Potaknite dijete da više čita

Potaknite dijete da više čita

Usadite djetetu naviku čitanja od djetinjstva

Žalosna je činjenica da djeca (ali i odrasli) sve manje čitaju. Sklonost prema čitanju razvija se od najranijeg djetinjstva. Ako dijete već za vrijeme odrastanja bude naučeno da je čitanje dosadno, nepotrebno i nekorisno, teško da će zavoljeti čitanje i steći naviku čitanja knjiga. 

Usađivanje istinske ljubavi prema knjigama važno je za razvoj djetetovog uma, a to znači razvoj i jačanje mozga u druge dimenzije, ulazak u fiktivne svjetove koje donose knjige i likovi iz knjiga. Činjenica je da je čitanje svojevrstan oblik izgradnje osobnosti čovjeka.

Zainteresiranost za priču

Postoji mnogo načina kako da potaknete svoje dijete da zavoli knjige i više čita. Jedna od najvažnijih stvari je da omogućite djetetu pristup knjigama. Žanr birajte sami – od knjiga sa životinjama, avanture, misterije, narodne priče, bajke, basne. Ili jednostavno ono za što znate da vaše dijete voli. 

Važno je da knjiga drži dijete zainteresiranim za ono što čita, to jest da je na njegovoj razini godina. Pobrinite se za to da dijete čita samostalno (koliko god može) i razumije sadržaja onoga što čita. Tražite da vam ispriča što je pročitao i ako možete, upustite se u raspravu. Time će razviti sposobnost usmenog izricanja onoga što su pročitali, ali i onoga što sami misle o tome. Čitanje je bitno zbog razvijanja mozga, predočavanja slika iz knjiga i mašte. Dijete čitanjem proširuje svoj rječnik, uči te razvija govorne kompetencije koje su važne za komunikaciju i izražavanje.

Čitajte svojoj djeci

Ovo je jedan od najboljih savjeta koji se može dati roditeljima. Sjećate li se što su vam pričale bake ili mama prije spavanja i kako je to uvijek bilo zanimljivo slušati? Priče prije spavanja odličan su način da dijete zavoli knjigu i priče, a s vremenom i samo započne razvijati naviku čitanja. Važno je dobro znati procijeniti što dijete voli – preteške i nezanimljive knjige samo će stvoriti dosadu i nezainteresiranost. Djeca imaju različite interese i možda će ih u nekom periodu odrastanja privlačiti jedno, a nakon nekog vremena sasvim nešto drugo.

Nikako nemojte nametati svoje ukuse djetetu. Ovo je i vrijeme otkrivanja koje će pokazati što ih točno zanima, kakve priče vole... Ono što vi kao roditelj možete učiniti je to da knjiga bude djetetu uvijek dostupna i da postane dio njegovog života. Poklonite knjigu za rođendan, posjećujte knjižnice... Ima raznih načina da potaknite svoje dijete da zavoli čitanje 


Za kraj, podsjetimo se pozitivnih učinaka čitanja koji vrijede i za djecu i za odrasle:
  • povećava kreativnost
  • budi maštu
  • razvija rječnik
  • potiče razmišljanje i koncentraciju
  • uči...
Izvor: idiva.com
 
Komentari
+2
 
analarissa
  • 24.11.2015 21:52:34
  • Bodova: 59
  • Prijavi
Bebi sam citala vec od prvog mjeseca, sad ima 10 mjeseci i cesto ode sama do svoje police i lista slikovnice, ili donese meni da ih ja procitam. Sjedi u krilu ili pored mene i slusa, naravno vec ima koje su joj najdraze.