Ne okrećite leđa. Jer ovo je problem svih nas!

Ne okrećite leđa. Jer ovo je problem svih nas!

Nasilje nad ženama jedan je od gorućih problema danas, u Hrvatskoj, gdje svaka četvrta žena trpi nasilje u obitelji

Ne znam što prvo reći.

Prepuna sam dojmova, sve je toliko nestvarno i još ne mogu vjerovati da sam ovdje, u Washingtonu na konferenciji kojoj prisustvuje 1500 većinom žena aktivistica i čija brojnost ali i tema kojom se bavimo i čini tu nezamislivost. Sve složne, a sve različite. Sve nasmijane, a sve u borbi protiv najgore epidemije u svijetu: stvarno vjerujem da samo onaj tko se uključi dublje u ovu tematiku može spoznati dubine tog crnila, te tame, tog bola... koji proživljava svaka žrtva nasilja. I kao osoba koja zapravo zahvaljujući svome poslu, kompaniji Avon u kojoj radim, mogu i sama biti dio te borbe, ja sam zahvalna i još jača u nakani da i sama činim razliku, da prihvatim sve što nas ovdje uče i svako novo znanje iskoristim u još jačoj borbi, u buđenju svijesti svake Hrvatice i svakog muškarca u našoj zemlji da moramo reći STOP!

Uz toliko mnogo država prisutnih na konferenciji, stvarno se čuju i dijele predivne ideje, kampanje i načini na koje možemo pomoći. Od tehnološki naprednih kampanja poput mobilne aplikacije koja zvukom sirene može spasiti u pravi čas, od osnovnih potreba za rad skloništa i ekonomske pomoći žrtvama nakon rehabilitacije, do za nas možda i najvažnijeg načina s kojim uvijek trebamo ići i nikada ne prestati: buditi svijest! Pričati i govoriti glasno o ovom problemu, problemu koji se još naziva i „tihi problem“. A zašto? Moram li vas uopće pitati? Nismo li i sami u zajednici koja najčešće okrene leđa ako i čuje da se upravo u susjedstvu događa moguće zlostavljanje...i ne čini ništa. Jer to je problem drugoga, to je privatan problem.

NIJE! To je problem svih nas! To je jedan od gorućih problema danas, u Hrvatskoj, gdje svaka četvrta žena trpi nasilje u obitelji, najčešće od najbliže muške osobe (a djecu i njihovo trpljenje ne mogu niti spominjati jer ne bi bilo mjesta i dovoljno emocija u mome srcu majke pisati i o tome). Gdje mnoge žene trpe nasilje godinama, a ovdje sam naučila da i za to postoje sasvim opravdani razlozi, koje mi jake žene i sretnice koje se s tim nismo susrele u životu nekako kao u početku nikad ne razumijemo. Ali vjerujte, tu su: od neukosti, straha, ne znanja da uopće postoji bolje, ne vjerovanja u sebe, financijske ovisnosti, brige što će biti s djecom... vidite, toliko je toga.

I zato, baš sada i ovdje, stupamo na snagu svi mi, i naš glas! I naše buđenje svijesti. I naše „guranje nosa“ ako je u pitanje nasilje nad ženom u mom susjedstvu. I naše zvonjenje na zvono ako ga treba zaustaviti. I naša prijava policiji i pomoć susjedi ako je potrebno. I naše glasno i jasno: STOP!

Odlučite se odmah, ako ste pročitali ovaj tekst. Recite samoj sebi da vi nećete biti ta osoba koja okreće leđa. Vi odlučite djelovati, pomoći i učiniti dobro. Možda ćete spasiti život. Svakako ćete spasiti ženu, majku i njenu djecu od nesigurnosti u zlostavljanom domu. I vjerujte, osjećat ćete se ništa drugo nego ponosno. Jer niste okrenuli leđa.
Lucija Josipović
Avon Hrvatska
 
Komentari
+2
 
buuu
 • 9.11.2012 20:13:56
 • Bodova: 13123
 • Prijavi
još uvijek smo dosta zatvoreno društvo,u kojem je čak i normalno da je muškarac glava obitelji. partneri moraju biti ravnopravni. daleko smo mi od zapada, makar statistike pokazuju da su najčešće zlostavljaći visoko obrazovane osobe. ja sam bila na nekim radionicama, i tužno je ćuti ljudi koji su zlostavljani, ne samo od obitelji već i od poslodavca. začudilo me koliko muškaraca je zlostavljano u brakovima..da, treba imati strpljena sa ljudima kada naslutimo da postoji zlostavljanje, jer ne možete samo blebnut-kaj te zlostavlja? tek kad osoba stekne povijerenje, otvorit će se, a onda pamet u glavu! malo googlanja, i nađe se riješenje. da, često žene trpe, i ne odlaze, a kada i odu desi se neka grozota..da skužim da je neko dijete zlostavljano, nebi čekala , odmah bi zvala socijalnu!
sanja2301
 • 23.8.2012 12:32:52
 • Bodova: 4465
 • Prijavi
i ja se slažem sa svime napisanim.. voljela bih pomoći.. ali kako? većina ljudi, žena ne želi priznati da su zlostavljane zbog straha da zlostavljač ne sazna pa da ga/ju ne kazni.. jako žalosno.. treba se maknuti čim dalje od zlostavljača..
maricaj
 • 23.8.2012 12:23:01
 • Bodova: 340
 • Prijavi
Istina. Slažem se sa svime, ALI mislim da dio zlostavljanih osoba ne želi pomoć dapaće da ju odbija. Tek i tek dok ne dođu do konačnog kraja. Veliki dio njih usprkos svemu (zlostavljanju i našoj dosadi u želji za pomoći) vjeruje da će se dr. strana osvjestiti. I zato mi pojedinci najčešće okrečemo leđa jer smo većinom nepoželjni.
snow
 • 5.3.2012 17:46:56
 • Bodova: 90944
 • Prijavi
a što bih ja to mogla korisno napraviti? i naravno da ne iziskuje puno vremena ili novca?  
Moderator
-nany-
 • 5.3.2012 11:50:44
 • Bodova: 134252
 • Prijavi
Strašno, jednostavno strašno.