Kako odgojiti ambiciozno dijete koje se trudi i želi postići više?

Kako odgojiti ambiciozno dijete koje se trudi i želi postići više?© Profimedia.hr

Mnogi roditelji žele prenijeti radnu etiku na svoju djecu kako bi bila motivirana i u životu željela više. Evo savjeta stručnjaka kako to učiniti

Roditelji uvijek žele najbolje za svoju djecu, ali kako ih ohrabriti da pokažu incijativu i potaknuti njihovu ambicioznost? Kada se radi o našoj djeci, uvijek želimo investirati u stvari koje će im pomoći kasnije u životu. Kako ih naučiti da prevladaju prepreke, ali i da se dobro nose s neuspjehom i krenu dalje?
 
Postoje mnoge stvari koje roditelji mogu učiniti kako bi djeca bila na pravom i svom putu. To je kombinacija nekoliko stvari i postizanja ravnoteže, i mnogo toga je moguće, a trud i rad su sastavni dio. Stručnjaci su objasnili što roditelji mogu naučiti svoju djecu kroz svakodnevne stvari.
 
1. Treba otkriti što djecu motivira

Kao što su prošle generacije željele bolji i kvalitetniji život, djeca trebaju nešto što će ih natjerati da žele više. "Lakše je ići prema izvrsnosti ako radite nešto do čega vam je stvarno stalo ili nešto radite jako dobro", kaže dr. Caraballo, psihologinja za Parenting.com. Kako bi roditelji točno odredili što pokreće njihovo dijete, potrebno ga je izlagati različitim aktivnostima. "Samo ne pokušavajte ograničiti djecu. Trebali bi biti slobodni i istraživati svoje interese", dodaje.

Posao roditelja je da obrati pažnju na ono čemu djeca prirodno gravitiraju ili kako mogu provesti sati radeći nešto i biti sretni. I budite oprezni kako ne biste pretrpali djetetov raspored. Dosada je također vrlo moćan alat koji uči djecu kako biti domišljat i pri tome otkriti nove talente. 

Možeš potaknuti djecu da počnu dugoročno razmišljati i sve uklopiti u njihove nade ili snove. Postoji jednostavno pitanje na koje sva djeca vole odgovarati: "Što želiš biti kada odrasteš?". Njihov odgovor može se mijenjati iz mjeseca u mjesec, ali to je prilika za raspravu o postavljanju ciljeva. "Pomogni djetetu da se fokusira na ono što može učiniti u tom trenutku", kaže dr. Caraballo. Na primjer, kada je njezin šestogodišnji sin rekao da želi biti stomatolog, razgovarali su o tome što nosi takvo zvanje - odgovornost, predanost, suosjećanje i pronašli aktivnosti koje će potaknuti dječaka da bude bliže svom cilju, kao što je dovršavanje započetih zadataka i volontiranje.


(Foto: Pixabay)
1/5
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2