Moj sin se igra se bebama, što da učinim?

Moj sin se igra se bebama, što da učinim?

Raznovrsnija igra će djetetu pomoći u razvijanju mašte i zaigranosti, koja je vrlo važna u razvijanju inteligencije...

- Moj sin obožava se igrati s bebama, voli se preoblačiti u djevojčicu, nedavno se sav našminkao s mojim ružem i mjesec da je cvilio da mu kupim ružičastu poni torbicu za djevojčice. Moj suprug je bio lud kada je shvatio što njegov sin želi. Uopće ne znam zašto se to događa, postoji li mogućnost da je zbunjen oko toga kojeg je spola ili je moguće da već sada pokazuje homoseksualne sklonosti - požalila mi se prijateljica, kada sam u gradu srela nju i njezinog četverogodišnjeg sina.
Naime, dječak je zaista ponosno nosio ružičastu poni torbicu, na koju bi sve njegove vršnjakinje bile zelene od zavisti.
Moram priznati da je meni s tom torbicom izgledao vrlo simpatično, i prva pomisao mi je bila - pa on je dijete i to je ono što mu se sviđa.
Zašto bi se svim dječacima morali sviđati samo automobili i dinosauri, a djevojčicama lutke i pečenje kolača, pitala sam se. Pa ja sam se u njegovim godinama igrala samo s autićima i kockicama jer sam imala starijeg brata. Bebe me nisu zanimale do polaska u školu. I vjerujte, nemam apsolutno nikakve homoseksualne sklonosti. Ali, pa što i da imam? Važna je vjera u ljubav, a ne u spol.

No, da ne skrećemo s teme, može li zaista preferencija igračaka kod vrtičke djece biti određeni indikator seksualnih preferencija koje će ta djeca kasnije razviti ili smo mi toliko zaluđeni sa stereotipima da djevojčice moraju voljeti ružičastu i biti poput mama, a dječaci voljeti plavu boju i biti poput očeva, da jednostavno ne vidimo ono što je ispred nas? Pametno i zdravo dijete, koje se samo želi igrati s igračkom koja mu se sviđa...

Neka istražuju

Odgovor naravno nije jednostavan, kao ni pitanje, pa smo zato potražili odgovor u stručnoj literaturi dječje psihologije. Naime, iako većina djece već u vrtičkoj dobi razvije jaki smisao spolne identifikacije (dječaci se igraju s dječacima, djevojčice s djevojčicama) neka djeca jednostavno i dalje istražuju i eksperimentiraju s ulogama koje ima suprotan spol, što je sasvim normalna stvar.
Činjenica da primjerice, vaš sin uživa u igri s igračkama za djevojčice ili se ponaša i ima kvalitete koje su više tipične za djevojčice, kao što je nježnost i osjetljivost, je prvenstveno indikacija da ste bili vrlo otvoreni i pružali mu potporu u njegovim istraživanjima kao osobe, te mu dali priliku da ide iznad tipične igre za „dječake“. Ako se i u budućnosti dogodi da zaista postane osoba homoseksualne orijentacije, to ne znači da ste vi bilo što krivo učinili. Dakle, ako mu dopustite da se igra s lutkicama i da ima ružičastog ponija, neće niti malo utjecati na njegovu seksualnu orijentaciju.

S druge strane, raznovrsnija igra će mu pomoći u razvijanju mašte i zaigranosti, koja je vrlo važna u razvijanju inteligencije. Također, imajte na umu da dijete čim je starije će osjećati sve veći pritisak da se mora igrati i baviti stvarima koje su namijenjene za njegov spol pa mu je ovo prilika da istraži što veći broj igračaka, te načina na koji se može igrati. Dakle, ako se vaš dječak želi igrati s bebom, baš poput djevojčice, dopustite mu to, i jednako, ako vaša kćer želi biti glasna, valjati se po zemlji, igrati se autićima i istraživati više muške igračke, to bolje za nju.

Sve emocije su važne

Dopustite djeci neka pokazuju svoje emocije. Nemojte sputavati dječaka u nježnostima, osjetljivosti i plakanju. Važno je da on bude nježan isto koliko i primjerice hrabar, tako da ga možete pohvaliti kada je nježan i empatičan prema životinjama i drugoj djeci, ali isto tako pohvalite ga za hrabrost, kada učini nešto hrabro. Takvo umjeravanje će mu pomoći da postane i hrabra i emotivna odrasla osoba, i to u pravoj mjeri. Jednako vrijedi za djevojčice.

