Vikend prijatelji - osobe s kojima se družite iz koristi....

Vikend prijatelji - osobe s kojima se družite iz koristi....

Prijateljica od moje prijateljice pronašla svoju srodnu dušu za izlaske, svoju vikend prijateljicu, s kojom provodi zabavne večeri vikendom, kada njezini „pravi“ prijatelji odmaraju i spavaju snom pravednika

Znate, kada dođu one godine u vašem životu i sve vaše prijateljice i prijatelji imaju „važnijeg“ posla od izlazaka vikendom i tulumarenja do ranih jutarnjih sati. Prvo „izgubite“ jednog, pa drugog, pa trećeg... pa desetog prijatelja i nakon što ste u subotu popodne nazvali sve prijatelje i prijateljice i nitko nije imalo želju dići se kauča, tada nastaje problem! Za vas! Veliki problem!

To se upravo dogodilo prijateljici moje prijateljice, koja je svoji „problem“ riješila na jedan prilično nekonvencionalan, ali vrlo funkcionalan način. Pronašla je prijateljicu za vikend! Kada sam čula za njenu vikend prijateljicu, prvom prilikom na jednoj od subotnjih kava odlučila sam sve saznati o njezinom vikend aranžmanu.

- Evo, baš se dopisujem s njom – ne dižući pogled s mobitela, rekla je prijateljica moje prijateljice. - Danas ćemo otići do Zagreba, da vidimo kako živi metropola. Prvo na neku večeru, koje piće i onda pravi izlazak do jutra, pa gdje završimo – nastavila je, nakon što je napisala poruku.

U početku, sve je zvučalo kao normalan dogovor između dvije prijateljice, pa mi nije bilo jasno u čemu je „kvaka“. - Ma gle, što da ti kažem, imam 35 godina i sve moje prijateljice su se poudale, imaju djecu, obaveze i slično i razumijem da jednostavno nemaju ni volje niti snage izlaziti svaki vikend. One su još uvijek moje prijateljice, obožavam njih i njihovu djecu, uvijek sam prva na svakom dječjem rođendanu i zadnja koja ide kući. Ali, s obzirom da ja nisam još u tim obiteljskim vodama, nisam se željela zatvoriti u stan i plakati zašto nemam s kim izaći. Ono što mi je, ajde recimo, jedino preostalo da si pronađem nove prijatelje i prijateljice. Naravno, u mojim godinama, makar se još uvijek smatram i osjećam vrlo mlado, teško je naći isto tako nekog po prilici mojih godina, a tko ima istu volju i želju za izlascima i naravno da se poklapate u mnogim drugim segmentima, koji u biti na kraju i čine prijateljstvo – objasnila je prijateljica od prijateljice.

Samo za vikend

Tako je prijateljica od prijateljice pronašla svoju srodnu dušu za izlaske, svoju vikend prijateljicu, s kojom provodi zabavne večeri vikendom, kada njezini „pravi“ prijatelji odmaraju i spavaju snom pravednika.

- Mislim da smo obje svjesne da iskorištavamo jedna drugu za izlaske, makar o tome nikada nismo pričale. Nikada ne razmijenimo niti poziv, niti poruku preko tjedna, ali kada dođe vikend, čujemo se najkasnije do subotnjeg ručka, kako bismo utvrdile planove. Niti ja, a očito niti ona nemamo nikakve potrebe razvijati svoje prijateljstvo izvan sadašnjih granica. Recimo da se više nikada ne čujem s njom, nedostajala bi mi samo što se tiče izlazaka i bilo bi strašno ponovno tražiti novu vikend prijateljicu – objasnila je.

Moram priznati da su mi se u tom trenutku po glavi vrtjele različite misli i nisu bile previše pozitivne, no postavila sam još nekoliko važnih pitanja. Što ako jedna od vas upozna nekog muškarca? Kako se zabavljate kada ste vani?

- Vrlo jednostavno! Ne ovisimo jedna o drugoj. Nisam osoba koja će sama ići van jer tražim potencijalnog ženika ili provod s nekim muškarcem. Ako se nešto od toga dogodi, savršeno, ako ne, nema veze. Izlazim radi izlazaka, druženja s ljudima. Kada dođemo van imamo široki krug poznanika s kojima provodimo večeri, ali nas dvije smo jedna drugoj pratnja. Ako žena dođe sama u neki klub ili kafić, kod nas se smatra prostitutkom. Ovako nam je jednostavnije. Ne moram odgovarati na ničija glupa pitanja s kim sam – istaknula je.

Pravo mlijeko i mlijeko u prahu

Možda jesam staromodna u vezi izlazaka, makar se niti ja ne osjećam staro kao ni prijateljica moje prijateljice, ali ja još uvijek najviše volim izaći sa svojom starom ekipom, popiti malo više i opustiti se u ugodnom društvu, pa makar to bilo jednom na mjesec ili jednom u nekoliko mjeseci. Da me krivo ne razumijete, izašla sam ja s mnogo različitih ljudi, koje sam poznala više ili manje, s nekima sam se dobro zabavila i ponovila bih sve, dok s nekima sam se molila da izlazak potraje što kraće.

