Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Potaknite kreativnost kod djeteta već u ranoj dobi

Potaknite kreativnost kod djeteta već u ranoj dobi

Mnogo je načina na koje roditelji kod svoje djece mogu potaknuti kreativnost i to već u ranoj dobi

''Moć imaginacije mnogo je važnija od samog znanja.''
(Alber Einstein)
 
Imaginacija, odnosno kreativnost nije samo moćni alat, već garantira i da će vaše dijete uvijek imati odličnih ideja i da će biti spremno suočavati se sa životnim izazovima na mnoge načine.
 
Mnogo je načina na koje roditelji kod svoje djece mogu potaknuti kreativnost i to već u ranoj dobi.
 
Poticanjem kreativnosti kod djeteta ono može naučiti mnoge složene vještine, savladati rješavanje problema i pripremiti se za prve školske dane. Također, poticanjem kreativnosti u ranoj dobi, dijete se razvija i u emocionalnom smislu te se na taj način potiče i komunikativnost kod djeteta.
 
Neke od načina na koje možete potaknuti kreativnost kod svog djeteta, otkrivamo u nastavku.

Sloboda
 
Kreativnost omogućava djeci (i odraslima) da se samouvjereno suoče s novim izazovima. U stvari, imaginacija pomaže djeci da pronađu kreativne načine za rješavanje određenih problema i, prije svega, daje im slobodu da biraju između normalnog načina i izmišljanja nečeg sasvim novog i originalnog. Dopustite svom djetetu da izrazi svoju kreativnost na različite načine, bilo putem glazbe, umjetnosti, pisanja, poezije, sporta, itd. Primjerice, prilikom crtnja nemojte govoriti svom djetetu što da radi, već mu dopustite da samo istražuje svoju inspiraciju i ukuse. Djetetovo umjetničko djelo možda će izgledati vrlo eksperimentalno i neobično, ali će odražavati način na koji ono doživljava svijet oko sebe.
 
Igra
 
Kreativnost se ne odnosi samo na umjetnost i vještine, već i na način razmišljanja, gledanja na život te na korištenje vlastitih resursa na nekonvencionalan način. Drugim riječima, kreativnost je dio inteligencije i omogućava nam sve što poželimo. Igrajte se sa svojim djetetom pomoću riječi, glazbe, tekstura i boja. Prilikom igre, dopustite i sebi i svom djetetu da bude spontano i da se izrazi na način na koji želi i koji mu najviše odgovara.
 
Ohrabrenje
 
Kreativnost je vještina kojima je nekima urođena, no ona se jednako tako može i naučiti i razvijati. Bez kreativnosti, naš bi život bio dosadna rutina. Ono što nam dozvoljava da se osjećamo živo su izazovi, promjene, napredak i inovativne ideje. Djecu treba poticati da budu inovativna i drugačija, a ne ih stalno prosuđivati ili ocjenjivati. Kada vaše dijete osmisli neki individualni projekt, pohvalite ga i dajte mu do znanja da ste ponosni na njegovo djelo.
 
Vrijeme
 
Ne postoji savršeni tajming za razvoj kreativnosti. Uključujte svoje dijete u aktivnosti koje obavljate kao što je, primjerice, pečenje kolača. Ono što je uistinu važno je uzeti si vremena da se djetetova kreativnost stimulira spontano, a ne na planirani i strukturirani način.
 
Moć imaginacije
 
Kad čitate knjige svojoj djeci, zaustavite se i zapitajte ih kako oni zamišljaju ostatak priče. Dopustite svojoj djeci da se upuste u imaginarni svijet. Isto možete učiniti i dok gledate neki film, iako djeca vole raspravljati o filmovima i na kraju priče. Dajte im šansu da iskoriste svoju maštu i nemojte ih nipošto sputavati u tome.
 
Eksperimentiranje
 
Pokušavanje, testiranje i činjenje pogrešaka dio je procesa učenja o kreativnosti. Morate pustiti svoje dijete da izgradi svoje iskustvo bez da im unaprijed pokazujete smjer ili rezultate. Dopustite djetetu da pokušava i da uči na vlastitim pogreškama.
 
Kreativnost je iznimno važna vještina i stoga ju je važno poticati kod djeteta već u ranoj dobi. Dopustite svojoj djeci određenu dozu slobode, potičite ih da zaborave na granice i da istražuju mogućnosti koje im ovaj svijet nudi.

Foto: Unsplash
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 20.11.2018 7:56:37
  • Bodova: 46054
  • Prijavi
Družite se s djecom.