Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Televizor kao babysitter

Televizor kao babysitter

Ne dozvolite da vam televizija odgaja djecu

Previše roditelja u današnje vrijeme koristi televizor kao babysittera. Najlakše je posjesti dijete pred televizor, staviti crtani film i tako imati mira sljedećih sat vremena. S druge strane, kod nekih obitelji televizor je cijelo vrijeme uključen, bez obzira da li ga netko gleda ili ne. Svjesno ili nesvjesno na ovaj način odgoj djeteta jednim dijelom prepuštamo tom utjecajnom mediju.

Sjedenje pred televizorom utječe na djetetovo zdravlje, ali i njegov psihički razvoj. Djeca koja puno gledaju televiziju više jedu nezdravu hranu, manje vježbaju i češće su pretila, dok reklame, nasilje i drugi neprimjereni sadržaji negativno utječu na djetetovu psihu. Osim toga, što dijete više sjedi pred televizorom manje vremena provodi u igri, istraživanju i druženju s vama.  Televizija ne bi smjela zamijeniti društvene kontakte koji su djeci potrebni za zdravi  razvoj.

Djeca koja ne sjede pred televizorom, već se igraju sa roditeljima i prijateljima, mnogo će bolje savladati brojne važne vještine poput razgovora i pregovaranja. Igra je izvrstan način učenja.

Pedijatri preporučaju da djeca mlađa od dvije godine uopće ne gledaju televiziju. Pored toga određeni čimbenici, poput televizora u spavaćoj sobi ili stalno uključen televizor mogu biti vrlo loši za dijete. Prema istraživanjima američkih pedijatara, televizor u spavaćoj sobi se povezuje sa povećanom agresivnošću kod djece, te slabijim rezultatima u školi. I dok djeca u domovima gdje je televizor stalno uključen ne obraćaju pozornost na njega, smatrajte ga velikom smetnjom.

Mnogim roditeljima televizija olakšava život i dopada im se kako djeluje na njihovo dijete, iako možda osjećaju krivnju zbog toga. Tom Robinson, sa Stanfordskog univerziteta suosjeća sa roditeljima koji se oslanjaju na televiziju, ali ističe da bi obitelji trebale potražiti alternative. "Istina je da je televizija bitna mnogim roditeljima. No televizija ne postoji oduvijek i za te iste funkcije su u prošlosti poslužile druge stvari."

Evo što neki stručnjaci preporučaju obiteljima sa djecom mlađom od 6 godina, vezano za gledanje televizije:

  • Maknite televizor iz dječje sobe.
  • Ograničite vlastito gledanje televizije. Vi ste uzor svojoj djeci i preko vas ona uče kako se ponašati.
  • Postavite granice, uključujući vremenska ograničenja koliko vaše dijete može gledati televiziju i jasno mu to dajte do znanja.
  • Redovito pratite kakve emisije gleda vaše dijete. Pripazite da sadržaj i poruke te emisije budu primjereni dobi djeteta.
  • Ako vam se čini da je neka emisija loša za vaše dijete, tada to vjerojatno i je tako.
  • Ne koristite televiziju kako bi zabavili dijete kome je dosadno. Ono će vjerojatno pronaći kreativan način da se samo zabavi, a vi mu pomozite u tome.
 
Komentari
+2