Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Prava mjera televizije za djecu

Prava mjera televizije za djecu

Trebate li braniti gledanje televizije svom djetetu? Teško, kad smo i sami odrasli upoznavajući svijet kroz mali ekran

Za mnoge mlade roditelje svijet bez televizora je teško zamisliv. Istraživanja su pokazala da gledanje televizije nije štetno, može biti i korisno, ali samo ako znamo odrediti pravu mjeru, te odabrati emisije koje će koristiti djetetu, a ne štetiti.

Kakav program?

Morate imati na umu da gledanje televizije utječe na djetetovo ponašanje i ophođenje s okolinom. Djeca iz pojedinih emisija mogu (s pravom) zaključiti da je agresivno ponašanje opravdano, da se agresijom može lakše doći do željenog.

Predškolska djeca vrlo često još uvijek ne mogu razlikovati fantaziju od stvarnog. A to zaista ne mogu naučiti gledajući televizijske programe gdje se u mnogim, pa čak i dječjim emisijama, fantastika prikazuje kao zbilja. Ako je još ta fantastika povezana s gomilom nasilja (što zna biti čest slučaj), nastaje prava katastrofa.

Zato nikada nemojte ostaviti dijete da samo sjedi pred televizorom i gleda sve i svašta. Prosjedite s njim barem desetak minuta, pa ako smatrate da program ne odgovara vašim kriterijima, pokušajte ga zainteresirati za nešto drugo. Ali to ne smije biti napadno. Najveća je pogreška jednostavno ugasiti televizor i očekivati da će to dijete prihvatiti zdravo za gotovo. Ostavite televizor upaljen, a vi ga pokušajte zainteresirati nekom igrom, namamite ga da ode iz prostorije gdje je upaljen TV. Tek ga onda ugasite.

Reklame mogu biti opasne

Odrasli uglavnom ne obraćaju pažnju na reklame, dok ih djeca gutaju očima. Očito ih privlači šarenilo boja, prikazivanje nečeg što ne poznaju ili to možda žele imati. Mnogo su puta reklame jedino što dijete sa zadovoljstvom gleda na televiziji. Ako ne reagira, nego se samo zabavlja gledajući propagandne poruke, ostavite ga. Međutim, opazite li da želje djeteta postaju sve veće, ako nije zadovoljno lutkom ili autićem, nego često počne moliti da mu kupite razne proizvode koje je vidjelo na TV-u, treba smanjiti gledanje reklama.

Jednako tako, primijetite li da su se naglo počele mijenjati djetetove igre, u kojima ima sve više agresije, budite sigurni da je na to utjecala televizija: dijete postaje opčinjeno junacima koji mogu sve, pa ih naravno, pokušava oponašati.

Koliko televizije?

Najprije se morate zapitati: što raditi umjesto sjedenja pred televizijskim ekranom? U današnje doba, kad u strci moramo na brzinu obaviti mnoštvo kućanskih poslova, možda je zaista jedino rješenje dijete ostaviti pred televizorom. Tada znamo što radi, ne moramo na njega paziti, pa se stignemo barem malo posvetiti drugim poslovima. Međutim, ugrabite li malo slobodnog vremena, učinite sve samo da dijete odvojite od magične kutije.

Pokušajte mu predložiti da vam pomaže u kućanskim poslovima, davajte mu ozbiljne zadatke, koje po kući obavljaju mama ili tata. Tako ćete zainteresirati dijete koje će spoznati ozbiljnost situacije i dobiti dojam da se od njega očekuje nešto važno – kao da je veliko. Ne uspije li vam dijete zainteresirati za igru ili kućanske poslove, ne preostaje ništa drugo nego ugasiti televizor. Pa, koliko god dijete protestiralo, nemojte popustiti. Jer, popustite li samo jednom, budite sigurni da će to dijete iskorištavati svakodnevno.

Odgoj uz televizor

Ocijenite li da je trenutni program adekvatan za vaše dijete, sjednite s njim pred televizor. Komentirajte pojedine događaje, postupke junaka, objasnite mu zašto je to baš tako u emisiji, Tako će dijete naučiti mnogo stvari na koje mu možda ne biste imali prilike skrenuti pažnju bez televizora.
 
Komentari
+2
 
sunasce
  • 16.3.2012 10:05:47
  • Bodova: 12938
  • Prijavi
Ok članak, svi mi "mlađi" odrasli smo uz tv, doduše u moje vrijeme konkretno bilo je puno manje krvoločnih filmova, golotinje i ostalog na tv-u, a puno više tom i jerry-ja, zekoslava mrkve, pink pantera, kalimera i ostale ekipe... mislim da tv sam po sebi ne može naškodit djetetu, može mu uvelike pomoći kao i računalo (kad su im već dostupne tehnologije), ali svakako to mora bit od nadzorom, odnosno sredstvo druženja i komunikacije, a ne dadilja... "ma miran mi je dok gleda tv..." baš sam jučer naletila na epizodu Malcolma u sredini u kojoj mali Dewey gleda na tv-u reklamu za igračku i percipira je u nekom sasvim drugom, svom svijetlu, a nakon toga i riječi roditelja čuje kako on želi.Televizija je dobra stvar, kao i internet, ali dostupnost informacija i sve ostalo može nas itekako stajati puno više nego smo spremni platit.