Kako se nositi s „teškim“ članovima obitelji?

Kako se nositi s „teškim“ članovima obitelji?

Prestanite živjeti u uvjerenju da te osobe možete promijeniti. Jedina stvar koju možete promijeniti je vaš način komunikacije i razumijevanja prema njima…

Svima je poznata uzrečica „Prijatelje možete birati, obitelj ne možete“. Vjerojatno će mnogi na to reći – „nažalost“, jer bi sigurno vrlo rado promijeniti neke „teške“ članove obitelji ili barem neke od njihovih osobnosti. No, obitelj čine osobe s kojima ste „zaglavili“, a najčešće jedina stvar koju možete promijeniti je vlastiti stav, način ponašanja i komunikacije prema „teškim“ osobama. Bilo kakvi pokušaji da promijenite same osobe, biti će uzaludni i vjerojatno ćete još više pogoršati odnose s tom osobom i sebi zagorčati život.

Zato smo odlučili podijeliti savjete iz vlastitog iskustva. Ne obećavamo da će učinak biti onakav kakvog priželjkujete, jer ljudi su zaista različiti, no oni vam mogu biti smjernice kako vi sami sebi možete olakšati život s takvim osobama.  

Pokušajte ih razumjeti i prihvatiti
Neke osobine tih ljudi, stavove i ponašanja nikada nećete moći razumjeti, ali imajte na umu da oni nisu samo stvar samog karaktera, nego i prikupljenih životnih iskustva, događaja, odgoja i tako dalje. Imajte na umu da nikad nećete znati sve pojedinosti iz nečijeg života i što je oblikovalo neku osobu. Ono što možete je pokušati ih razumjeti na temelju određenih znanja o njima, pa tako ih i prihvatiti.  
Pokušajte gledati stvari iz njihove perspektive, ma koliko vi mislili da su u krivu. To vam posebno može pomoći kada komunicirate s njima, odnosno u načinu dogovaranja. Nemojte ih pokušavati urazumiti, posebno ne one osobe s kojima vam „stotinjak“ puta prije to nije uspjelo.

Nikada se neće promijeniti
Prestanite živjeti u zabludi da će vaše riječi jednog dana doprijeti do njih i da će postati razumni. Možete ih obasipati s logičnim zaključcima, rješenjima ili bilo čim, oni se neće složiti i neće razumjeti, niti će reagirati na primjeren način.  

Cijenite male pomake
Ako primijetite bilo kakvu razliku u ponašanju općenito ili prema vama, nemojte to odbacivati, nego cijenite njihove napore. Možda jesu mali, ali se radi o ustupcima te osobe prema vama. I ako mislite da oni čine to za svoje dobro, varate se, čine ih zbog vas.

Ne spuštajte se na njihov nivo
Budite iznad njihovih gluposti, nerazumijevanja i vrijeđanja. Makar se ne trebate dati ponižavati, isto tako nemojte reagirati na svaku sitnicu, posebno ako znate kakve su osobe i da nisu svjesne svojeg ponašanja. Makar postoji mjesto i vrijeme za sve i ponekad treba reagirati kako biste zaštitili sebe ili neke druge članove obitelji, vjerujte, nećete s time mnogo postići. Ma koliko željeli toj osobi reći što ju ide, vi ste odgovorni za riječi koje izgovorite. Imajte na umu ovu uzrečicu „Što Petar govori Pavlu, govori više o Petru nego o Pavlu“.

Kontrolirajte temperament
Riječi koje kažete u trenucima ljutnje, mogu imati dugoročne posljedice. Kada imate posla s „teškim“ osobama, imajte na umu da to što ćete planuti će nositi posljedice, a nećete ništa postići. Ponekad je šutnja zaista zlato. Riječi koje kažete u gnjevu, kasnije vam se mogu obiti u glavu i mogu biti upotrijebljene protiv vas. Pobrinite se da se to ne dogodi.

Limitirajte vrijeme koje provodite s tim osobama
Ako ne živite s tim osobama, limitirajte svoje vrijeme s njima. Jednom na tjedan, jednom na mjesec, nekoliko puta na godinu. „Dozirajte“ susrete s njima koliko je to moguće, posebno ako te osobe negativno utječu na vas i druge članove obitelji, posebno djecu. Ponekad manje viđanja je bolje. Makar u svakoj obitelji postoje nepisana pravila koliko biste se nekim trebali viđati, svakako ta pravila prilagodite sebi i drugim članovima obitelji, koje želite zaštititi od utjecaja lošeg odnosa.
 
Foto: © Innovated Captures - fotolia
 
Komentari
+2