U detaljno čišćenje kuće obavezno uključite i svoju djecu

U detaljno čišćenje kuće obavezno uključite i svoju djecu

Odgojite urednu i organiziranu djecu

Kad vas uhvati potreba za detaljnim čišćenje kuće, najbolje je odmah djelovati (prije nego vas prođe). Raščistite stvari, izbacite nepotrebno, krenite iznova. Djeci, doduše, može biti teško pozabaviti se čišćenjem, pogotovo onim koje uključuje izbacivanje nepotrebnih stvari. Njima se često teško odvojiti od svojih stvari, posebice igračaka, čak i kada ih uopće više ne koriste.

Radije nego da vi sami izbacite sve što je nepotrebno kad njih nema kod kuće, ima načina kako da ih potaknete da vam pomognu. To neće biti veoma jednostavno, ali uključivanje djece u proces čišćenja može im pomoći shvatiti što znači urednost i organiziranost, te da neke stvari koje se ne koriste nije potrebno čuvati zauvijek.

Komunikacija
Kao prvo porazgovarajte s djetetom oko toga što ćete sve čistiti i zašto. Ako je njihova soba zakrčena stvarima i igračkama i vrijeme je da se izbace stvari koje su prerasli, objasnite im to. Porazgovarajte s njima o tome što će biti sa tim stvarima koje čistite – hoćete li ih pokloniti nekom mlađem bratiću ili sestrični, hoćete li ih donirati u Caritas ili jednostavno baciti ako su potrgane.

Iznimke
Nedvojbeno će biti i onih stvari od kojih se vaše dijete neće htjeti razdvojiti. To možete riješiti na slijedeći način: uzmite malu kutiju za iznimke. Recite svom djetetu da ono što najviše želi zadržati stavi u tu kutiju, i ondje smije staviti samo onoliko koliko stane u tu kutiju. Ovo uči vaše dijete biranju prioriteta.

Poslovi neka budu mali
Kad kažete: „Očisti sobu“, to može biti prevelik zadatak ako je dijete još malo. Radije im tada recite da očiste svoj ormarić s igračkama i sve u njemu razdijele na tri hrpe – onu za smeće, onu u kojoj su dobre igračke i mogu se dati rodbini ili potrebnima i treća hrpa sa stvarima koje će zadržati. Možda ćete im morati pomoći u početku, ali puno je jednostavnije za njih ako im veliki zadatak razdijelite na više manjih.

Uzmite pauze
Njihova moć koncentracije i izdržljivosti je daleko manja od vaše, zato nakon svakih nekoliko manjih zadataka napravite kratku pauzu. Zajedno popijte sok, čaj ili pojedite keks prije nego ponovo prionete na posao. Ovakve pauze i nagrada pokojim slatkišem učinit će ovo iskustvo puno ugodnijim za njih.

Pohvala i zahvala
Bez obzira na to koliko čišćenje trajalo i koliko malo zapravo vaše dijete pridonese tom čišćenju, zahvalite im što su se potrudili i pomogli vam te ih potaknite da vam pomognu i ubuduće. Njihovo sudjelovanje u kućanskim poslovima od malih nogu pomoći će vam kasnije kada odrastu, a i njima samima pomoći će da razviju radne navike.

 
Komentari
+2
 
andrea24
  • 29.1.2010 12:25:29
  • Bodova: 10357
  • Prijavi
super ideja da se kod djece stvore neke navike....