No, na kraju uvijek sam se vraćala svojim pravim prijateljima, koji su, na sreću, još uvijek više ili manje spremni na ludi subotnji izlazak, pa makar on bio jednom na mjesec. Isto tako moram priznati da sam o njezinim riječima razmišljala nekoliko dana i svaki dan sam došla do različitog zaključka.

Moje prvotna nevjerica i zgražanje, pretvorilo se u svojevrsno razumijevanje, pa su zatim opet nastupili pomiješani osjećaji, nešto između žaljenja te osobe i divljenja na hrabrosti i indiferentnosti. Pokušala sam se staviti u njezinu poziciju i vjerujte nije bilo lako, no kada sam počela gledati na stvari s njezine perspektive neudane, 35-godišnjakinje koja se nakon napornog tjedna želi samo malo zabaviti za vikend, umjesto da sama sjedi pred TV-om i žali samu sebe, definitivno bih izabrala ovo prvo.

No, kada sam sagledala situaciju iz perspektive prijateljstva, određene vrste zabave, biranja s kim se družiš, a s kim ne, tu je na žalost, moje stajalište miljama daleko od njezinog. Ne mogu zamisliti da iz vikenda u vikend izlazim s osobom koja mi nije niti na dužem popisu prijatelja. U redu, po pričanju prijateljice moje prijateljice, naravno da se zabavljaju, smiju, plešu, luduju, čuvaju jedna drugoj leđa ako je potrebno, ali na kraju se sve svodi na zamjenu pravih prijatelja sa zamjenskim. Poput pravog mlijeka i mlijeka u prahu, oboje izgledaju isto na prvi pogled i to je sve, okus, miris i hranjivost su sasvim nešto drugo.

Novi „đir“

Da li bi svaki vikend mogla provoditi s vikend prijateljicom? Sigurno ne bih. Možda bih na mjestu prijateljice moje prijateljice pokušala pronaći nove i prave prijatelje, možda zaista ne bih izlazila svaki vikend, nego našla novi hobi – pisanje ljubavnih romana, slikanje, planinarenje ranom zorom s planinarskim društvom, kuhanje ukusnih večera za svoje prave prijatelje. Nešto! Ma, probala bih sve!

Život mi se sigurno ne bi sveo na vikend prijateljicu, koju u biti ne želim vidjeti niti u jednom drugom kontekstu osim ako se ne radi o zadimljenoj mračnoj prostoriji i plesnom podiju. To jednostavno nije moj „đir“. A ne bi smio biti niti „đir“ prijateljice moje prijateljice. Vjerujem da pravi prijatelji čekaju negdje vani samo da vas upoznaju. Možete ih naći na brojnim mjestima, a ne samo u polumračnoj prostoriji uz šank. Tamo ih je vjerojatno najmanje.
(vam)
 
Komentari
+2
 
tehena
 • 14.11.2013 12:22:31
 • Bodova: 27
 • Prijavi
za ovo još nisam čula, ali mi se ideja čini zanimljivom i prije svega praktičnom... no, kako naći vikend prijateljicu?
buuu
 • 7.4.2013 14:48:45
 • Bodova: 13123
 • Prijavi
Imala sam frendicu s kojom sam izlazila, ali i studirale smo skupa. Bilo nam je super! Ona vozila stari auto, imale smo taman za koju cugu i benzin :)..super vremena
kavica
 • 11.6.2012 1:18:19
 • Bodova: 205
 • Prijavi
imam prijateljicu s kojom izlazim.. super se slažemo, pričamo o svemu, uvijek prije izlaska u klub odemo u neki kafić dobro se napričat, pa onda vani..ne vidim tu ništa loše,,jednostavno nemamo vremena baš se družit tijekom tjedna..
catseye17
 • 18.6.2011 13:09:02
 • Bodova: 15966
 • Prijavi
Čak sam počela razmišljat da bi mi stvarno bilo komotno imat ovako nekoga za izlaske jer inače nemam s kim ići vani, a rado bi. Pogotovo ako bi ta osoba imala slične interese kao i ja npr. ići slušati glazbu uživo
mikra
 • 13.6.2011 22:37:17
 • Bodova: 7908
 • Prijavi
Bolje i to nego "Čujemo se kad te trebam prijatelji"
Moderator
-nany-
 • 13.6.2011 21:23:42
 • Bodova: 134252
 • Prijavi
[QUOTE=reana]Već me i sam naslov zgrozio.... [/QUOTE]
reana
 • 13.6.2011 21:12:00
 • Bodova: 6526
 • Prijavi
Već me i sam naslov zgrozio....
catseye17
 • 13.6.2011 18:06:53
 • Bodova: 15966
 • Prijavi
[QUOTE=mikra] Većina prijateljstava tj odnosa  je takva, ja sam se puno puta uvjerila u to a mislila sam da su pravi prijatelji. [/QUOTE] Potpisujem 100%
mikra
 • 13.6.2011 14:48:31
 • Bodova: 7908
 • Prijavi
Većina prijateljstava tj odnosa  je takva, ja sam se puno puta uvjerila u to a mislila sam da su pravi prijatelji.
iva14
 • 13.6.2011 14:02:25
 • Bodova: 3732
 • Prijavi
nemam takvih prijatelja,a kad bolje razmislim niti ne želim! Ja se vodim isključivo putem srca,ili te volim,ili ne volim-trećeg nema!