Velike promjene u školstvu - obavezna predškola od ove godine

Velike promjene u školstvu - obavezna predškola od ove godine

Predškola će biti sastavni dio obaveznog devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja

Program predškole od iduće jeseni trebao bi biti obavezan za sve šestogodišnjake. koji će predškolu morati pohađati prije polaska u prvi razred osnovne škole. Tako smo dobili obaveznu malu školu, o kojoj se i dalje vode rasprave, je li nužna ili je to još jedan nepotrebni eksperiment. Predškola će, kako se najavljuje, biti sastavni dio obaveznog devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja. Uz taj veliki reformski zahvat u obrazovnom sustavu, prema kojemu bi od 2018. godine, umjesto osam, osnovnoškolsko obrazovanje trajalo devet godina, novost je i to da će sva djeca koja do 1. rujna navrše šest godina ići u prvi razred. Dosad su mogla ići iznimno, odnosno djeca koja do 31.ožujka nisu navršila šest godina, a roditelji smatraju da su spremna za školu, mogla su krenuti u prvi razred samo ako bi prošli dodatna psihofizička testiranja.

Predškola od 550 sati

Predškolski program, koji su dosad pohađala djeca koja prije polaska u osnovnu školu nisu išla u vrtić,  trajao je  između 150 i 200 sati godišnje, a od iduće školske godine trajat će 550 sati godišnje, odnosno djeca će predškolski program polaziti tri sata dnevno. Prema sadašnjim najavama, nastava u predškoli trebala bi počinjati u listopadu, mjesec dana kasnije nego školarcima. Po svemu sudeći, polaznicima predškolskog programa neće trebati udžbenici, jer će se u toj godini pripremati za prihvaćanje školskih obveza koje ih čekaju u prvom razredu

Što ako nema vrtića?

Predškola će se i dalje odvijati u dječjim vrtićima, odnosno u osnovnim školama za onu djecu koja ne pohađaju dječji vrtić. Ako na određenom području nema dječjeg vrtića odnosno osnovne škole koja provodi program predškole, jedinice lokalne samouprave dužne su osigurati provođenje programa predškole za djecu koja ne pohađaju vrtić, tako da osiguraju prijevoz djeteta do najbližeg dječjeg vrtića ili osnovne škole koja izvodi program predškole, ako se ne radi o udaljenosti većoj od 20 kilometara u odnosu na mjesto stanovanja djeteta. Ako su pak najbliži dječji vrtić ili osnovna škola koja izvodi program predškole udaljeni više od 20 kilometara od mjesta stanovanja djeteta, jedinica lokalne samouprave dužna je osnovati dječji vrtić ili njegovu podružnicu ili organizirati program predškole pri osnovnoj školi na području unutar  20 kilometara od mjesta stanovanja djeteta.

Ukida se dobna granica za prijevremeni upis

Prema prijedlogu Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkoga stanja djeteta, ukinula bi se dobna granica za prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole. Konkretno, to znači da u školske klupe mogu i petogodišnjaci procijeni li psiholog da su spremni za školu. U prvi razred osnovne škole dosad su se upisivala  djeca koja do 1. travnja tekuće godine  imaju navršenih 6 godina života. No, i djeca koja do 31. ožujka nisu navršila šest godina, mogla su se na zahtjev roditelja uputiti na obvezan pregled psihofizičkog stanja. Ocijeni li stručno povjerenstvo na temelju pregleda da je dijete spremno za školu, izdaje se rješenje o prijevremenom upisu u prvi razred.

Upravo je kod te djece koja u obaveznom roku do 1. travnja tekuće godine neće još navršiti šest godina, nego tek koji mjesec kasnije, u svibnju ili primjerice, u kolovozu, najčešće dvojba trebaju li krenuti u školu ili ipak pričekati iduću godinu. No, isto tako neovisno o želji roditelja da im dijete svakako krene u školu sa šest godina, komisija je mogla prema dosadašnjim propisima, utvrditi da dijete zbog svog psihofizičkog stanja nije spremno za školu i odgoditi mu upis za godinu dana. U tom slučaju rješenje o odgodi trebalo je donijeti u vrtić da bi dijete moglo ostati u vrtiću još tu godinu.
 
