Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zdrave navike koje morate usaditi svojem djetetu

Zdrave navike koje morate usaditi svojem djetetu

Djecu od najranije dobi treba učiti navikama koje će im ostati za cijeli život…

Ako ste roditelj djeteta od godinu dana i više, sigurno ste već itekako svjesni koliko ćete vremena i truda morati uložiti u njihov odgoj. Te male, a može se reći i prazne glavice, treba napuniti s raznim informacijama, ali i zdravim navikama kojima će se kasnije koristiti cijeli život, pa i na kraju primjenjivati na vlastitoj djeci.

Važno je da dijete što prije usvoji što više dobrih navika, jer će to i njemu, ali i vama olakšati život. Evo nekih od njih.

1. Ne preskačite doručak – Djeca trebaju od vas usvojiti naviku konzumacije doručka, svaki dan. To je jedan od najvažnijih preduvjeta za stvaranje navike zdrave prehrane i kada porastu.

2. Pranje ruku i kupanje – Pranje ruku prije svakog jela, nakon svake nužde, nakon dolaska kući, igre, kada su bolesna i prehlađena i tako dalje jedan je od glavnih preduvjeta za zdravlje. Također, učenje važnosti osobne higijene cijelog tijela, pranja kose, umivanja, te pravilnog pranja spolovila jedna je od najvažnijih životnih navika koje dijete treba što prije usvojiti.

3. Četkanje zubi – Od dana kada izbiju prvi zubići, potrebno je početi s usađivanjem navike njihovog pranja dva puta na dan, ujutro nakon doručka i navečer prije spavanja.

4. Puštanje vode na WC-u

5. Idite u šetnje, prirodu, igralište – Provodite vrijeme sa svojom djecom što više na otvorenom. U doba kada je lako ostati zatvoren kod kuće pred TV ekranom ili igrati kompjuterske igrice, potrudite se djetetu usaditi zdravu naviku igranja na svježem zraku, suncu, snijegu i raznim vremenskim uvjetima. Djecu je vrlo lako pretvoriti u osobe koje neće htjeti izaći iz doma, a posebno ne bez igrice na mobitelu, tabletu i sl. Također, ograničite vrijeme gledanja TV-a i igranja igrica. Postoje brojne druge zanimljive igre i kvalitetnog provođenja vremena.

6. Zajednički obroci – Otkad počinju jesti krutu hranu, počinju učiti o navikama za vrijeme jela, pa tako i zajedničkim obiteljski obrocima, kako funkcioniraju i koja je njihova važnost i dinamika.

7. Čitajte svaki dan – Nema veze je li riječ o istoj priči ili ne, zapamtite da pričom prije spavanja dijete stječe naviku važnosti čitanja knjiga, koja će mu dobro doći kasnijem u životu.

8. Što manje slatkih gaziranih sokova – Možda ih je teško u potpunosti zaobići, no svakako njihovu konzumaciju treba smanjiti na minimum, jer su puna umjetnih šećera i drugih nezdravih sastojaka, koji pridonose prekomjernom debljanju djece. Inzistirajte na tome da dijete većinom pije običnu vodu.

9. Dovoljno sna – Potrebno je za dječji psihički i fizički razvoj. Dovoljno sna vrlo je važno za odrasli ljudski organizam, a zdrava navika spavanja stječe se u djetinjstvu.

10. Korištenje preparata za zaštitu od sunca – Sunce nema milosti, pa djeci od najranije dobi, odnosno od trenutka kada se smiju izlagati suncu i upotrebljavati preparate s UV filtrima, treba usađivati naviku da se njima redovito koriste.

11. Naučite ih korištenju sigurnosnih pojasa – Djeca odmalena uče o važnosti korištenja sigurnosnih pojasa tijekom vožnje. Ta će im navika dobro doći za cijeli život, a mnogima i spasiti život.
 
Foto: ToniVC-Foter-CC BY-NC-ND
 
Komentari
+2
 
brrrm
 • 18.7.2017 15:06:49
 • Bodova: 9066
 • Prijavi
Meni sve super osim onih preparata za zaštitu od sunca. Oni su nužno zlo....mi se učimo koristiti šešire, lepršavu dugu odjeću i naravno...što više hladovine. A u konačnici, izbjegavanje jakog sunca najbolja je zaštita.
nyna_31
 • 17.7.2017 23:22:53
 • Bodova: 15141
 • Prijavi
Jedino čitanje knjiga ne radimo sve ostalo da,ali recimo moja mala uzme sama knjigu pa kad nađe na tiskana slova kad nezna neko slovo pita koje je, tako da ona već sad razvija tu ljubav bez da joj čitam, a valjda vidi od tate kad joj je tatica u knjigama.
matea34
 • 17.7.2017 12:30:40
 • Bodova: 44202
 • Prijavi
Slažem se sa člankom. Neke su stvari sitnice, ali jako su bitne.
astoria
 • 17.7.2017 11:23:13
 • Bodova: 25491
 • Prijavi
Univerzalne navike.