Bled i Bohinj - pravi biseri za jedinstveni odmor

Bled i Bohinj - pravi biseri za jedinstveni odmor

Uživat ćete u posjetu krajolicima iz bajke


Bled je sjajno mjesto za provesti miran vikend i uživati u zelenilu kojega je doista toliko da mora oduševiti sve ljubitelje prirode i svježeg zraka. Na otprilike tri sata vožnje od Zagreba nalazi se malo mjestašce Bled kojim dominira prekrasno modrozeleno jezero. U prvi trenutak izgleda kao iz bajke, osobito s dvorcem koji sramežljivo izvire s litice iznad jezera te istovremeno izgleda vrlo krhko, ali i snažno. Slovenci su se pobrinuli da turisti ugodno provedu vrijeme pa vas očekuje obilje aktivnosti. Iako krajem svibnja i početkom lipnja sezona kupanja u jezeru još nije počela, poneki turisti uživaju u omiljenoj ljetnoj razbibrizi.

Jezerom plove drveni brodići koji su navodno ručno izrađeni i baš lijepo izgledaju. Mnoge će znatiželjnike prevesti do malenog otočića i crkve za koju sam čula da je vrlo lijepa jer ju sama, nažalost, nisam uspjela pogledati. Volite li vožnju biciklom, ne morate ga nositi od kuće jer ga se na Bledu na više mjesta može posuditi. Oduševili su me hoteli odjenuti u zelene lisnate ogrtače. Mnoštvo turista dolazi iz raznih zemalja, a mnogo je tu i poslovnih ljudi.Labudovi su toliko pitomi da su spremni i pozirati vam pri fotografiranju, a ako ste i inače ljubitelj fotografije, zasigurno ćete pronaći mnogo krasnih motiva. Mene su privukli šareni lopoči i bijela grandiozna vila koja izvire iz zelene šume. U njoj je, navodno, uživao drug Tito, a sada mi je jasno i zašto. Vjerujte mi, svatko bi poželio baš tamo provesti vikend. Slovenci sjajno predstavljaju i svoje gurmanske slastice pa tako na svakom koraku možete probati „najbolji domaći sladoled“ kao i „vrlo ukusne kremšnite“ koje doduše nisu ni do koljena samoborskim. Koliko se u Samoboru, ako u njemu niste nikada bili, morate potruditi pronaći kremšnite jer nikada nisam vidjela niti jednu atraktivnu reklamu, toliko u Bledu na svakom koraku plakati najavljuju odlične "kremne rezine".


Vratimo se bajkovitom dvorcu na vrhu litice. Krajem svibnja zauzimaju ga vitezovi i dame u prekrasnim kostimima i dočaravaju nam njihove zabave, način života te doista oduševljavaju mnogobrojne turiste. Pogled prema jezeru nešto je što ću još dugo pamtiti kao i mnoge interesantne eksponate iz muzeja. Svratite li na Bled, nemojte ga propustiti.
Ne moram niti spominjati vrlo ljubazne konobare i sve ostale koji se maksimalno trude ugoditi gostima. Uputite li se tamo, uzmite dovoljno eurića jer tu su vinjete, ulaznice za brod i dvorac, no vaš ćete doživljaj dugo, dugo pamtiti.

Bohinj

Petnaestak kilometara udaljeno od Bleda nalazi se Bohinjsko jezero. Baš kad sam pomislila da je Bled „top of the top“, preda mnom se ukazalo jezero okruženo planinama. Na nekima od njih ocrtavali su se snježni vrhovi i shvatih da se bajka nastavlja. Iako ovo jezero nije toliko komercijalizirano kao Bledsko, njegova gotovo divlja i neukroćena ljepota ima svojih velikih prednosti.Osim vožnje biciklom i šetnje, možete uspinjačom posjetiti i Vogel te uživati u fantastičnom pogledu. Ljubitelji penjanja doći će na svoje na jednoj od mnogobrojnih stijena, a volite li se voziti brodićem, i ovdje u tome možete uživati. Svakako otiđite do predivnog slapa Savice koji se nalazi u Triglavskom nacionalnom parku.Dok su na Bledu šetali parovi, na Bohinju sam primijetila mnogo obitelji s djecom. Svidjela mi se i odlična suvenirnica s autentičnim suvenirima iz tog kraja poput olovke izrađene od drveta, nekih tipičnih zvona i atraktivnih book markera.  Svakako vrijedno posjeta te se nadam da sam vas motivirala da jedan vikend provedete upravo na Bledu i Bohinju.

Vaša Ema Jurić

 
Komentari
+2
 
bubasvaba
 • 27.5.2011 10:12:01
 • Bodova: 3
 • Prijavi
tami77 , jao ako je istina... prije je bilo prekrasno, ja sam bila prije mnogo godina... Nažalost, tako je jer ljudi ne misle na prirodu!
anke
 • 25.5.2011 22:43:46
 • Bodova: 31186
 • Prijavi
Tami, nemas se sta ispricavati, razumije se dobro sta si napisala... Bas steta za Bled... Moje sestre su bile, ali prije nekoliko god. bile su odusevljene, pa i ja imam veliku zelju posjetiti... ali bas mi je zao da je tako ko sto si ti napisla... Cudno mi je da takvo podrucje nije pod zastitom od ribolova ... a uzas...
tami77
 • 25.5.2011 22:24:15
 • Bodova: 1
 • Prijavi
Poštovani! Prvo mi oprostite jer ne znam dobro da pričam Hrvatski. Ali jedna stvar je istina: NEMOJTE ITI NA BLED!!! Ludaki od ribara su ove godine zarazili jezero tako, da se ne možete kupati. U jezero su uložili 6 tona hrane za j... some (riba - ružna riba), da dobiju neko veliku trofeju. Ali na ovaj način su uništili sve - jezero cvijet, je zeleno, prljavo i smrdi!!! To vam je istina!!! Bohinj je ok ali Bled je prljav, zelen in smrdljiv zbog glupih ljudi! Neka vam to bude opozorenje i pamtite, da sam vam to kazala, da ne budete kasnije.... :(( Srečno!
lukrecija_b
 • 25.5.2011 14:52:35
 • Bodova: 16484
 • Prijavi
jako lijepo...na slapu Savice sam bila na izletu i stvarno je lijepo,samo to je bilo tako davno...