Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Naučite svoje dijete kako da usvoji optimističan stav prema životu

Naučite svoje dijete kako da usvoji optimističan stav prema životu

Iako je optimizam kod nekih urođena osobina, također se može naučiti i poticati, osobito kod djece

Želimo li biti sretni, moramo imati pozitivan stav prema životu. To je klišej s kojim smo svi jako dobro upoznati, no malo tko je uistinu sretan. Zašto?

Istina je da su vremena u kojima živimo vrlo nesigurna i da je ponekad vrlo teško biti optimističan. Ipak, nije nemoguće. Istraživanja su pokazala kako pozitivan stav prema životu pozitivno utječe na fizičko i psihičko zdravlje čovjeka. Imate li djecu, trebali biste ih već od malih nogu naučiti da budu optimistična te da zauzmu pozitivan stav prema životu.

Iako je optimizam kod nekih urođena osobina, također se može naučiti i poticati, osobito kod djece. Optimizam je vrlo važna osobina i za emocionalnu inteligenciju te će pomoći vašem djetetu da postane samopouzdanije i da se lakše nosi sa svim izazovima koje će mu život donijeti.

Pitate se kako da naučite svoje dijete da bude optimistično? Otkrivamo vam u nastavku…

Počnite od sebe

Sasvim je logično da vaše dijete neće moći imati pozitivan stav prema životu ako ga niti vi nemate. Smatrate li da ste previše negativni, poradite na sebi i na svojim stavovima. Postanite optimističnija osoba. Kako? Krenite polako i s malim koracima. 

Mali koraci

Kao što smo već ranije naveli, optimizam se može naučiti, ali to se neće dogoditi preko noći. Zato treba započeti s malim koracima. Pročitajte poglavlje ili dva u knjizi koju volite. Više vremena provodite u prirodi. Proučite svijet oko sebe i pokušajte biti svjesni svakog trenutka. Smijte se. Nemojte u svemu što vam se događa tražite negativne aspekte, upravo suprotno. Život je prekratak da biste ga trošili na negativnost.

Obratite pažnju na ono što govorite

Ljudi ponekad uopće nisu svjesni koliko negativno zapravo zvuče. Pokušajte razmisliti prije nego nešto kažete, osobito ako ste namjeravali reći nešto u negativnom smislu. I pripazite što govorite i kako se ponašate dok ste u društvu djeteta. Djeca sve upijaju. I nemojte uvijek očekivati najgore. Ne trebate biti nerealni, samo pokušajte sagledati stvari s drugog kuta. 

Potaknite djetetovo samopouzdanje 

Današnja su djeca pod velikim pritiskom – zbog škole i svih obaveza koja im ona nosi, velikih očekivanja od strane roditelja i okoline, dokazivanja u društvu, itd. Imajte razumijevanja za svoje dijete. Nemojte ga hvaliti samo kad ostvari nešto. Pohvalite ga i zbog truda koji ulaže u svoje snove i ciljeve. Naučite dijete kako da zadrži optimističan stav čak i u onim situacijama kada se stvari ne odvijaju onako kako smo zamislili. Kad djetetu nešto krene nizbrdo, prvo mu pokažite suosjećanje jer to je vrlo važno. Zatim zajedno s djetetom analizirajte kompletnu situaciju kako bi vidjeli što je pošlo po zlu i što se idući put može napraviti bolje. 

Razgovarajte

Svaki si dan odvojite malo vremena za razgovor sa svojim djetetom i pitajte ga o tome kako je provelo dan, što mu se lijepo dogodilo, na što se ponosi i sl.  Naučite svoje dijete da razmišlja pozitivno o svojim postupcima. 

Kad se dogodi nešto loše, uzmite u obzir veću sliku

Loše se stvari događaju i to je činjenica. Na neke od njih nemamo utjecaja, ali imamo utjecaja na to kako ćemo mi sami na sve to skupa reagirati. Ako se dogodi nešto loše, to ne znači da je život u cjelini loš. Treba znati upaliti svjetlo i u najmračnijim trenucima.  
 
Komentari
+2
 
anisa
  • 21.12.2017 10:09:02
  • Bodova: 23463
  • Prijavi
odlično napisano
anna-herman
  • 13.11.2017 17:41:56
  • Bodova: 55923
  • Prijavi
Dobar članak. Slažem se da se optimizam može naučiti (to sam davno odlučila i uspjela), a vjerujem da će i moja mala "fajterica" ostati optimist; čini mi se da joj je to urođeno.