Aktivni odmor na Kupi – Bela Krajina

Aktivni odmor na Kupi – Bela Krajina

Uživajte u vožnji biciklom i osvježite se kupanjem u rijeci

Odlučite li za nešto drugačiji odmor, u zelenilu prirode uz predivnu Kupu svakako posjetite Belu Krajinu. Črnomelj, Metlika i Semič su tri najvažnija mjesta Bele Krajine. Od Zagreba je vrlo jednostavno i brzo doći do Metlike - vozite autocestom do Karlovca, te vožnjom preko Ozlja dolazite za otprilike sat vremena do Metlike.


 
Naše otkrivanje Bele Krajine krenulo je iz kampa Podzemelj koji se nalazi na samoj Kupi, najtoplijoj i jednoj od najčišćih rijeka u Sloveniji.


 
Ovdje osim standardnog kampiranja možete iznajmiti mobilnu kućicu ili uživati u glampingu u Keltskim kućicama – drvenim kućicama za dvoje, pokrivenim slamom s predivnim pogledom na Kupu, a za potpuno uživanje tu je finska sauna.


Pogled iz glamping kućice

Kamp nudi brojne aktivnosti – osim uređenog kupališta na Kupi, ima adrenalin park,  više sportskih igrališta, mini golf, fitness na otvorenom, mogućnost najma kanua, kajaka, rafta, bicikla, a možete se okušati i u supanju na dasci, vrlo zabavnom vodenom sportu.


Vlasnik kampa, Matjaž  dočekao nas je s vrlo ukusnom belokrajskom pogačom, specijalitetom ovog kraja i borovničekom.


Kamp je bio polazna točka naše biciklističke ture po Beloj krajini. Kroz predivan krajolik i kraće zaustavljanje kod malog ribnjaka, krenuli prema Kovačnici sreće u mjestu Griblje našoj prvoj stanici.


Tamo nas je s ukusnim varivom i domaćom štrudlom od sira srdačno dočekala naša domaćica Darinka. Ova više od 100 godina stara lokalna kovačnica u potpunosti je obnovljena i pretvorena u Kovačnicu sreće, trosobnu kuću za odmor, daleko od gradske vreve i prometa koja je smještena idealno za istraživanje okolice. Nakon okrijepe, nastavili smo biciklima istraživati Belu krajinu.
 

 

Sljedeća stanica na našem putu bio je Šokčev dvor u mjestu Žuniči. Ovdje smo otkrili kako je izgledao život na selu prije 100 godina. Seosko domaćinstvo je izvrsno očuvano, zatvoreno sa svih strana, a mogu se obići prostorije u kojima je ostao starinski namještaj, peći, kolijevka, tkalački stan… 
Imali smo priliku „trti lan“ na način kako se nekad dobivalo laneno prelo, što je bilo izuzetno zanimljivo iskustvo – vidjeli smo čitavi postupak kako se od lanene slame dobivaju niti od kojih se zatim radi tkanina. Otkrili smo da je ime „Bela krajina“ zapravo dobila po bijelom lanenom platnu koje se sušilo uz Kupu.


Iz Žuniča nastavili smo vožnju prema Kupi gdje smo nakon predaha ostavili bicikle i nastavili put vodenim putem – raftingom po mirnoj Kupi kroz prekrasnu prirodu.
 

Kupa je vrlo mirna rijeka, pa je tek nekoliko manjih slapova razbilo naše opušteno uživanje u veslanju rijekom nizvodno prema Metliki. Odsjeli smo u hotelu Bela krajina, jedinom hotelu u Metliki, koji je, kao i kamp Podzemelj u vlasništvu Matjažove obitelji.  
 


Obišli smo jednu od rijetkih originalno sačuvanih vinogradarskih kućica u kojoj smo saznali kako je izgledao život vinogradara prije pedesetak godina i ranije.A imali smo priliku probati i pravi vinogradarski gablec - špek s lukom i domaći kruh ispod pekeOsim bicikliranja napravili smo i mali planinarski izlet na Sodevsku stenu odakle smo imali pogled na najljepši osmijeh Kupe.


Ovo je odlična destinacija za vikend odmor u prirodi, uz osvježenje u Kupi gdje ćete moći uživati u raznim aktivnostima i izvrsnoj hrani i vinu.
 
Komentari
+2
 
bubi13
  • 11.7.2017 10:32:52
  • Bodova: 15280
  • Prijavi
Predivno, volim aktivne odmore u prirodi.