(M.G.)
 
Komentari
+2
 
afro
 • 8.1.2014 8:44:19
 • Bodova: 13813
 • Prijavi
Radim s djecom u odgoju i obrazovanju,ali mislim da još jedan period neće doći do realizacije tog programa. Ako uopće i dođe...
malilu
 • 8.1.2014 8:24:42
 • Bodova: 23489
 • Prijavi
 ja sam isla u vrtic, al nisam isla u predskolu.. nista mi ne fali.. nisam zaostala i sve sam dobro pohvatala.. u skolu u prvi razred su me upisali sam 6 godina, jer sam vec za mjesec dana imala 7.
marta
 • 8.1.2014 4:48:34
 • Bodova: 2806
 • Prijavi
Ma super je ta mala skolica svasta nesto nauce ALi moja mala ima 5.5 god.i ona nije definitivno za skolu i ne vidim cemu forsirati odlazak u skolu sa 6.god....ta jedna godina njima puno znaci....ja sam rod.u 4.mjesecu znaci par dana nakon onog datuma za upis u sk.godinu mama me nije htjela dati nego sam isla tek iduce god.sa 7.gi 4 mj.i nije pogrijesila...
renny
 • 7.1.2014 23:55:00
 • Bodova: 15797
 • Prijavi
 Ja sam za to da se uvede predškola, tj. koliko sam shvatila to je za djecu koja ne idu u vrtić, pa tu zadnju godinu , prije upisa u školu, moraju ići. Što se tiče polaska u školu sa 6 godina. Ja sam krenula točno na svoj 6. rođendan u  prvi razred, više zato što je stariji brat krenuo pa sam htjela i ja ...i uvijek mi je falila ta jedna godina. MEĐUTIM, sad kad imam svoju djecu, najstariji sin je jako nadaren i lumen je....i ne,nisam isfrustrirana mama koje svoje djete diže u nebesa!...dijete koje je sa 3 godine naučilo čitati i pisati, sa 4. je znalo kompletan sunčev sustav, a sa 5. periodični sustav  elemenata, o Tesli zna, bolje nego on sam o sebi i tako dalje....Ja ga nisam dala sa 6. godina u školu, koliko god su mi svi trubili sa svih strana, od teta u vrtiću, defektologice, psihologice i šta ja znam više od koga, jednostavno mu nisam htjela oduzeti tu jednu dragocijenu godinu u njegovom životu. On je danas odličan učenik 3. raz. O.Š. ima pojačani program u školi i mislim da su njegovi apetiti tu zadovoljeni. U dogovoru sa njegovom učiteljicom tek u 4. raz. će se raditi selekcija za male "bistriće" eto. Koliko god je imao sve predispozicije da krene ranije, ja ga nisam dala, i znam da nisam pogriješila.
ivae
 • 7.1.2014 23:07:42
 • Bodova: 6623
 • Prijavi
 Moj mali je ovu godinu prvašić, išao je u vrtić i kad je bio predškolac onda su tete s njma radile grafomotoriku i slova i svašta nešto. kako je išao u logopeda mislila sam da će mu sad hrvatski biti problem največi, a čitanje muka i privarila sam se hrvatski mu super ide a čita među boljima u razredu. Jednostavno 10 dana prije početka škole mu se učinio klik u glavi i počeo je povezivati slova u riječi, čitat je počeo onao iz vedra neba. Sa dicom triba radit, ali dok se njima ne učini neki klik možemo im forsirajući ih samo unazadit i otežat im školovanje. Naša učiteljica je dici nabila takav tempo jer vrlo vjerovatno sa njihovim znanjem si to može priuštit. Ali nisu svi takvi razredi tako kad neko dite koje je malo manje zainteresirano za učenje upadne u takav razred kod takve učiteljice nagrabusit će i dite i roditelji jer triba sve to povatat. Nažalost ima svakakvih roditelja koji svoje frustracije i nedosanjane snove hoće rješit preko svoje dice, to nažaslot viđam i u školi i na treningu( moj trenira eto da se druži, giba i da dobije malo samopouzdanja za razliku od nekih koje roditelji forsiraju da postanu uspješni sportaši) i prestašno je šta će biti bidnoj dici. Jednostavno sve triba doć u svoje vrime pa tako i škola .
