Šarlah - zarazna bolest predškolske i školske dobi

Šarlah - zarazna bolest predškolske i školske dobi

Ponovo se povećava broj oboljele djece

U udžbenicima  se obično o šarlahu govori kao o bolesti koja više nije opasna i smrtonosna i koja je u 20.stoljeću gotovo iskorijenjena. No, vijesti iz Velike Britanije govore da se šarlah, ta teška bolest viktorijanskog doba ponovno pojavila. U V. Britaniji su liječnici iznenađeni zbog ponovne pojave ove zarazne  bolesti i to u velikom broju slučajeva. Prema pisanju engleskih novina,  broj oboljelih naglo se povećao i u razdoblju od rujna 2013. do ožujka 2014. zabilježeno je 2.830 oboljelih, a od rujna 2015. do ožujka 2016. broj oboljelih je bio čak 6.100. Čak 600 novih slučajeva otkrije se svakoga tjedna što je najveća stopa novo zaraženih u posljednjih 50 godina.

Zarazna bolest

Šarlah je zarazna bolest od koje obolijevaju djeca predškolskog i školskog uzrasta. Šarlah najčešće pogađa djecu u dobi od 4-10 godina, a rijetki su slučajevi pojave bolesti kod djece mlađe od dvije godine. Djeca koja jednom prebole šarlah razvijaju doživotna zaštitna antitijela. Šarlah uzrokuje bakterija  streptokok skupine A, koji proizvodi otrove koji uzrokuju osip i crvenilo lica.  Ova bakterija obično se nalazi u ždrijelu i može izazvati upalu grla.

Osip se obično pojavljuje nakon inkubacije od 3 do 5 dana i može trajati do tjedan dana. Najprije zahvaća vrat, trup i ekstremitete, dok su dlanovi i tabani obično pošteđeni. Na licu nema karakterističnog osipa već se javlja samo crvenilo obraza s bljedilom kože oko usta. Period inkubacije je kratak i traje od jednog do tri dana.

Kako prepoznati šarlah?

Najkarakterističniji znak šarlaha je crveni osip, koji izgleda kao opeklina od sunca. Obično počinje na licu ili vratu, a širi se na trup, ruke i noge. Pojavljuju se crvene linije, pa tako nabori kože oko prepona, pazuha, laktova ili koljena obično postaju crveniji i više upaljeni od okolnog osipa. Jezik obično izgleda crveno i neravno, a u početku bolesti je često prekriven bijelim premazom.

Ostali simptomo mogu biti  glavobolja, povraćanje, manjak  apetita i općenito loše stanje. Bol u grlu obično traje par dana nakon čega popušta. Neki ljudi nisu toliko osjetljivi na toksine pa se može pojaviti blaži oblik šarlaha. Posebni testovi ne postoje, a liječnik ako sumnja na šarlah može uzeti bris grla i napraviti pregled krvi.

Liječenje šarlaha

Budući da se radi o infekciji kojoj je uzročnik bakterija, liječenje se provodi antibioticima i to prvenstveno penicilinom, a ako je pacijent na njega alergičan tada se u terapiju uključuju neki drugi antibiotici. Primjena antibiotika sprječava nastanak komplikacija i širenje šarlaha na drugu djecu i članove obitelji, uz uvjet dosljedno provedenog liječenja. Komplikacija obično nema. No, ako se ne liječi, bolest može dovesti do raznih komplikacija i drugih opasnih stanja poput upale pluća.

Roditelji se zato upozoravaju da pažljivo motre simptome kod svoje djece, te ako bilo koji od njih primijete, odmah posjete liječnika. Protiv temperature daju se lijekovi na bazi paracetamola uz dovoljan unos tekućine. Dijete nema apetita, gubi tekućinu i minerale zbog povišene temperature te je potrebna nadoknada koja se daje u čestim malim obrocima.

Protiv šarlaha ne postoji cjepivo. Kod liječenja ove bolesti bitno je popiti dozu antibiotika do kraja kako bi se izbjegle naknadne komplikacije. Pacijentima se preporučuje mirovanje, uravnotežena prehrana i dovoljno tekućine. Uz odgovarajuće liječenje oboljelih nužno je i provođenje drugih mjera za sprječavanje širenja šarlaha. To se ponajprije odnosi na provođenje higijenskih mjera kao što je pranje ruku, posebno nakon kihanja, kašljanja ili brisanja nosa, te čišćenje svih predmeta s kojima su oboljele osobe dolazile u kontakt.
 
Komentari
+2
 
irija
  • 3.5.2016 11:56:09
  • Bodova: 51085
  • Prijavi
Šarlah je vrlo teška zarazna bolest i kod prvih simptoma treba odma djete odvesti u bolnicu.