Važnost čitanja djeci vrtićke dobi

Važnost čitanja djeci vrtićke dobi

Saznajte zašto biste svom djetetu trebali kupovati što više slikovnica i priča za djecu i zajedno s njima sudjelovati u tom uzbudljivom iskustvu čitanja

Priče i slikovnice oduvijek su bile nezaobilazni dio odgoja predškolske djece jer u njima leži neobjašnjivo vrelo kreativnosti koje razvija njihovu maštu i snove koje će jednoga dana možda poželjeti slijediti.

Djeca te dobi još ne znaju sama čitati, stoga im je nevjerojatno zabavno kada im roditelji ili tete u vrtiću pročitaju priču nakon koje raspravljaju o likovima i situacijama u kojima su se isti našli. Takve priče razbuđuju njihova osjetila, čine im svijet ljepšim i vesele ih, a što je najvažnije od svega, kroz njih jako puno nauče.

Niže u tekstu navodimo nekoliko razloga zašto biste svom djetetu trebali kupovati što više slikovnica i priča za djecu i zajedno s njima sudjelovati u tom uzbudljivom iskustvu čitanja.

PROŠIRIVANJE VOKABULARA
Čitanje potiče proširivanje dječjeg vokabulara i njihovog znanja o određenim temama koje su zastupljene u pojedinim poučnim pričama i situacijama u kojima se ponuđeni likovi iz slikovnica nađu.

MAŠTANJE
Proširivanje dječje mašte važno je jer im se kroz približavanje određene priče omogućuje posjet mjestima koja nikada nisu posjetili, te upoznavanje ljudi i događaja koje još nisu iskusili. Vrlo je važno obogatiti dječju maštu jer na taj način stvaraju posebne spone za razgovor o raznim kulturama, mjestima i ljudima.

RAZVOJ KOGNITIVNIH SPOSOBNOSTI
Kroz čitanje, djeca razvijaju svoje kognitivne sposobnosti, jačaju svoj govor i razmišljanja, što će im u kasnijoj dobi biti od iznimne važnosti jer će ojačati vještinu samostalnog čitanja i pisanja.

JAČANJE SAMOPOUZDANJA DJETETA
Čitanjem se jača samopoudanje djeteta, dopušta im se da bolje razumiju svoje misli, osjećaje i razlikuju ono što vole od onoga što ne vole.

RAZVIJANJE KONCENTRACIJE
Uz praćenje pojedine priče i pustolovine likova, jačamo i razvijamo djetetovu koncentraciju što im omogućava da se usredotoče i bolje vizualiziraju svoje misli, te na nauče više o povezanosti slova i tona glasa.
 
Komentari
+2
 
sneki2
  • 20.8.2018 13:58:33
  • Bodova: 63897
  • Prijavi
Kako sam otkad znam za sebe učlanjena u gradsku knjižnicu, bilo mi je posve normalno da vučem i cure za sobom. To je značilo i obavezne posjete dječjem odjelu, pa njihovo učlanjivanje itd. Naravno da sam im čitala dok same nisu savladale to divno umijeće. Rezultat je: magistra prof. njemačkog i engleskog jezika (prosjek ocjena odličan) te studentica treće godine istog smjera sa istim prosjekom. Njima je i danas "odmor za dušu" uzeti zanimljivu knjigu u ruke.
vmarina
  • 20.8.2018 11:57:21
  • Bodova: 50946
  • Prijavi
Vidim ja oko sebe da je lakse dati djetetu mobitel u ruke pa si duze miran/a.
canyon
  • 20.8.2018 11:39:46
  • Bodova: 16818
  • Prijavi
Citanje djeci jos dok su u trbuhu, mamu smiruje, beba osjeca a i kasnije uzmite si vemena bar pola sata staviti bebicu/djete u krilo i procitati na glas koji odlomak knjige, bajke, slikovnice. Naravno mislim na oba roditelja.