Kako s djecom razgovarati o seksualnosti?

Kako s djecom razgovarati o seksualnosti?

Odgovaranje na dječja pitanja o seksualnosti predstavlja jednu od odgovornosti koje se roditelji najviše plaše. Čak se i inače samopouzdani roditelji često zakoče i osjećaju čudno kada se govori o seksu. Međutim, tu temu ne bi trebalo izbjegavati. Odgovarajući na dječja pitanja kako se ona pojavljuju, roditelji mogu potaknuti zdrave stavove i osjećaje o seksualnosti.

Kada djeca počinju biti znatiželjna o seksu?

Djeca su ljudska bića, a time i seksualna bića. Roditeljima je to teško priznati, baš kao što je djeci teško zamisliti da su im roditelji seksualno aktivni. Međutim, čak i novorođenčad posjeduje znatiželju o vlastitom tijelu, koja je sasvim zdrava i normalna.

Kakvu vrstu «seksualnog» ponašanja pokazuju mala djeca?

Djeca dojenačke dobi često diraju svoje tijelo kada su gola, kao na primjer u kadi ili dok ih se previja. U toj fazi razvoja, djeca nemaju osjećaj srama. Reakcije njihovih roditelja reći će im je li njihovo ponašanje prihvatljivo. Dojenčad ne bi trebalo kritizirati, niti bi ih se trebalo tjerati da se osjećaju posramljeno zbog toga što ih je zanimalo vlastito tijelo.

Normalno je da djecu zanima njihovo tijelo. Neki roditelji mogu odabrati da ležerno ignoriraju diranje djeteta. Starijem predškolcu, ako se dodiruje pred drugima, mogu reći da je diranje privatna stvar, koju radimo kad smo sami. Roditelji mogu nježno, ali jasno reći djetetu da očekuju od njega da takvo ponašanje ostane u granicama privatnosti. Roditelji bi trebali biti zabrinuti zbog masturbacije jedino ako im se čini da je dijete njome preokupirano te da se zbog toga isključuje iz drugih aktivnosti.

Je li u redu koristiti nadimke za intimne dijelove tijela?   

Kada dijete navrši 3 godine starosti, roditelji mogu odlučiti upotrebljavati točne anatomske riječi. Možda će zvučati klinički, ali nema razloga da se ne koriste ispravna imena kada ih dijete može izgovoriti. Riječi, kao što su penis, vagina i druge, trebalo bi izgovarati ozbiljno, kao neutralne činjenice. Na taj način, dijete će ih naučiti normalno, direktno upotrebljavati, bez osjećaja srama.

Što reći vrlo malom djetetu koje vas pita odakle dolaze bebe?

Djetetu u dobi od tri do šest godina možete reći da beba naraste iz jajašca u maminoj maternici, pokazujući na majčin trbuh te izlazi van kroz posebno mjesto koje se zove vagina. Nema potrebe da objašnjavate sam čin vođenja ljubavi jer vrlo mala djeca to neće razumjeti.

Međutim, možete reći da muškarac i žena kada se vole, žele biti blizu jedan drugome. Recite im da se spermij muškarca spoji s jajašcem žene te da tada beba počinje rasti. Većina djece ispod 6 godina, prihvatit će taj odgovor. Mogu vam pomoći i knjige o ovoj temi koje su u skladu s dobi djeteta. Uvijek izravno odgovorite na djetetovo pitanje i vjerojatno ćete vidjeti da će u tom trenutku biti zadovoljno malom količinom informacija. Ako i dalje pita, pružite mu dodatne informacije, npr. o tome da trudnoća traje 9 mjeseci, da zatim slijedi porod i beba dolazi na svijet itd.

Što trebate učiniti ako uhvatite dijete kako se igra «doktora», na primjer, pokazujući intimne dijelove tijela drugom djetetu?

Najčešće se «doktora» igraju djeca u dobi između 3 i 6 godina. Mnogi roditelji pretjerano reagiraju kada vide ili čuju za takvo ponašanje. Grubo kritiziranje NIJE dobar način da riješite takvu situaciju. Roditelji ne bi trebali misliti da se radi o promiskuitetnom ponašanju, niti da će to ponašanje dovesti do promiskuiteta. Često je sama prisutnost roditelja dovoljna da prekine igru.

Možete pokušati usmjeriti pažnju djeteta na drugu aktivnost bez da dižete preveliku buku. Kasnije, sjednite s djetetom i porazgovarajte s njim. Objasnite djetetu da razumijete njegov / njezin interes za prijateljevo/prijateljičino tijelo, ali da on/ona postaje veliki dječak/djevojčica i da se od ljudi općenito očekuje da svoja tijela u javnosti imaju pokrivena. Na taj način, postavit ćete granice bez da učinite da se dijete osjeća krivim.
To je također prikladna dob da s djetetom počnete razgovarati o dobrim i lošim dodirima. Recite djetetu da je njegovo tijelo samo njegovo i da ima pravo na privatnost. Nitko ga ne smije dirati ako se njemu to ne sviđa i ako on to ne želi. Recite mu da ako ga ikada itko bude dirao na način da se osjeća čudno ili loše, treba reći toj osobi da prestane i treba to odmah reći vama. Objasnite mu da želite znati za sve zbog čega se osjeća loše ili nelagodno.

Kada bi roditelji trebali obaviti taj tako važan razgovor o svemu u vezi seksualnosti?

Zapravo, nikada! Učenje o seksualnosti ne bi trebalo biti sadržano u jednom sve-ili-ništa razgovoru. To je više postepeni proces, u kojem će dijete pravodobno učiti o svemu onome što bi trebalo znati. Na pitanja bi trebalo odgovarati onda kada se pojavljuju, kako bi djetetova prirodna znatiželja bila zadovoljena kako dijete sazrijeva.

