Zanimljivo istraživanje tvrdi da dječacima treba više emocionalne podrške nego djevojčicama

Zanimljivo istraživanje tvrdi da dječacima treba više emocionalne podrške nego djevojčicama© Unsplash

Nadamo se da će ovi rezultati značiti preokret u roditeljskom pristupu u odgoju dječaka

Od najranijeg djetinjstva, dječake se, nažalost, uči kako trebaju očvrsnuti i govore im se fraze poput: 'Dečki ne plaču, nemoj se ponašati kao mala curica, ti si veliki dečko...'.

Uz ovakav pristup, dječaci uče kako su emocije rezervirane za ženski spol, što često vodi tome da ne znaju kako pravilno izraziti svoje emocije te odrastaju u odrasle muškarce koji se ne znaju nositi sa svojim emocijama

Međutim, naišle smo na zanimljivo istraživanje koje tvrdi kako dječaci itekako trebaju veliku emocionalnu podršku, stoga se nadamo da će ovi rezultati značiti veliki preokret u roditeljskim tehnikama u odgoju dječaka. 


                                                                                                                                                                                                 (Foto: Unsplash)

Mozak djevojčica i dječaka razvija se drugačije

U usporedbi s djevojčicama, muški mozak je teži, s većim hipotalamusom. To je zbog toga što dječaci u trećem tromjesečju trudnoće 'primaju' porast testosterona, što, osim što otežava mozak, također potiče veću količinu mišića. To ide u prilog i fizičkoj snazi dječaka, ali im istovremeno nedostaju određene kvalitete poput samoregulacije emocija.

Djevojčice sazrijevaju brže nego dječaci

Mozak djevojčica razvija se puno većom brzinom od mozga dječaka. Dječaci dostignu djevojčice oko šestog tjedna nakon rođenja. I bez obzira na to, muški mozak nastavlja se razvijati sporije nego ženski, čak i kako postaju stariji. Kako tvrdi istraživanje, mozak novorođene djevojčice psihološki je sličan mozgu dječaka starog šest tjedana

Dječaci su osjetljiviji na majčinski stres i porođajnu traumu

Istraživanje također ističe da su muški embriji osjetljiviji na majčinski stres, štoviše - muški fetusi skloniji su poremećajima poput cerebralne paralize te dječaci imaju veće šanse roditi se prijevremeno

Sve to vodi tome da su dječaci osjetljiviji na porođajnu traumu i stresno okruženje, što pokazuje da se nejednaka emocionalna privrženost prema dječacima i djevojčicama definitivno ne preporučuje. 

(Foto: Unsplash)

Savjeti za odgoj dječaka u emocionalno-pozitivnom okruženju

 • Izgradnjom povjerenja potiči i ohrabruj svog dječaka na izražavanje emocija
 • Slušaj njegove misle i probleme pažljivo i nemoj istog trenutka ponuditi savjet ili rješenje njegovom problemu
 • Čitaj mu knjige koje promiču empatiju, zahvalnost i brižnost
 • Od najranijeg djetinjstva razgovaraj s njim o osjećajima i emocijama
 • I naravno - svakodnevno pružaj bezuvjetnu ljubav
 
Komentari
+2
 
87dea
 • 27.2.2020 12:13:22
 • Bodova: 16204
 • Prijavi
Ne volim čuti:muško si, ne plači. Kakve veze ima spol s emocijama?!
anna-herman
 • 27.2.2020 11:10:10
 • Bodova: 56299
 • Prijavi
I tako kroz stoljeća imamo tzv. mamone, a ove ostale činjenice su već poznate, nr. muškarci imaju teži i nešto veći mozak (nažalost, manje (is)korišten), djevojčice brže i ranije sazrijevaju (i taj proces kod njih ne prestaje ;)) i slično. Dakako, ostaje i vječni Edipov kompleks kojega jako puno ljudi zanemaruje, pa čak i negira. Nažalost, još je jako puno roditelja koji odgajaju svoje dječake da budu "čvrsti i da ne plaču", a sve veći broj roditelja tako odgaja i djevojčice. Pa se čude kad jednog dana emotivno "puknu" jer nisu smjeli (!) ni u roditeljskoj kući pokazivati emocije!