Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Koji je vaš roditeljski stil?

Koji je vaš roditeljski stil?

Roditeljstvo sa sobom nosi i brojne izazove na koje smo više ili manje (ne)spremni

Odgoj djeteta prekrasna je i iznimno zahtjevna uloga u životu svakog čovjeka. Roditelj je tu da se brine, njeguje, vodi i usmjerava dijete u svim fazama njegova odrastanja. No, roditeljstvo sa sobom nosi i brojne izazove na koje smo više ili manje (ne)spremni. I dok je za gotovo sve poslove potrebno imati određeno obrazovanje, školovanje, dozvolu ili barem tečaj, roditeljstvo se "podrazumijeva“. Mnogi roditelji odgajaju svoju djecu prema modelu svojih roditelja (tj. kako su njih odgajali), a mnogi rade upravo suprotno kako bi izbjegli pogreške svojih roditelja.

Brojna istraživanja su pokazala kako postoje četiri različita odgojna stila koja često rezultiraju razvojem istih osobina kod djece:

1. Autoritarni stil odgoja

Autoritarni stil odgoja podrazumijeva stroge i zahtjevne roditelje koji disciplinu ostvaruju prijetnjama i kaznama. Ističu se uglavnom negativne strane djeteta. Pokazuju vrlo malo topline prema djetetu, cijene poslušnost, poštovanje, autoritet i tradiciju. Njihova je komunikacija jednosmjerna. Ne objašnjavaju svoje postupke i odluke. Takav oblik roditeljstva najčešće stvara nezadovoljno, nesigurno i povučeno dijete koje se brine kako će zadovoljiti roditelja. Djeca nisu motivirana ni za što osim za ono što je roditeljima važno kako bi stekli njihovu naklonost, a često su i agresivna.

2. Popustljivi stil odgoja

Roditelji koji su jako usmjereni na dijete, udovoljavaju mu u svemu, pokazuju mnogo topline i pozitivnih osjećaja, nemaju nikakvih zahtjeva prema djetetu i sve mu dopuštaju preferiraju popustljivi stil odgoja. Takav oblik roditeljstva najčešće stvara dobro raspoloženo dijete koje nema osjećaj odgovornosti, nesigurno je i nezrelo. Kao rezultat nejasnih i nepostojećih granica dijete ima slabu samokontrolu, razmaženo je, impulzivno i agresivno. Kod djeteta se razvija nesigurnost i niska razina samopoštovanja.

3. Ravnodušan stil odgoja

Ravnodušan stil odgoja odnosi se na roditelje koji su zaokupljeni sami sobom i ne obraćaju previše pažnje na djecu. Izbjegavaju dvosmjernu komunikaciju i ne zanima ih što se događa u dječjem svijetu jer su preopterećeni svojim. Takav oblik roditeljstva najčešće rezultira djetetom promjenjivog raspoloženja koje ne zanima škola i nema kontrolu nad svojim ponašanjem. Najočitije je to u periodu adolescencije kada dijete iskazuje nesigurnost i izgubljenost pa se pojavljuje rizik od društveno nepoželjnih oblika ponašanja kao što su npr. razvoj ovisnosti, delikvencija i slično.

4. Autoritativan stil odgoja

Roditelji koji se trude djecu odgajati tako da pokazuju toplinu i brigu za dijete, potiču dvosmjernu komunikaciju, pitaju dijete za mišljenje i vode računa o djetetovim osjećajima uklapaju se u opis autoritativnog stila odgoja. Oni objašnjavaju svoje postupke i očekivanja, a zahtjeve prema djetetu prilagođavaju dobi djeteta.

Ovakav oblik odgoja najčešće će rezultirati samopouzdanim i sigurnim djetetom koje ima visoko samopoštovanje, odgovorno je, dobre samokontrole te motivirano.
 


Neovisno o tome kojem stilu roditeljstva pripadate i u kojim ste se opisima prepoznali, postoje neki univerzalni savjeti i temeljna pravila u odgoju djece:
 •     budite složni i dosljedni u svojim odgojnim postupcima da bi se kod djeteta stvorio osjećaj sigurnosti. Djeca vole imati postavljene jasne granice jer lakše funkcioniraju u svijetu s pravilima.
 •     budite primjer svojoj djeci. Najbolje se uči imitirajući.
 •     postavite određene zahtjeve prema djetetu. Dajte mu priliku za odgovorno i partnersko ponašanje. Objasnite djetetu razlog postavljanja određenih zahtjeva te zahtjeve prilagodite dječjoj dobi.
 •     učite djecu da znaju čekati i odreći se nečega
 •     učite ih samostalnosti i odgovornosti
 •     kad vršite prinudu budite sigurni da dijete zna da je voljeno. Ono mora shvatiti da se prinuda odnosi na postupak, a ne na njega.
 •     kritizirajte djetetove postupke, a nikad njega kao osobu.
 •     u komunikaciji s djetetom ne primjenjujte ponižavajuće uspoređivanje, omalovažavanje, pretjerano osuđivanje i fizičko kažnjavanje
 •     budite strpljivi, uporni, dosljedni, imajte razumijevanja i budite djetetu podrška jer to su temelji svakog dobrog odgoja.

I za kraj... recept za savršen odgoj:

Glavni sastojak: ljubav
Vrijeme pripreme: oko 18 godina
Dodati: živaca, strpljenja, tolerantnosti, strogoće
Koliko?? Koliko god treba!

 
Autorice teksta: Nataša Čičin-Šain, prof defektolog i Stela Horvat, prof rehabilitator
Opširnije o autoricama, njihovim uslugama i razvojnim programima možete pročitati na Korneo.hr
Foto: David Castillo Dominici
Ambro
 
Komentari
+2
 
anna-herman
 • 5.8.2012 21:50:05
 • Bodova: 54698
 • Prijavi
Baš sam se pitala o izvoru teksta, jer sam na faksu, na kolegiju pedagogije, obrađivala upravo tu temu za seminarski rad. :) Svi smo mi različiti karakterno; i roditelji i djeca. Ne postoji savršen recept za odgoj, no svakako ljubav, tolerancija, strpljenje, a dodala bih i trud za razumijevanje ne bi smjeli izostati.
inesska
 • 4.8.2012 12:43:11
 • Bodova: 82302
 • Prijavi
Magnolija, haha. :-D
keroll
 • 4.8.2012 8:36:42
 • Bodova: 48866
 • Prijavi
Odličan članak!Iako su mi djeca odrasli ljudi, lijepo je pročitati i naći se u dobrim i lošim postupcima odgoja, sretna sam što je bilo više dobrih, svojevremeno su mi djeca znala reći da "pretjerujem" s autoritetom.., hehehe
magnolija21
 • 4.8.2012 8:16:38
 • Bodova: 5499
 • Prijavi
treba naći razumnu granicu između svega toga , mi se igramo, pomalo učimo što se smije a što ne , eto sada u fazi da nije pristojno stavljati noge na stol a i pali pomalo, ne uvjek ali dobro još jedan ne nikog nije ubio, smije mnogo stvati puzati po kući uglavnom posvuda , uz nadzor jer je postala znatiželjna, ne spava s nama u krevetu njoj je krevet igralište, i mjesto za maženje, uglavnom plaće kada joj nešto fali, zna se igrati sama, čak joj i smetamo ako je uznemiravamo, a za poslje čemo vidjeti sigurno ću nešto zajebati
14minx
 • 4.8.2012 7:47:49
 • Bodova: 1629
 • Prijavi
Odličan ćlanak,sve već prokušano, recept se primjenjuje svakodnevno,i ponosim se svojim klincima!