Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Kako odgojiti izvanredno dijete?

Kako odgojiti izvanredno dijete?

Nekoliko dobrih savjeta vezanih uz odgoj djeteta

Odgoj djeteta nije nimalo lak zadatak i zahtijeva veliku odgovornost. Ipak, kažu da je majčinstvo najljepša stvar na svijetu. Želite li da vaše dijete odraste u izvanrednu odraslu osobu, postoje određeni savjeti koje biste trebali uzeti u obzir prilikom odgoja svog djeteta. 

Uz sva ta pravila i obrasce odgoja koje si postavite, nemojte zaboraviti da je najvažnije od svega da svom djetetu pružite neograničenu ljubav jer nema sretnijeg djeteta od onog koje se u svakom trenutku osjeća voljeno. Pokažite djetetu da ga volite i dajte mu svu ljubav, pažnju i vrijeme koje možete. 

1. Na početku postavite obrasce odgoja 

Roditelj mora biti čvrsta i zrela odrasla osoba koja je sposobna djetetu usaditi određene moralne vrijednosti. Djetetu trebate biti primjer i ne možete od njega očekivati da poštuje određena pravila ako ih ni vi sami ne poštujete u svom svakodnevnom životu. Morate vidjeti veliku sliku i već na samom početku odgoja postaviti jasne obrasce kojih ćete se držati. Odlučite kako želite da vaša obitelj funkcionira i držite se toga. Kad je riječ o odgoju djeteta, ne smijete biti labilni ni neodlučni. Želite li da vaše dijete postane izvanredna osoba onda ga tako morate i odgajati te biti u tome najbolji što možete. 

2. Naučite reći 'ne'

U životu treba znati reći 'ne', i to ne samo kada je riječ o odgoju djeteta već i općenito. Da biste odgojili izvanredno dijete, morate naučiti da mu ne možete uvijek sve dozvoljavati i da ćete u određenim situacijama morati reći 'ne', bez popuštanja. Roditelji bi djetetu trebali predstavljati autoritet stoga njihova riječ uvijek mora biti zadnja. Pronađite oblike discipline koji će za vas biti najučinkovitiji i odgojite izvanredno dijete, ali nemojte zaboraviti to činiti s ljubavlju. Imajte na umu da strogoća ne znači da morate biti zločesti. 

3. Dajte djeci izbor

Davanje izbora jedna je od najinovativnijih roditeljskih tehnika. Riječ je o tome da ako se vaše dijete neprimjereno ponaša, onda mu dajete na izbor dvije mogućnosti umjesto da vičete na njega. Trik je u tome da se djetetu ponude dvije opcije od kojih mu je barem jedna prihvatljiva. Primjerice, ako se vaše dijete dere tijekom večere pokušajte mu reći sljedeće: "Ili ćeš se prestati derati i nastaviti večerati u miru sa svojom obitelji ili ćeš otići u svoju sobu." Na taj način dijete samo može odlučiti o svojoj sudbini i zbog toga će osjetiti kako ga roditelji cijene jer su mu dali mogućnost da samo donosi odluke.

4. Opustite se 

Roditeljstvo je težak i zahtijevan zadatak, a djeca ponekad, koliko god se vi trudili, mogu biti nepodnošljiva. Ipak, imajte na umu da ste vi glavni uzor svojoj djeci i da će se ona ponašati poput vas. Djeca promatraju način na koji vi reagirate na određenu situaciju i isto će tako reagirati i oni. Želite li da  vam dijete bude opuštena i vesela osoba onda i vi budite takvi. Smijte se kad god možete i nemojte se uznemiravati zbog svake sitnice. Ponekad naprosto trebate djetetu dati slobode i pustiti ga da bude takvo kakvo je. 

5. Volite sebe samoga

Slično kao i kod opuštanja, morate voljeti sami sebe i djetetu to dati do znanja. Na taj ćete način odgojiti stabilnu i samopouzdanu osobu koja će se znati boriti za vlastite ciljeve. Naučite svoje dijete da zna cijeniti druge, ali i samoga sebe. Ako volite sebe i brinete o vlastitim potrebama, vaše će vas dijete slijediti bez razmišljanja. 

6. Mudro birajte rasprave

Nemojte se uznemiravati zbog svake sitnice, već mudro odlučite o kojim stvarima vrijedi raspravljati a koje je bolje ostaviti. Kao roditelj, trebali biste naučiti o čemu treba voditi rasprave a što treba pustiti. Nemojte samo stalno kritizirati i prigovarati djetetu jer će vas ono tada početi izbjegavati. Stoga raspravljate samo onim stvarima za koje smatrate da su bitne. 

7. Zajedništvo

Posljednji, ali ne i manje bitan savjet je da naučite svoju djecu da poštuju sve članove obitelji i da znaju što znači riječ zajedništvo. U svemu što radite budite pravedni i nemojte nikoga ocrnjavati. Djeca neka sami prosude tko je dobar, a tko ne. Vaša bi obitelj trebala biti tim koji zajednički radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Uvijek pronađite rješenje koje će biti najbolje za cijelu obitelj.

Imajte na umu da uloga roditelja ne podrazumijeva da ćete uvijek sve stvari moći imati pod kontrolom. Kontrolirajte ono što možete, a ostalo samo pustite da bude i opustite se.
 
Izvor:parenting.allwomenstalk.com 
Foto: photostock/Freedigitalphotos.net 
 
Komentari
+2