Ljubomora zbog prinove

Ljubomora zbog prinove

Po nekim istraživanjima je idealni razmak između dvoje djece 4 ili 5 godina

Po nekim istraživanjima je idealni razmak između dvoje djece 4 ili 5 godina. Starije dijete više nije toliko ljubomorno, zato je roditeljima lakše i imaju manje stresa. Unatoč tome, većina roditelja želi drugo dijete u što kraće vrijeme nakon prvoga.

Na sljedeće načine možete smanjiti ljubomoru:

Tijekom trudnoće:
Recite djetetu što kasnije da je na putu beba. Samo nekoliko mjeseca za dijete znači vječnost. Pobrinite se da novosti ne sazna od nekog drugog. Nemojte najavljivati partnera za igru da ne bih došlo do prevelikog razočaranja. Uključite dijete u praktična razmišljanja: odabir imena, mjesto gdje će novorođenče spavati...

Tjedni prije poroda:
U djetetovu svakodnevicu intenzivnije uključite tatu, baku, dedu ili prijateljicu. Najavite mu svoju odsutnost zbog boravka u bolnici u pravi čas.

Porod:
U rodilištu dijete ne može prisustvovati porodu, ali vas može posjetiti tijekom boravka u bolnici. 

Tjedni poslije poroda:
Dozvolite vašem djetetu da se opet ponaša kao beba. Ako želi na vašu dojku, dozvolite mu. Ako želi da ga opet prematate, igrajte se s njim. Izbjegavajte rečenice kao: „Ti si već prevelik.“ Vaše dijete mora osjetiti da vaša ljubav ne zavisi o tome koliko zrelo se ponaša. Ipak mu pokušajte implicitno objasniti da ima „biti velik“ puno prednosti.

Mjeseci poslije poroda:
Dozvolite djetetu da sudjeluje u njezi bebe. Nemojte očekivati pravu pomoć od njega i nemojte očekivati da će odmah zavoljeti bebu. Tu i tamo bebu ostavite s tatom da možete više vrijemena provesti sa starijim djetetom.

www.ringeraja.com.hr

 
Komentari
+2
 
gogsa
  • 5.2.2015 11:41:52
  • Bodova: 78539
  • Prijavi
Super članak!