Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Lekcije koje naučite kada ste roditelj

Lekcije koje naučite kada ste roditelj

Neke od najvažnijih životnih lekcija koje naučite kada ste roditelj

Roditeljstvo je lijepo, to se ne može poreći. Ali kao i sve druge stvari u životu, ono ima svoje prednosti i mane. Lijepe, ali i teške i izazovne trenutke. 

Životne lekcije koje naučite kada ste roditelj jedne su od najvažnijih lekcija koje ćete ikad naučiti. Odrasle osobe bez djece najčešće imaju pogrešne pretpostavke o roditeljstvu te određene stvari uzimaju zdravo za gotovo. Ako imate djecu, onda znate da je biti roditelj najljepša uloga na svijetu i zacijelo određene stvari cijenite mnogo više nego prije.

U nastavku vam navodimo neke od najvažnijih životnih lekcija koje naučite kada ste roditelj.

1. Trenuci samoće postaju pravi luksuz

Mokrenje, tuširanje i sve ostale slične stvari koje inače obavljate nasamo odjednom postaju pravi luksuz. Zapravo, općenito trenuci u kojima ćete moći biti sami zapravo postaju izuzetno rijetki. Naime, sada uz sebe imate još jednu osobu koja stalno želi biti uz vas jer ste za nju vi najvažniji na svijetu. Nestašni mališani prate vas u stopu, a trenuci samoće tako postaju prava rijetkost i luksuz kojeg izuzetno cijenite, i to je jedna od najvažnijih lekcija koju ćete naučiti kao roditelj. 

2. Djecu ne možete kontrolirati čak ni u javnosti

Dok djeca ne počinju hodati i govoriti onda ih donekle možete kontrolirati, no poslije to postaje nemoguća misija. Javni ispadi ljutnje i ostale neugodnosti koje vam vaši mališani mogu priuštiti nešto su što nećete uvijek moći kontrolirati i s čime se morate znati nositi.

3. Svi znaju bolje od vas

Ako hranite dijete iz staklenke, onda ih ubijate aditivima. Ako im dajete kuhano povrće, sve hranjive tvari su uništene... I takvih 'mudrih' savjeta ćete dobivati svaki dan unedogled. Čak i da ste pročitali sve moguće knjige o roditeljstvu, uvijek će postojati netko 'pametniji' od vas. Ignorirajte takve komentare i učinite ono što sami mislite da je najbolje za vas i vašeg mališana.

4. Vaša mama nije uvijek u pravu

Sve dok se sami ne nađete u ulozi roditelja, prirodno je vjerovati kako  vaši roditelji, bake i djedovi znaju puno više od vas. Iako imaju dobre namjere, oni nisu  uvijek u pravu, stoga ih ne morate  poslušati ako se ne slažete s njima. Nasmiješite im se, kimnite glavom a potom napravite po svom. Svi sretni i zadovoljni. 

5. Savršenstvo je nedostižno

Savršenstvo ne postoji i običnim je smrtnicima nedostižno. U to ste se zacijelo već uvjerili, a isto je i kad je riječ o roditeljstvu. Nemojte se zamarati time da budete savršena majka i kućanica. Samo volite svoju djecu najviše što možete, pružajte im svoju ljubav i pažnju i to će biti sasvim dovoljno. 

6. U vama se budi novi smisao za humor

Sve dok nemate klince, niste svjesni tog pomalo čudnog smisla za humor koji je zakopan negdje duboko u vama. Ipak, on postoji i budi se čim djeca postanu dio vaše svakodnevnice. Spužva Bob Skockani odjednom vam postaje jako smiješan, kao i ostale šale na razini šestogodišnjaka. Nemojte se sramiti, humor će vam pomoći da se riješite stresa.

7. Vaše tijelo se mijenja

Promjene svog tijela primijetit ćete već u trudnoći, a nakon toga potrebno je mnogo vremena da se vratite na staro. Ipak, više nikad nećete biti isti. Koža, grudi, trbuh, sve je odjednom drugačije. Prihvatite to jer sada više niste samo žena, sada ste i majka. 

Roditeljstvo je zabavno, ali i teško. Nauči nas određene stvari o životu i o sebi samima, ali nas ojača i izgradi kao osobe. Ipak, svaki je trenutak vrijedan truda i apsolutno isplativ. 

Što ste vi naučili o sebi i životu kao roditelj? 
Izvor: parenting.allwomenstalk.com
Foto: stockimages/Freedigitalphotos.net
 
Komentari
+2
 
sorina
 • 30.5.2014 15:31:36
 • Bodova: 25780
 • Prijavi
Članak je sasvim na mjestu i potpuno istinit ;)Iako ima dana kada mislim da bih se najradije zavukla u neku rupu i ne izlazila mjesec dana,jedan oduševljen osmjeh kad me ugledaju to sve izbriše...
marleen
 • 30.5.2014 13:33:22
 • Bodova: 22401
 • Prijavi
I mene je sad zaintrigiralo to "pišanje" i stisnula sam ctrl+F i ne...nigdje u tekstu nema "pišanja" :) I da, članak je sasvim ok. :D
mjuza7
 • 30.5.2014 12:04:25
 • Bodova: 12452
 • Prijavi
Članak je ok, a riječ "pišanje" ne vidim nigdje.
smrzo
 • 30.5.2014 11:51:10
 • Bodova: 49
 • Prijavi
Članak je donekle ok, ali nije mi simpatično što u tekstu stoji riječ "pišanje". Nismo li dovoljno kulturni da ju zamjenimo prihvatljivijom za jedan članak.