Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Kako dijete naučiti odgovornosti?

Kako dijete naučiti odgovornosti?

Odgovornost se može naučiti kroz razne primjere

Kako bismo mogli naučiti nekoga odgovornosti ako je ni sami baš ne shvaćamo najbolje? Odgovornost uglavnom označava razvijenu svijet o osjećaju da trebamo o nečemu voditi brigu, bilo da se radi o ponašanju, osjećajima ili pak pravilima drugih osoba, ali i nas samih.

Kako bismo dijete mogli naučiti odgovornosti, moramo i sami imati razvijenu tu svijest. Najprije prema samima sebi i međusobnom odnosu članova unutar obitelji, a onda i prema svim ostalim ljudima s kojima se susrećemo u vlastitoj svakodnevnici. Obzirom da djeca već u vrlo ranoj dobi počinju oponašati ponašanje vlastitih roditelja, ponekad nam može puno značiti i ako naučimo kontrolirati vlastito ponašanje u blizini djece. Komunikacija je onda samo jedan proces ponavljanja i popravljanja već stečenog dojma ili znanja.

Odgovornost nije jedino i isključivo povezana s obrascima ponašanja i odnosu na relaciji dijete-roditelj. Odgovornost se ogleda u mnogim drugim stvarima poput: stava i odnosa prema sebi samome, odnosu prema financijama, čišćenju životnog prostora, obavezama koje imamo u vlastitom životu, osjećajima i potrebama drugih ljudi itd. Samopoštovanje temelj je svega ostaloga. Ako volimo i poštujemo sami sebe, moći ćemo tu ljubav na jednak način usmjeriti i prema svim drugim osobama koje čine naš život.

Izgradnja odgovornosti kod djece ne znači samo svijest o odgovornosti. To se odražava na apsolutno cjelokupan život djeteta i pratit će ga kroz sve faze njegova odrastanja kako bi mu naposlijetku omogućile razvoj u cjelovitu osobu.
Kako ispravno postupiti u konkretnom smislu i u praksi, ovisi o stupnju razvoja vašeg djeteta, ali odgovornost se može naučiti kroz razne primjere:
  • kućne poslove i zadatke sukladno njihovoj dobi
  • dosljednost roditelja i neprekidno podsjećanje na zadatke koji ih očekuju
  • zadaci moraju biti prilagođeni dobi djeteta, jasni i zanimljivi
  • uz kreativne zadatke možete potaknuti kod njih svjesnost o donošenju vlastitih odluka i prihvaćanju posljedica
  • uzmite vremena i uvijek poslušajte djetetovo mišljenje, te ga pitajte da se izjasni oko određenog ili potencijalnog obiteljskog problema ili situacije
  • poticanje djeteta na brigu o npr. kućnom ljubimcu, odnosu s najboljim prijateljem, rođendanima osoba unutar obitelji itd.
Dječji psiholozi svakako napominju kako se dijete ne smije učiti odgovornosti kroz strah, pa tako prijetnje kaznama i strahu od batina neće pomoći u izgradnji njihovog samopouzdanja i osobnosti. Isto tako, previše popuštanja neće vas dovesti do željenih rezultata. Treba pronaći zlatnu sredinu i ne posustajati u ovom dugotrajnom procesu. Oboružajte se strpljenjem, razumijevanjem i ustrajnošću i rezultati će biti vidljivi!
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 16.7.2018 11:23:04
  • Bodova: 46283
  • Prijavi
Općenito, bez razrade teme.