Pitanja koja ne biste smjeli postaviti prijateljima

Pitanja koja ne biste smjeli postaviti prijateljima

Nemojte postavljati osjetljiva pitanja koja vas se niti najmanje ne tiču.

Imate prijatelje koji su u stabilnoj vezi već godinama, možda žive zajedno, no što se vas tiče, ne poduzimaju nikakve daljnje korake prema zarukama, braku, osnivanju obitelji,  iako se „opasno“ približavaju tim godinama ili već jesu u njima kada se to očekuje od njih.

Bez obzira što već odavno štedite za njihovu svadbu koja još uvijek nije na vidiku ili već znate savršeni poklon za njihovo useljenje u stan koji nije kupljen, ne možete dočekati taj trenutak njihove sreće, te ih po tisućiti puta ispitujete za njihove planove. Oni samo okreću s očima i mijenjaju temu, kao i uvijek. Vama nije jasno u čemu ste pogriješili i zašto ne žele  razgovarati o tome.

Ista je stvar s prijateljima koji još nisu u vezi. Ispitujete ih što toliko čekaju, zašto toliko biraju, te nisu li previše usamljeni. Ono što morate imati na umu jest da nikome nećete pomoći u pronalaženju prave osobe ili ubrzati svadbene planove ispitujući pitanja na koja možda ni oni sami nemaju odgovor.

Ono što vam mi možemo reći s potpunom sigurnošću je da prestanete ispitivati i komentirati njihove veze ili nepostojanje veza. Teme prosidbe, vjenčanja, rađanja djece i statusa veze mogu biti postati „mine“ u razgovoru, koje mogu naštetiti vašemu prijateljstvu. Evo pitanja koja nikada ne biste trebali postavljati:

1. „I…kada se udaješ/ženiš?“

Ovo je pravo pitanje kada nekoga želite uvaliti u neugodnu situaciju! Postoji velika mogućnost da uopće ni oni sami nisu vodili ovaj razgovor zbog različitih razloga. Možda se ne žele ženiti, možda netko od njih ima sumnje, i tako dalje. Kada će se odlučiti za taj korak, koliko brzo i hoće li se uopće odlučiti nije ničija briga, osim njihova. Ako ste bliski prijatelji, možda i imate osjećaj kako imate pravo pitati to pitanje, no ako ste zaista bliski, kada dođe i do najmanje važnije promjene u vezi, vi ćete sigurno među prvima saznati.

2. „Idete na romantično putovanje? Kladim se da ćeš se vratiti s prstenom!“

Svi znamo da romantična putovanja mogu imati takav predznak, no isto tako svi znamo da to ne mora ništa značiti. Takve izjave mogu samo pojačati pritisak i nadu da se nešto značajno mora dogoditi na putovanju, te pobuditi lažna nadanja, što pak može dovesti do još većeg razočarenja. Osim toga, vjerojatno već osjećaju dovoljan pritisak od strane obitelji. Nemojte i vi dolijevati ulje na vatru. Umjesto toga, pitajte ih o mjestima gdje idu, što će raditi i slično.

3. "Možeš li vjerovati da se 'ona' zaručila prije tebe?"

Osim što je to zlobna izjava sama po sebi, ona definitivno ne ide u prilog prijateljici ili paru s kojim pričate, a koji se još nije odlučio na taj korak. Ne morate to nikome još dodatno stavljati „pod nos“. Možda kada skrenete pozornost na tu temu, tek će onda vaša prijateljica shvatiti na koji način vi gledate nju i tu drugu osobu. Osim toga, možda uopće neće biti nesretna tako dugo dok vi ne spomenete to na taj način. Nečije iznenadne zaruke ne trebaju značiti tuđu nesreću, jer ta osoba nije u istoj poziciji.   

4. „Sigurno ti je teško. No, ne brini, tvoje vrijeme će doći.“

Jeste li ikad pomislili da ako za vas sreća znači vezu, zaruke, brak, djecu, to ne treba značiti i za druge. Možda neka osoba nije nesretna jer nije u vezi ili u braku ili zato što nema djece. Ovaj komentar sažaljenja zapravo ne pomaže nikome. Ako ta osoba nije izričito naglasila da je nesretna i da joj je teško, nemate pravo misliti da je tako kako ste vi zamisliti.

5. „Jesi li razmišljala o ultimatumu? Malo pritiska nikome neće škoditi…“

Vi niste u toj vezi i nemate pravo davati takve savjete jer ne znate što se sve događa između četiri zida nekog para. Možete imati i najbolje namjere, no to ne znači da imate pravo na taj se način uplitati u situaciju i glumiti „Kupida“. Možete dati savjet ako vas se pita, ali ne u smislu ultimatuma i sličnih savjeta koji bi mogli stvoriti probleme u vezi.