Dijete i vaš odgoj

Činjenica je da vaše odobravanje kada se dječak voli preoblačiti u djevojčicu, igrati s bebama ili kada se djevojčica igra s autićima i oblači poput dječaka, ne mora značiti i odobravanje okoline. U biti, gotovo je sigurno da ćete naići na različite reakcije. Ono što vi možete učiniti je da prihvatite njihove komentare i/ili ih prebacite na humor, ali se prilikom toga podsjetite da vjerujete i cijenite svoju prosudbu i da znate što je najbolje za vaše dijete. Važno je da promatrate svoje dijete kada se igra samo i s drugom djecom. Je li mu neugodno kada se igra s djecom istog spola, povlači se od njih te se želi igrati s djecom drugog spola ili se pak ne igra s nikim?
Ako je vaše dijete sretno, zaigrano i osjeća se ugodno s drugom djecom, pa makar se radije igralo s igračkama za suprotan spol, budite sigurni da je s vašim djetetom i vašim odgojem apsolutno sve u redu. Ipak, ako ćete i dalje biti zabrinuti za djetetov spolni identitet, emocionalni razvoj i odnos s vršnjacima, konzultirajte se s doktorom ili dječjim psihologom kako biste dobili eventualne dodatne informacije i objašnjenja.

(vam)
Foto: © inarik - Fotolia.com
 
Komentari
+2
 
iveek
 • 11.11.2012 17:49:09
 • Bodova: 29765
 • Prijavi
 Ne vidim problem, ako se curice mogu igrati autićima, bagerima i action manima, kao i kasnije igrat igrice na psu, što je prije bilo samo za dečke, mogu i dečki uzet bebu i kolica i vozikat se okolo.  Možeš ih tako učiti da budu dobri tate u budućnosti
mikra
 • 11.11.2012 17:28:53
 • Bodova: 7908
 • Prijavi
Moj maleni jako voli kolica za bebe, ima to u jaslicama. I obožava dirati močo i kantu za vodu i vidjela sam u Mulleru baš za malene mali močo i kanticu i to će dobiti za Sv.Nikolu. Neka djeca istražuju, i da se moj želi igrati s barbikama pridružila bih mu se jer ih obožavam :-)
lunathecat
 • 11.11.2012 16:55:52
 • Bodova: 1561
 • Prijavi
Kad smo kod boja kuda bi stavili žutu i zelenu?:)Uostalom, djeca istražuju, tako i igračke, a ako je nekome draža lutka od kocaka, zašto ne.. to ne znači da tom djetetu neće biti autići ili nešto drugo zanimjivo, ali ono istražuje i vodi se svoji interesom.Od nametanja igračka dečkima koje su kao za dečke i nema prevelikog smisla, isto tako i djevojčicama.Smatram da ne treba ništa braniti,.
mondena
 • 25.5.2012 10:31:34
 • Bodova: 12
 • Prijavi
ja isto ne kužim to s muškim i ženskim bojama..zar je negdje objavljeno koje su čije boje??? ograničeno i bolesno...a djeca nek se igraju s čim žele.
mentoly
 • 24.5.2012 13:24:26
 • Bodova: 59
 • Prijavi
i moj se brat prije igrao s barbikama jer je to vidio od nas sestara. Nismo mu branile,ionako je dijete. Kad naraste bilo muško ili žensko svejdeno svatko će odbacit lutke.
bakastanka
 • 24.5.2012 9:36:55
 • Bodova: 137
 • Prijavi
zašto je oduvijek čudno ako se dečkić igra bebama, a manje je čudno ako se curica igra autićima??djeca se igraju igračkama - svim igračkama - i tako bi trebalo i biti...a roditelji su ti koji nažalost rade "problem" i pitanja....
victory
 • 24.5.2012 9:30:19
 • Bodova: 281
 • Prijavi
to mi ide u red onog razmišljanja: dečki ne plaču. treba razbijati predrasude, u koje naravno spadaju najviše i one: što će drugi misliti?!
anna-herman
 • 24.5.2012 0:22:47
 • Bodova: 56294
 • Prijavi
Da, i? Nećemo valjda sad o tome "Crveno je za curice, plavo za dječake."? 
sumskavila
 • 23.5.2012 23:17:39
 • Bodova: 4028
 • Prijavi
Svašta, kao da je malom djetetu bitno, glavno da je igračka.
iveek
 • 23.5.2012 20:43:36
 • Bodova: 29765
 • Prijavi
Interesantno je da se curicama da da se igraju action manom ili da igraju igrice - što je kao nešto za dečkiće, ali obrnuto kao ne dolazi u obzir?! Djeca kad su mala ko da je njima bitno s čime se igraju glavo da se igraju.