Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Ovo ljeto naučite svoje dijete plivati

Ovo ljeto naučite svoje dijete plivati

Plivanje pozitivno utječe na psihosocijalni i fizički razvoj djeteta

Pred nama je ljeto i odlazak s djecom na more. Ako su već u dobi kad bi mogla naučiti plivati, ne oklijevajte, neka ovladaju ovim važnim umijećem u mjesecima koji dolaze kako bi bili plivači cijeli svoj život. Plivanje je veoma važno, kao preventiva u slučaju da se vaše dijete nađe u nepredviđenoj situaciji da mu prijeti utapanje. Znati plivati je i korak u svijet sasvim drugačijih mogućnosti nego ako ste neplivač, ono omogućuje bavljenje različitim sportovima u vodi, kao što su sinkronizirano plivanje, skokovi u vodu, vaterpolo. Plivanje je ujedno i druženje, iskorištavanje slobodnog vremena, jačanje samopouzdanja, te pozitivno utječe na psihosocijalni i fizički razvoj djeteta.

S koliko godina početi?

S učenjem plivanja treba početi što ranije, pod uvjetom da dijete voli vodu i da se je ne boji. Načelno, djeca već s četiri do pet godina mogu započeti s učenjem ali nemojte očekivati da će u kratkom vremenu moći ispuniti zadatak za plivača početnika. Optimalno bi bilo da je dijete staro šest ili sedam godina. Sve je dakako individualno.

Koliko dugo traje učenje?

Ukoliko uključite dijete u organizirano učenje, ono će trajati 20-tak sati, u pravilu  jedan sat dnevno. U slučaju da ga učite sami, računajte na veći broj sati koji će biti potreban da dijete propliva.

Kako naučiti plivati?

Prva faza je privikavanje na vodu. Nemojte biti razočarani ako dijete brzo ne propliva, najvažnije je da se prilagodi vodi i da se oslobodi  straha, te da uživa pri učenju. Brčkanje u plićaku i raznorazne igre su početak u kojem se dijete prilagođava na vodu i boravak u njemu dotad nepoznatom okruženju. Posebno kada dođete prvi puta na vodu ili more, uvijek je potrebno proći ove korake za bolji početak plivanja ili učenja plivanja. Važno je da osjeti vodu i na licu i oslobodi se nelagode. Umivanjem dijete uči kako zadržati dah i zatvoriti usta u doticaju s vodom. Kada je vaše dijete savladalo osnovne položaje u vodi vjerojatno ćete bez problema uz igru savladati i samu tehniku plivanja koja se sastoji od učenja plivanja nogama bez disanja, učenja plivanja nogama sa disanjem, učenja plivanja rukama bez disanja, učenja plivanja rukama sa disanjem, plivanje u koordinaciji rukama i nogama uz disanje.

Gdje učiti plivati?

Najbolje bi bilo učiti dijete plivati u plitkom bazenu. Voda ne bi smjela biti dublja od razine prsiju djeteta. Bazen pruža optimalne uvjete kao što su stalna temperatura vode, ravno dno i površina bez valova. Ukoliko niste u toj mogućnosti, pokušajte u moru ili jezeru u plitkoj vodi. Izbjegavate duboki bazen ili prostor u moru s različitim dubinama. Izbjegavajte rijeke.

Škola plivanja

Na zagrebačkim bazenima Sportskog parka Mladost i na Bazenu Utrine, organizirana škola plivanja za djecu od 5 – 12 godina košta 350 kuna. Izvodi se svaki radni dan tri puta tjedno, jedan školski sat od 45 minuta. Cilj programa je da djeca nauče osnovne elemente plivanja, odnosno da ih se osposobi da vlastitom tehnikom otplivaju cijelu dužinu bazena (25 m). Program se odvija u malom bazenu. Nakon inicijalnog testiranja podijeljene su dvije grupe: potpuni početnici i oni koji su usvojili osnove plivačke vještine. Provode se vježbe za usvajanje plivačke vještine nakon čega slijedi tranzitivno testiranje nakon kojeg se može djecu preseliti iz grupe ovisno o napretku. Na zadnjem satu na kojem su prisutni i roditelji, provodi se finalno testiranje na kojem roditelji mogu dobiti informacije o nastavku edukacije.

Što znači znati plivati?
Da bi mogli reći da vaše dijete zna plivati, ono bi trebalo preplivati samostalno bilo kojom tehnikom najmanje 25 metara. Uz to je važno da zna skočiti u duboku vodu na noge, te iz okomitog položaja započeti plivanje. Obratite pažnju na taj zadatak jer je neznanje prelaska iz okomitog položaja u vodoravni položaj jedan od čestih uzroka utapanja. Često kažemo da je to „plivač početnik“. Za sigurno znanje plivanja dijete bi trebalo skočiti u duboku vodu na noge, te nakon toga preplivati samostalno 50 metara bilo kojom tehnikom da bi mogli reći da je plivač.

Dobrobiti plivanja za djecu

Plivanje se smatra jednim od najkompletnijih oblika vježbanja, osnažuje mišiće cijelog tijela, podiže vitalnost  i jača kardiovaskularni sustav. Fizička aktivnost u vodi je od izuzetne važnosti za razvoj djeteta. Osim što blagotvorno utječe na cjelokupni razvoj djeteta, plivanjem se naročito jačaju pluća i srce, te razvija osjećaj koordinacije pokreta i samokontrole. Voda je idealan medij za djecu jer ostvaruje slobodu pokreta i osjećaj lakoće što je za djecu vrlo bitno. Osim toga, razvija bazičnu motoriku te doprinosi razvoju kognitivnih  sposobnosti.
 
Foto: © Microgen - fotolia
 
Komentari
+2
 
mirna1504
 • 20.6.2017 2:33:24
 • Bodova: 11610
 • Prijavi
Ja mislim da ne treba tako malu djecu toliko mladu uciti plivati misim da je ok s pomagalima ali bez,NE!
neko-san
 • 19.6.2017 13:47:47
 • Bodova: 21923
 • Prijavi
dajanadaja jel si pokušala kod kuće ako imate kadu, zajedničko kupanje? Prvo ti uđeš unutra i onda ti netko doda malca i zajedno se brčkate. Kažu kako to pomaže ne samo u zbližavanju već i kod takvih strahova. Kada dijete vidi da mama uživa onda i ono lakše prihvaća vodu. Ili čak i pod tušem to možeš izvesti. Ubaciš neku plastičnu stolicu, lijepo udobno se smjestite i tuširate.Ja sam tek trudnica i nastojat ću svoje dijete što prije naučiti plivati, ono još dok bude beba. Bitno je imati kontinuitet, jer mala djeca znaju to zaboraviti ako se ne prakticira plivanje svake godine.
dajanadaja
 • 19.6.2017 12:11:29
 • Bodova: 52
 • Prijavi
Starija kcer je isla u skolu plivanja sa 7 godina , uspjesno je savladala i obozava more i bazene (sada ima 10 god.( . Sin ima 18 mjeseci i ne voli vodu nikako , i sa tusiranjem imamo problema ?? konstantno vristi , iz dana u dan , nikakva metoda ne pomaze ?? ??
nadapot
 • 19.6.2017 11:23:26
 • Bodova: 1494
 • Prijavi
Moji se boje panično vode...na 100 metara udaljenosti od obale ..kreće vrištanje...ja nećuuuuuu