6. „Život će ti biti predivan, jednom kada se zaručite/ oženite…“

Svi znamo da prsten na ruci i potpis na papiru ne garantiraju sreću u vezi. Takve izjave mogu samo povrijediti nekoga tko je u dugoj i sretnoj vezi. S tom izjavom vi im dajete do znanja da uopće ne cijenite ono što imaju, da to i ne znači nešto posebno, te da ne znaju što propuštaju, što je notorna glupost.

7. „Zar ne želiš obitelj? Što ako nećeš moći imati djecu kada za to dođe vrijeme?“

Tema trudnoće i plodnosti vrlo je osjetljiva tema. Sve žene iznad dvadeset i nešto godina počinju razmišljati o svojemu biološkome satu koji im otkucava i sve su ga svjesne. To ne znači da i vaša pitanja moraju stvarati dodatni pritisak. Svaka žena zna kada je spremna za dijete, bila ona udana ili ne.

8. „Sada kada ste završili školovanje, našli posao, prošli tridesetu, sigurno je na vrijeme na ženidbu i djecu?“

To je možda vaše mišljenje, ali to ne znači da je to i njihov put. Osim toga, ne znate koji su njihovi planovi, želje, problemi… Ako vas već zanima koji su im planovi, pitajte ih. Pretpostavke da moraju biti kao i svi drugi parovi zaista su sulude. Ne treba im još dodatnih pritisaka i nezgodnih pitanja od vas.
 
(vam)
 
Komentari
+2
 
irena66
 • 14.2.2014 10:35:17
 • Bodova: 46741
 • Prijavi
kad imas pravog prijatelja mozes ga pitati sve,kako hoces i kad hoces..takvih je danas malo,al ih ima.nezgodno je ako imate prijatelja citav zivot i on nije u braku,a vi bi htjeli podijeliti svoju srecu,o djeci,muzu,bla bla..ponekad ih mozete uvrijediti i doci do neshvacanja--nekad treba popustiti,nepricati puno.
ana.mavrin.1
 • 28.1.2014 20:51:30
 • Bodova: 668
 • Prijavi
mlada sam adolescentica idem na faks i nebi voljela da me netko pita takva pitanja,al' nit nemam bas naj frendicu...al ovo glupo život će bit ovakav onakav kad bude osim mzd ak ste naj al naj nez... zna me malo jedna frendica tupit mal s nekim pitanjima joj al nevezano uz brak neg vezano uz vezu...znam ne radi namjerno,al' svejedno nesmem si to dopustat al' kak reć...joj al neću dat vise
tynny
 • 13.1.2014 23:44:25
 • Bodova: 10972
 • Prijavi
kakav je to prijatelj koji bi te želio oneraspoložiti i kritizirati s ovakvim pitanjima? Pitanja djeluju patronizirajuće, a te stvari se mogu ispitati i na puno suptilniji način po mom mišljenju...
boo91
 • 13.1.2014 22:03:47
 • Bodova: 5701
 • Prijavi
to sigurne ne bi pitala prava prijateljica
renny
 • 13.1.2014 20:39:49
 • Bodova: 15797
 • Prijavi
meni su ovo više pitanja od neke znatiželjne susjede :)
ines668
 • 13.1.2014 20:31:55
 • Bodova: 3921
 • Prijavi
nisam ni znala da postoje takvi koji ozbiljno stavljaju pritisak nekome ovakvim pitanjima...
delicacy
 • 13.1.2014 19:39:47
 • Bodova: 1700
 • Prijavi
Niti imam takve, niti sam ja takva. Ponekad zezancije na neku temu, al ja sam cirkusant tako da nitko ne zamjera ništa, a ja ću se jako teško naljutiti zbog nečega. :D
otilija19
 • 13.1.2014 18:29:06
 • Bodova: 28889
 • Prijavi
joj imam divne prijatelje koji već dugo žive zajedno a nikako ne ulaze u brak. jednostavno to je jače od mene i svako malo ih zadirkujem o reguliranju veze. srećom oni mi ne zamjeraju i uvijek to završi veselim zadirkivanjem. puno veći problem je kad netko nema djecu i ta pitanja a kada će........
mujcek
 • 13.1.2014 18:11:57
 • Bodova: 84
 • Prijavi
sva sreca pa nemam takvih seljacina od prijatelja.. uostalom boli me k za tudja ocekivanja kakv bi moj zivot trebao biti :)
dragica76
 • 13.1.2014 17:50:22
 • Bodova: 41928
 • Prijavi
a ja najviše mrzim pitanja kolika ti je plaća, to po meni nije pristojno nikoga pitati, to me niti moja mama ne pita. a i sram me ovako i onako reći ...