BioHoteli – novi trend i budućnost ekoturizma

BioHoteli – novi trend i budućnost ekoturizma

Prirodno i ekološki - glavne odlike novog lanca hotela

Iako ih u Hrvatskoj još nema Bio Hoteli  su pravi hit u europskim zemljama. Prvi put pojavili su se u Austriji 2001. godine. Trenutačno ih je 63 unutar jedinstvenog  hotelskog lanca BioHoteli, od čega u Njemačkoj 35, sedamnaest u Austriji, pet u Švicarskoj, četiri u Italiji i po jedan u Španjolskoj, Irskoj i Francuskoj. Obično su smješteni u prirodi, u blizini skijališta, na planinskim proplancima, gdje se doista može uživati u čistoj i prekrasnoj prirodi.

Prepoznatljivi logo  «Biohoteli», ispisan crvenim slovima na bijeloj pozadini sa zelenim listom, svojim gostima jamče bio (organsku) hranu. Većina hotela upotrebljava i prirodnu kozmetiku, a mnogi od njih koriste alternativne izvore energije. Iskorištavaju kišnicu te prirodne izolacijske materijale,  a i zidovi su im obojeni ekološkim bojama. Kako bi izbjegli elektromagnetsko zagađenje kreveti nemaju metalne dijelove,  a i ručnici i posteljina izrađeni su isključivo od prirodnih materijala.  

Još jedna od zanimljivosti suradnja je takvih hotela s lokalnim ekopoljoprivrednicima. Jedan od austrijskih hotela mnoge proizvode nabavlja s polja udaljenih svega 20-30 km. Osim voća i povrća lokalni poljoprivrednici uzgajaju na ekološki način i stoku pa se u hotelu često mogu pronaći specijaliteti poput ovčjeg sira, janjetine, govedine i teletine. Čak je i obližnja pekarnica pokrenula bio/ekološku proizvodnju za potrebe takvih hotela.Osoblje u kuhinji samostalno spravlja tjestenine, a jednom tjedno rade i domaće pekmeze od sezonskog voća koje i prodaju oduševljenim gostima. Taj austrijski Bio Hotel nudi i namirnice bez glutena. Naime 5% gostiju dolazi im s nekim ograničenjima glede prehrane pa nude hranu prilagođenu i dijabetičarima.

Vrlo je zanimljiv motiv pokretanja ovih hotela. Naime najčešće se vlasnici (obično se radi o obiteljskim hotelima) na to odlučuju iz vlastitih uvjerenja, svjesni kvalitete ekoloških namirnica te njihove dobrobiti za zdravlje, jer to je doista ono najbolje što mogu ponuditi svojim gostima. Drugim riječima vlastiti način življenja uspješno spajaju sa svojim poslomEko principe možete pronaći i u saunama, gdje se koriste organska eterična ulja i grančice svježe smreke.

Interes za Bio Hotele sve je veći što pokazuje i porast gostiju. Prosječna cijena u austrijskom hotelu je oko 77 EUR dnevno, no ponosni vlasnici smatraju da je upravo takav koncept definitivno dodana vrijednost turizmu, danas još nedovoljno prepoznata, no s vrlo izglednom budućnosti.

Ema Jurić
Foto i više informacija na: www.biohotels.info
 
Komentari
+2
 
indy
  • 17.2.2010 12:58:35
  • Bodova: 20996
  • Prijavi
Kad bi imala mogućnosti biranja imeđu ovakvog hotela ili nekog sa 5 zvjezdica (recimo da dobijem kakvu nagradnu igru ili slično) sigurno bi se odlučila za taj Bio hotel.
zaks
  • 15.11.2009 13:12:31
  • Bodova: 926
  • Prijavi
ovo je jako dobro, da se ljudi vrate prirodi i zemaljskom načinu života, previše smo se udaljili od prirode, njenih ljepota i blagodati
Moderator
desert_rose
  • 15.11.2009 12:01:20
  • Bodova: 54895
  • Prijavi
Zanimljivo. Obzirom da je samo noćenje s doručkom u jeftinijim hotelima oko 30 EUR, ovo čak i ne zvuči puno, no sigurno je nedostižno prosječnom zaposlenom Hrvatu. Nadam se da će, kad to dođe do nas, cijene biti prilagođene našim uvjetima. A isto tako se nadam da jednog dana hrana i ostali proizvodi s prednakom eko- i bio- kod nas neće biti dva ili tri puta skuplji od uobičajenih, tako da više ne moram s tužnim uzdahom odustati od njihove kupnje.