovdje naručite, nećete pogriješiti jer je sve vrhunski pripremljeno. Još jednom od mjesta koje ne smijete zaobići, i ponovno napomena - obavezno prije rezervirajte stol.

Nakon što ste se dobro najeli, sve kalorije možete potrošiti plešući do jutra, ovisno o tome što preferirate - cigansku glazbu, pop, narodnjake ili rock, na legendarnim splavovima, Skadarliji ili novom popularnom mjestu za izlaske, Cetinjskoj ulici.
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 19.9.2018 9:13:34
  • Bodova: 50767
  • Prijavi
Nije mi još na popisu.