Mama, meni je zlo!

Mama, meni je zlo!

Prirodni načini na koje možete spriječiti i liječiti bolesti putovanja - kinetoze

Mučnina, vrtoglavica, povraćanje, pad krvnog tlaka odgovor su mozga na neusklađenost informacije koju o putovanju prima centar za ravnotežu smješten u unutarnjem uhu i onoga što mi vidimo kad putujemo na što su najviše osjetljiva djeca. Nastane  kratki spoj u informacijama. Mozak na to odgovori aktiviranjem centra za mučninu i povraćanje i učas zbog tog kurzschlussa imate sivozeleno dijete i „Mama, meni je zlo.“ Što slijedi- poznato je.

Antihistaminik dimenhidrinat (Dramina) najčešće će vam preporučiti magistra u ljekarni kao odgovor na mučninu i povraćanje izazvane putovanjem. Dramina će spriječiti neugodne simptome, ali može izazvati jaku pospanost, ali i paradoksalnu ekscitaciju kod dječice, vrtoglavicu, glavobolju itd. Skopolaminski flaster je najučinkovitije sredstvo u liječenju kinetoza, posebice liječenju morske bolesti, a koriste se i meklizin (Diadril) i neki amfetaminski preparati. Svi redom sa dugačkim popisom nuspojava i kontraindikacija, a mnogi nisu preporučljivi za uporabu kod djece.
 
Prirodni načini liječenja kinetoza
 
Može li ipak prirodno i malo drugačije od od antihistaminika i skopolaminskog flastera? Naravno da može. Prvo mjesto u liječenju kinetoza dijele đumbir i eterično ulje paprene metvice. Međutim, niti đumbir niti eterično ulje paprene metvice nisu preporučljivi za malu djecu jer paprena metvica može uzrokovati laringospazam kod manje djece pa se izbjegava njena inhalacija i korištenje paprene metvice na većoj površini tijela zbog svojstva snažnog rashlađivanja prije šeste godine.

Paprena metvica, se u malim dozama, može sigurno koristiti od šeste- sedme godine, a đumbir, iako je sigurna i provjerena biljka i izbor je za liječenje mučnina u trudnoći zbog svog ljutkasto- paprenog okusa nije prilagođen manjoj djeci.

Djeca do šest godina

Za djecu do šest godine starosti preporučila bih kombinaciju akupresurnih narukvica, homeopatskih pripravaka i čaja od paprene metvice i njemačke kamilice. Akupresurne narukvice nose se oko zapešća i djeluju na Nei- Kuan akupunkturnu točku te dolaze u nekoliko veličina ( kada tu točku određujete za dijete, odredite je prema djetetovim prstićima, a ne prema svojim i na način kako slika desno prikazuje).
 
Homeopatski pripravci mogu dosta ublažiti mučnine, ali pokušajte ih nabaviti kod homeopate koji ima iskustva sa djecom, a ne kupovati već gotov proizvod.

Što se tiče ovog laganog čaja za kikiće do tri godine- pola čajne žličice suhog lista paprene metvice i pola čajne žličice cvijeta njemačke kamilice prelije se sa 200 ml kipuće vode i daje djetetu piti u malim gutljajima lagano zaslađen ( čaj se ne bi trebao sladiti, ali se radi o maloj djeci pa ga ipak lagano zasladite).
 
Vrlo je važno održavati zrak u vozilu „svježim“, a u tu vam svrhu može poslužiti mali difuzer za auto ili jednostavno- papirnata maramica koja se stavi u otvor ventilatora. Lagani miris osvježavajućih  citrusnih ulja mandarine, slatke naranče, limuna, grejpa ili bergamota dobar su izbor za osvježenje zraka.  Ako putujete busom, avionom, vlakom ili brodom- princip je isti- nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja na maramicu i pustite da ishlape i osvježe prostor.
 
Ako niti sve što ste učinili ne pomogne, moguće je napraviti 1-2%-tnu mješavinu baznog ulja sa eteričnim uljima rimske kamilice i crvene mandarine i djetetu tom mješavinom premazati djetetu kralježnicu i trbuščić.
 
 
Odrasli i djeca starija od šest godina
 
Podanak đumbira
 
U fitoterapijskoj uporabi je podanak đumbira, Zingiber officinale. Tradicionalno se upotrebljava za probleme sa probavom ( pospješuje sekreciju sline i želučanog soka, potiče probavu), a moderna istraživanja okrenuta su sprečavanju i liječenju mučnine i povraćanja, pogotovo trudničkih mučnina i mučnina uzrokovanih bolestima putovanja.
Odrasla osoba uzima maksimalno 2 g praška dnevno, podijeljeno u dvije doze (2 g praška je cca jedna čajna žličica ) pola sata prije putovanja. Od praška se može pripremiti tinktura 1:5 sa 50% etanolom koja se uzima 30 kapi tri do pet puta dnevno razmućeno u pola čaše vode.
 
Osim toga, možete uzeti i svježi podanak đumbira, oguliti ga, izribati te iscijediti sok- pola do jedna čajna žličica ( 2,5ml- 5ml) iscijeđenog soka đumbira pije se razmućena u pola čaše mlake vode tri puta dnevno.
 
Standardizirani ekstrakt uzima se u dozi od 250 mg tri puta dnevno. Za liječenje bolesti putovanja uvijek se uzima na prazan želudac.
Djeca piju doze prilagođene njihovoj težini ( npr. ako vaše dijete teži 20 kg- dajete mu četvrtinu ili trećinu doze za odrasle). Đumbir se može koristiti u maloj dozi već od treće godine.
 
Eterično ulje paprene metvice
 
Uz đumbir se može koristiti eterično ulje paprene metvice, Mentha piperita. Odrasle osobe mogu njome osvježiti njome zrak u automobilu i lagano je inhalirati (pomoću auto- difuzera ili nakapano na maramicu koja se stavi u otvor ventilatora)
Drugi način je da nakapate jednu kap paprene metvice na svako zapešće i sredinu svakog stopala. Napravite na zapešću film od nekog baznog ulja i na svako stopalo i svako zapešće kapnite po kap paprene metvice. Postupak možete ponavljati svakih sat vremena. Paprena metvica se može koristiti i oralno, u kapsuliranoj formi, ali samo po preporuci liječnika, ljekarnika ili fitoterapeuta.
Kod djece starije od šest godina radi se mješavina od 1-2% eteričnog ulja paprene metvice u nekom baznom ulju koja se koristi na stopalima, zapešćima i stražnjem dijelu kralježnice.
Pripazite, paprena metvica je kontraindicirana kod visokog tlaka, trudnoće, dojenja i djece do šest godina!
 
Zelen crnoglavca
 
Balotta nigra, crnoglavac, biljka je iz porodice Lamiaceae koja se u tradicionalnoj medicini upotrebljava u obliku čaja- infuza ili tinkture 1:5 sa 50% etanolom kod probavnih problema, želučane nervoze te spazama želuca i crijeva.
Jedna velika žlica suhih nadzemnih dijelova crnoglavca prelije se sa 200 ml kipuće vode i pije u malim gutljajima tri puta dnevno. Tinktura se koristi u dozi od 1-2ml tri puta dnevno razrijeđeno u pola čaše vode. Zbog premalog broja kliničkih ispitivanja i dosta neobičnog mirisa i okusa, crnoglavac nije preporučljiv za djecu prije sedme godine.
 
Napisala: Andrea Šitum
Centar Priroda zna
www.prirodazna.hr
Preuzeto s: Naturala.hr
Foto: © marchibas - fotolia
 
Komentari
+2