U kojoj bi dobi nagost u kući trebala biti ukinuta?

Obitelji postavljaju svoje vlastite standarde za nagost i privatnost. Iako su vrijednosti svake obitelji drugačije, za svako je dijete važno da nauči pojam privatnosti. Roditelji bi trebali objasniti djeci granice u pogledu nagosti, na isti način na koji im objašnjavaju ostala kućna pravila – iznoseći to kao neutralnu činjenicu – kako ne bi došlo do toga da djeca nagost povezuju s krivnjom i tajnovitošću. Općenito govoreći, djeca će učiti iz granica koje im postavite i načina kako ih postavite.

U kojoj se mjeri roditelji mogu osloniti na školu da će djeci pružiti seksualno obrazovanje?

Važno je da roditelji započnu s procesom seksualnog obrazovanja znatno prije nego što on započne u školi. Formalno seksualno obrazovanje u školama  počinje obično u petom ili šestom razredu. Neke od tema o kojima se uči su anatomija, kontracepcija, spolno prenosive bolesti i trudnoća. Roditelji bi trebali biti otvoreni za nastavak dijaloga i odgovaranje na pitanja kod kuće. U školama se uči o činjenicama, više nego o vrijednostima. Vrijednosti spadaju u područje o kojem roditelji mogu i trebaju učiti djecu.

U kojoj bi dobi djevojčicama trebalo reći o menstruaciji?

Dobro je da djevojčice (i dječaci!) saznaju osnovne činjenice o tome do dobi od oko 8 godina, a neke informacije mogu dobiti i u školi. Obrazovne knjige su korisne, ali dobro je da majke sa svojim kćerima podijele i svoja osobna iskustva o tome kada su prvi put dobile menstruaciju i kakav je to bio osjećaj. Djevojčicama naročito pomaže da budu pripremljene za taj događaj. Sjećate li se filma «Carrie», u kojem prva menstruacija potakne duboku emocionalnu krizu kod strogo odgojene djevojčice, koja o menstruaciji nije dobila nikakve informacije?
 
Iz knjige dr. Gordana Buljan Flander, Ana Karlović«Odgajam li dobro svoje dijete?»
www.gordana-buljan-flander.com
Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net
 
Komentari
+2
 
emalen
 • 9.12.2013 11:54:10
 • Bodova: 6090
 • Prijavi
Dobar članak - djeci treba objasniti primjereno njihovim godinama, ne treba ići u širinu i detalje ako to niti ne pitaju, puno toga može im se objasniti uz put ili kroz igru. Nekako mi se čini da djeca previše i prerano saznaju kroz medije pa im niti nemamo prilike objasniti neke stvari kad porastu.
nbrezinscak
 • 9.12.2013 11:28:46
 • Bodova: 11
 • Prijavi
taman ono sto mi treba...super clanak..
_ines_
 • 14.5.2013 22:18:01
 • Bodova: 34428
 • Prijavi
dobar članak i sviđa mi se
mona3
 • 13.4.2013 15:06:04
 • Bodova: 6061
 • Prijavi
Super članak.U mojoj se obitelji uvijek otvoreno razgovaralo o spolnosti još od malih nogu,i ne vidim tu nikakvog razloga za sram i nelagodu?
alba
 • 12.4.2013 22:47:35
 • Bodova: 3482
 • Prijavi
Imam dva dečkića i stariji (2ipol god) već zna razliku između muškarca i žene jer, kupamo se zajedno, zna da mama nema pimpača :D nego cike, zna da mama nosi uloške jer ih je vidio u torbici i zna da se onda mama ne može s njim kupati. To je kod nas sve prirodno i ne želim cijeli život nešto skrivati od djece kao što su moji roditelji od mene pa sam sve što sam znala, saznala od drugih...
blulady
 • 12.4.2013 16:07:47
 • Bodova: 2152
 • Prijavi
Joj ovo je teška stvar..... Nadam se da ću ja odraditi taj posao dobro sa svojim dječacima.... jer teške anomalije ponašanja zbog krivih koraka roditelja su kasnije pregnjusne Svjedočila jednoj pa sam se već i sad sva naježila Pozz svih hrabrim roditeljima :D
goga_
 • 11.4.2013 15:15:28
 • Bodova: 105410
 • Prijavi
Super članak!! Da je lako o tome pričati sigurno nije no ipak treba biti iskren i smatram da na pojedina pitanja također odgovorom trebaju odgovarati i dobnoj skupini djeteta.Sigurno da je bolje razgovarati o svemu tome nego dijete ostaviti u zabludi s nekim nebuloznim odgovorima.
softy
 • 11.4.2013 14:03:33
 • Bodova: 34099
 • Prijavi
nedavno sam objašnjavala svojoj djeci baš tu temu. nije bilo lako, ali sam ostala ozbiljna i koncentrirana na pitanja, ponavljala sam neke stvari i par puta jer nisu me razumjeli iz prve. odvojili smo dovoljno vremena (preko sat vremena) i u miru prošli sve njihove nedoumice. nadam se da sam uspjela
_tonkica_
 • 11.4.2013 13:37:03
 • Bodova: 4462
 • Prijavi
Super članak... Sviđa mi se... Moji roditelji su izbjegavali te teme i kada sam ih pitala nisu mi htjeli odgovoriti ili su se ljutili... Ja takva bome ne budem bila prema mome djetetu, lijepo ću joj objasniti što god pita... :)
Moderator
casey
 • 11.4.2013 13:14:06
 • Bodova: 54905
 • Prijavi
jako dobar članak, sviđa mi se i u skladu je s nekim mojim razmišljanjima o odgoju.