Kako odgojiti hrabro dijete: Tri koraka kako mu pomoći da pobijedi tjeskobu i suoči se s vlastitim strahovima

Kako odgojiti hrabro dijete: Tri koraka kako mu pomoći da pobijedi tjeskobu i suoči se s vlastitim strahovima© www.profimedia.hr

Hrabro dijete zna kako ne treba samo tolerirati svoju anksioznost nego je iskoristiti. Pa kako naučiti svoju djecu da anksioznost koriste kao gorivo za hrabrost?

Hrabrost ne dolazi prirodno, a djetetu koje prirodno osjeća tjeskobu nije lako. Hrabro dijete je naučilo da je hrabrost izbor i da se može vježbati: iskustvo koje dolazi iz straha i tjeskobe. Hrabrost je u osnovi odluka da se usredotočimo na nešto važnije od straha. Kada se tjeskobno dijete suoči s nečim zastrašujućim hrabrost mu daje poticaj.
 
Vježbanje hrabrosti izgrađuje samopouzdanje zbog čega će djeca biti sve hrabrija. Hrabro dijete zna kako ne treba samo tolerirati svoju anksioznost nego ju iskoristiti. Pa kako naučiti djecu da anksioznost koriste kao gorivo za hrabrost? Dr. Alicia Clark je klinička psihologinja i odlučila pomoći roditeljima s nekoliko važnih savjeta.
 
1. Redovito komuniciraj s djetetom

Najosnovniji način kako ćeš pomoći djetetu da postane hrabrije je da redovito komuniciraš s njim. Potrebno je uložiti sve što je treba za održavanje otvorenih komunikacijskih linija. Komunikacija je način na koji ostajete povezani, kao i način na koji svoju djecu podučavaš idejama i vrijednostima. Kako djeca apsorbiraju vrijednosti postaje im lakše i koriste ih u svom životu. Te vrijednosti postaju razlozi da se strah odbaci i da budu hrabri. Razmisli o zajedničkom slobodnom vremenu, obiteljskim večerama, razgovorima dok ste u automobilu, razgovarajte dok kupujete, čistite, kuhate.  Mogućnosti su beskrajne. Redovnim komuniciranjem s djetetom daj mu do znanja da te brine i da si uvijek na raspolaganju.


(Foto: Pexels)
 
1/3
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2