500 godina povijesti i 10 razloga posjeti Luteranskoj zemlji

500 godina povijesti i 10 razloga posjeti Luteranskoj zemlji

Njemačka slavi veliku obljetnicu, što je idealna prilika za posjet Luteranskoj zemlji

2017. godina u Njemačkoj je proglašena godinom Martina Luthera, a u središnjem dijelu Njemačke, državama Saska-Anhalt i Tirinška koje se još nazivaju  Luteranskom zemljom, ove se godine slavi velika obljetnica. Pet stotina godina od postavljanja 95 teza na vrata crkve u Wittenbergu u kojima je Martin Luther osudio prodaju odrješenja grijeha te promijenio smjer i povijest Zapadne Europe, ali i svijeta.

Ako ste ljubiteljica povijesti, arhitekture, muzike, književnosti, odličnih muzeja, prirode i vina, donosimo vam 10 razloga/gradova zašto posjetiti ovaj, nepravedno zaobiđeni dio Njemačke.

 1. Eisenach -  U početku bijaše Riječ, no nakon što je u dvorcu Wartburg, u Eisenachu, Martin Luther preveo Bibliju na Njemački, približio je Riječ širim masama ljudi. U dvorcu osnovanom oko 1067.godine nalazi se muzej prepun jedinstvenih eksponata i relikvija iz srednjeg vijeka, a možete posjetiti i sobu u kojoj je Martin Luther radio na prijevodu Biblije.
   
 2. Schmalkalden – Prođite utabanim stazama (Martin Luther Trail)  Schmalkaldena koje povezuju mnoge važne lokacije i gradove Luteranske zemlje. Biciklom ili pješice, uputite se kroz prekrasne šume, doline, jezera Nacionalnog Parka Hainich. Priroda koja očarava i koja je stavljena na UNESCO-vu  listu svjetske prirodne i kulturne baštine.
   
 3. Muelhausen – Luteranska zemlja je dom mnogih romantičnih srednjovjekovnih gradova prepunih “poludrvenih” kuća starih nekoliko stotina godina. Gradovi Muehlhausen i Quedlinburg su odlični za uživanje u arhitekturi srednjeg vijeka.


   
 4. Erfurt – Glavni je grad savezne države Tirniške. Martin Luther živio je od 1505.-1511. u samostanu Augistinerkloster u kojem možete prenoćiti te posjetiti veliku povijesnu knjižnicu. U Erfurtu svakako treba posjetiti i Krämerbrücke – most preko rijeke Gere, koji je uz firentinski Ponte Vecchio jedan od najpoznatijih naseljenih srednjovjekovnih mostova.  


   
 5. Weimar – Europski glavni grad kulture za 1999. godinu  u kojem su, svaki na svoj način i u svom umjetničkom izrazu, pečat ostavili Bach, Goethe, Listzt, Gropius, Cranach i, naravno, Martin Luther. Sugestije su posjete muzeju Bauhausa, Dvorcu Kochberg, povijesnom groblju Friedhof s kraljevskom kriptom ili Goetheovoj kući.


   
 6. Lutherstadt Eisleben – U rodnom  gradu Martina Luthera svakako treba posjetiti njegovu rodnu kuću pretvorenu u muzej u kojem se nalazi preko 1000 njegovih osobnih predmeta i koji pruža uvid u njegov svakodnevni život.


   
 7. Lutherstadt Wittenberg – Posjet župne crkve Svih svetih – Schlosskirche izgrađena u 14. stoljeću, na vrata koje je Martin Luther prikucao 95 teza, apsolutno je nešto što ne smijete propustiti. Unutar crkve se nalazi Lutherova grobnica te portreti Lucasa Cranacha mlađeg koji prikazuju prve reformatore.
   
 8. Dessau - Kompleks zgrada Bauhaus u Dessauu, djelo je arhitekta Waltera Gropiusa i nalazi se na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine. Toplo preporučamo da posjetite radionice kao i sjedište Bauhausa. U Anhalt Picture Gallery možete pogledati i neka od najvažnijiih djela Lucasa Cranacha starijeg koji je zdušno podržavao Martina Luthera – a Luther je uostalom imao i jak utjecaj na umjetnika.


   
 9. Magdeburg – grad na rijeci Elbi jedan je od najvažnijih srednjovjekovnih gradova Europe. Magdeburška Katedrala (građena od 950.-1250.) gotičko zdanje, najstarija je katedrala u Njemačkoj, a visinom od 104 m i najviša u istočnom dijelu zemlje.  Naš dodatni prijedlog uz Katedralu Sv. Mauricea I Sv. Katarine je Haus Der Romanik, muzej koji vas uvlači u interaktivni  srednjovjekovni svijet careva, vitezova, princeza i običnih ljudi...
   
 10. Halle (Saale)Predivan grad s jednim od najstarijih sveučilišta u Njemačkoj. U Marktkirche, na glavnom gradskom trgu, u crkvi iz 16. Stoljeća, nalazi se originalna posmrtna maska Martina Luthera. Grad je poznat po proizvodnji soli koja se iskapala u ovom području još u brončanom dobu (2300-600 BC) te valja posjetiti odličan muzej soli - Technical Hallors and Saline Museum.  Dodatno predlažemo posjete tvornici čokolade, Halloren Chocolate Factory, najstarijoj tvornici koja još uvijek održava proizvodnju, Franke fundaciju te državni muzej pretpovijesti u kojem se nalazi Nebra sky disk – jedinstveni eksponat o kojem ćemo više riječi napisati u jednom od sljedećih članaka.
Foto: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.
 
Komentari
+2
 
helena_23
 • 17.5.2017 23:55:19
 • Bodova: 6946
 • Prijavi
Jako lijepo :)
malikekoserk1
 • 17.5.2017 15:16:12
 • Bodova: 22436
 • Prijavi
Ko neka druga dimenzija, predivno. Jako bi to voljela vidjeti , baš obožavam takvu arhitekturu. Kao bajka.
softy
 • 17.5.2017 10:48:32
 • Bodova: 34097
 • Prijavi
ahh, baš bi I otišla negdje, makar na kratko