Šest razloga zašto je dobro da djeca rastu uz kućne ljubimce

Šest razloga zašto je dobro da djeca rastu uz kućne ljubimce© Profimedia.hr

Puno je pozitivnih stvari koje djeca mogu dobiti od života s kućnim ljubimcima. Djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima uče razvijati odgovornost, ali i samopoštovanje

Odnos djeteta i kućnog ljubimaca poseban je i sa sobom donosi brojne dobrobiti za djetetov razvoj. Istraživanja su pokazala da djeca koja žive s kućnim ljubimcima imaju više samopoštovanja, poboljšane socijalne vještine i popularnija su od svojih vršnjaka. Uče kako se brinuti o nekome, pokazuju više empatije i brižniji stav. Postoje i dokazi da kućni ljubimac može pomoći u razvoju neverbalne komunikacije.
 
Istraživanja pokazuju da obitelji provode puno više vremena u interakciji nakon što kućni ljubimac dođe u njihov dom. Ljubimci stvaraju okruženje za zabavne aktivnosti i prijateljski razgovor. Opuštanje i oslobađanje od stresa koje pruža druženje sa životinjama također donosi velike zdravstvene dobrobiti za roditelje. Vlasnici kućnih ljubimaca imaju smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti, manje prehlada te rjeđe posjećuju liječnika od svojih kolega "bez kućnih ljubimaca". Edukatorica dr. Gail Gross objasnila je na koje sve načine kućni ljubimac utječe na razvoj djeteta i što ga može sve naučiti.

1. Kućni ljubimac daje bezuvjetnu ljubav
Oni ne prosuđuju i to je posebno kada se radi o djeci. Ako je dijete usamljeno ili ima probleme s emocijama, ali i braćom ili sestrama, kućni ljubimac je netko s kim uvijek može razgovarati. Pas ili mačka mogu utješiti, dati potporu i slušati djetetove nevolje bez predrasuda ili posljedica. Kada se radi o igri, kućni ljubimac je djetetov partner i najbolji prijatelj.
 
2. Životinje djecu uče empatiji

Životinje su ovisne o ljudima pa djecu uče empatiji. Dijete će učiti o potrebama kućnog ljubimca - je li gladan? treba li ići van?. Možda se pas boji vjetra, kiše ili snijega i treba ga utješiti. Empatija je nešto što dijete svakako može naučiti od kućnog ljubimca, a često mnogi nasilnici baš nemaju ovu vještinu.


(Foto: Pexels)
1/5
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2