Poznate mame podijelile iskustva odvikavanja od pelena svojih sinova

Poznate mame podijelile iskustva odvikavanja od pelena svojih sinova

Sarah Josipović i Marijana Mikulić ispričale su kako je kod njih izgledalo odvikavanje od pelena i dale praktične savjete

Možda niste znali, ali sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća, kažu industrijski povjesničari, jedan američki gigant zamislio je higijenski proizvod koji bi štedio vrijeme, koji bi bio pristupačan i koji bi rasteretio sve zaposlenije majke... Tako su platnene pelene, koje je  trebalo prati gotovo svaki dan, a uzmite u obzir i da perilice nisu baš bile dostupne svima, polako odlazile u povijest...
  Ljeto je nekako tradicionalno vrijeme kada mislimo kako je najlakše dijete odviknuti od pelena. No, uzmite u obzir i da svako dijete nije spremno na taj korak. Nekim će roditeljima odvikavanje proći bezbolno, dok će ga se drugi sjećati kao vrlo stresnog  razdoblja. 
Svako dijete, do otprilike 15 mjeseci, veliku i malu nuždu obavlja automatski, ne znajući  kada će je obaviti i potpuno nesvjesno da ju je već obavilo. Budući da su pelene napravljene tako da djeci ne smeta vlaga, pomaknula se granica pa je većina djece spremna na odvikavanje oko druge godine. Kao i kod svega ostaloga, treba postojati interes djeteta za odvikavanjem od pelene. Ako ne postoji interes i želja, ovaj će proces biti dugotrajan, težak. Prati ponašanje djece. Kako dijete počinje stjecati kontrolu nad radom svojih crijeva i mjehura, primijetit ćeš da se broj prljavih pelena smanjuje. Djeca koja pokušavaju sama skinuti svoju prljavu pelenu i pokazuju nelagodu, bit će vesela kada shvate da postoji rješenje problema. Nemoj se ustručavati pokazati djetetu kako obavljati nuždu u wc školjku.  Za slučaj da djeca imitiraju tvoje radnje odlaskom u toalet ili te iznenade verbalnom željom  da nose gaćice, pravo je vrijeme za pokušaj. Također, ako shvaćaju izravno pitanje  „Moraš li piškiti?“ , riješilasi pola problema.

Sarah Josipović, uspješna poduzetnica i majka malog Maka podijelila je iskustvo  ranog odvikavanja od pelena: »Maka od kad je naučio sjediti stavljamo na tutu, s obzirom na to da smo otprilike znali kad obavlja veliku nuždu, stavili bi ga uz igračke i kad bi svoje obavio, dali bi mu do znanja, uz uzvike bravo te da je super napravio. S vremenom je počeo davati znak. Sad je pred nama izazov da se riješimo i male nužde te noćne flašice kako bi se riješili i noćne pelene. Mislim da su djeca spremna za rješavanje od pelena puno prije nego ih većina roditelja krene odvikavati, a da sto se prije krene, to bolje«.

Marijana Mikulić, glumica i majka tri dječaka ima bogato iskustvo i praktične savjete za odvikavanje od pelena. Tako je Marijana dodala: »Prvog sina skidali smo s pelena u ljeto kada je imao dvije godine i 7-8 mjeseci. Sve je već povezao, ali nije htio ići na tutu. No već kroz par dana smo to nekako riješili preko dana. Pobjeglo bi tu i tamo ali je brzo tražio tutu ili pokazo na guzu. Za noć mu je trebalo dosta duže, tek kroz 4-5 mjeseci nakon što smo maknuli pelenu danju, počeo se i nakon noći buditi suh. No mi nismo htjeli forsirati skidanje noćne pelene u isto vrijeme kada i dnevne, unatoč savjetima da to treba tako, jer je to stvaralo ogroman stres i njemu i nama pri svakom buđenju u mokrom krevetu. Jednostavno kada je bio spreman, počeo se buditi suh, i tada smo makli pelenu, i nismo imali nikakvih problema. Drugi sin je dosta duže imao pelenu noću, jer smo njega zbog dermatitisa morali skidati s pelene već sa godinu i mjesec-dva. Jako malo dijete, period jesen/zima, neprestano pranje trenirkica i bezbroj malih gaća. Trebalo je neko vrijeme da dijete shvati što se događa i što i kako treba. Listao bi slikovnice ili gledao crtić. Sjedali bismo ga svako toliko. I već proljeće, sa nekih godinu i 4 mjeseca išli smo van bez pelene. Morali smo imati uvijek rezervnu robicu uza se, ali meni je bilo nevjerojatno da je tako malo dijete to sve bez većih problema usvojilo. A treće skidanje nas tek čeka, nadamo se da će ranija iskustva biti od koristi, i da ćemo to proći brzo i bezbolno«. 

Djevojčice u većini slučajeva prije odbacuju pelenu od dječaka i za njih je u periodu odvikavanja bitno naučiti kako se pravilno obrisati. Dječacima će trebati nešto više vremena, nazadovanje i zastoj u odvikavanju znatno su češći i s tim se jednostavno trebaš pomiriti.
 
Komentari
+2
 

Vezani članci