anna-herman
 • 7.1.2014 23:01:46
 • Bodova: 56294
 • Prijavi
Slažem se, Tami. I da nadodam - mala škola je izuzetno bitna za socijalizaciju i to je možda najvažniji razlog njezinog uvođenja pod obavezno.
tami26
 • 7.1.2014 22:55:39
 • Bodova: 37167
 • Prijavi
Moj sin ide u malu školu 3 puta tjedno po 3 sata..i mogu reci da se vidi promjena na njemu. Dok sam ga ja doma pukusavala nagovoriti na pisanje crtica ili slova nije htio, ali od kad je krenuo u malu školu ima volje za pisanjem slova, crtanjem. Baš vidim veliku primjenu na njemu. Tako da mislim da bi sva djeca trebala ići u malu školu da se naviknu i onda im neće biti tako veliki šok kad krenu u 1 .razred!
anna-herman
 • 7.1.2014 22:34:23
 • Bodova: 56294
 • Prijavi
Ako se ne varam, u osamdesetima prošlog stoljeća (kad sam ja išla u "malu školu"), predškola odnosno "mala škola" je bila obavezna za svu djecu. Podržavam to u potpunosti. Učenje abecede i osnovnih pojmova te jednostavnih matematičkih radnji također podržavam. Predlažem i kulturu ophođenja u predškolskoj dobi, a može i ranije. Ne bi bilo loše i da se roditelji koji put pridruže. Imamo naciju koja ima veliki problem s pisanjem, čitanjem i kulturom govorenja. Kretanje u školu s nekih 6 i pol godina i kasnije je O.K., sve ostalo (sa, ne daj Bože, 5 godina) je liječenje roditeljskih frustracija i želja za isticanjem da je njihovo dijete "nadareno, pametno i baš posebno". Mišljenja sam da je potrebno pustiti djecu da prožive tih prvih nekoliko godina u bezbrižnosti, jer kad jednom krenu brige, nikad im kraja... Neka djeca budu djeca, malo za promjenu. Nisu svi lumeni i nisu svi unaprijed predodređeni da postanu genijalci sa 6 godina.
paloma_22
 • 7.1.2014 19:09:38
 • Bodova: 49673
 • Prijavi
Dragica, ti očito spadaš u onu generaciju kad su uvodili neke promjene koje su brzo propale. Zašto bauk? Pa ta predškola mi je ok, ali ako je zakonom određeno da se u školu ide sa 7 godina i onda neki ambiciozni roditelj krene svoje dijete gurati ranije u školu, onda mi je to strašno jer to dijete ima godinu dana manje za igru i godinu dana ranije kreće s obavezama u odnosu na svoje vršnjake. Jednom kad kreneš u školu, nema više bezbrižnosti. I koliko bi tek djece bili bolji i mirniji učenici da su sa 7, a ne sa 6 krenuli u školu, znam nekoliko primjera i njihovi nastavnici kažu da ta godina puno znači u toj dobi, netko je sa 6 previše razigran i nezreo za školu, dok je sa 7 ipak na nekoj drugoj razini. Tako da ne vidim čemu mu oduzimati tu jednu godinu. Kao, godinu ranije će završiti faks (ako ga uopće upiše) i prije početi raditi? Ajme, koja sreća...  editirano 7.1.2014 19:10:53 od paloma_22
dragica76
 • 7.1.2014 19:03:28
 • Bodova: 41928
 • Prijavi
 u mojoj generaciji svi su išli u 1. razred za 6 godina, čak je par njih bilo koji su išli sa 5 godina, i nikome ništa nije falilo. Jedna cura je kad je završila 1. razred u srpnju tek navršila 6 godina. Dugo nisam znala da se u 1. razred sad ide sa 7 godina. Zašto je to sad bauk ako je to prije bilo tako i nije bilo problema?