Jesu li igračke vašeg djeteta sigurne?

Jesu li igračke vašeg djeteta sigurne?

Imate pravo na siguran proizvod za Vas i Vaše dijete!

“U trgovini ima na tisuće igračaka. Želim sigurnu igračku za svog unuka, ali ne znam kako biti siguran da sam donio ispravnu odluku. Što mogu učiniti?”

Igračke u EU moraju ispunjavati najviše zdravstvene i sigurnosne standarde. Trgovine redovito nadzire tržišni inspektorat. Proizvođači koji stavljaju nesigurne proizvode na tržište EU-a mogu biti kažnjeni i odgovorni su za bilo kakvu štetu koja Vam je prouzročena. Vjerojatno ste već primijetili obveznu CE oznaku koja se nalazi na igračkama.

Što znači CE oznaka?
CE oznaka je izjava proizvođača da je proizvod usklađen sa svim EU tehničkim propisima, uključujući i sigurnosne propise, koji su među najstrožima na svijetu. Oznaka je važeća samo za neprehrambene proizvode. CE oznaka ne odnosi se na sigurnost ili kvalitetu! Ona ne jamči da je proizvod siguran. Međutim, jasno je da proizvođač stavljanjem te oznake na proizvod preuzima na sebe svu odgovornost da je on u skladu sa svim sigurnosnim zahtjevima u EU.

Kako se mogu uvjeriti da je proizvod siguran?
Nažalost, zbog krivotvorenja ili zlouporaba u označavanju, nema stopostotnog jamstva da je proizvod koji nosi CE oznaku siguran.

Tko nadzire ispravno korištenje CE oznake?
Nadzor CE označavanja je u nadležnosti Tržišnog inspektorata u suradnji s Europskom komisijom.

Upozorenje:
• Ne moraju svi proizvodi nositi CE oznaku. Uobičajena je samo za proizvode navedene u određenom zakonu, primjerice za igračke, kućanske aparate ili rekreacijska plovila.

BUDITE AKTIVNI:
 • Nikad ne kupujte igračke bez CE oznake istaknute na igrački ili na pakiranju,
 • Izaberite igračke prikladne dobi djeteta, njegovoj sposobnosti i stupnju vještine,
 • Ne kupujte igračke sa sitnim odvojivim dijelovima za djecu mlađu od tri godine,
 • Budite svjesni dobnih i sigurnosnih preporuka – shvatite ih ozbiljno.
Upozorenje: sigurnosni zakoni EU-a ne primjenjuju se na proizvode koje kupujete preko internetskih stranica od kompanija izvan EU-a, kao i kada ih sami unosite. Kada, primjerice, kupujete proizvode od kineskih ili američkih tvrtki, dobro pripazite od koga i što kupujete.


Što mogu učiniti ako posumnjam u sigurnost proizvoda?
Posumnjate li u sigurnost proizvoda (hrana, kozmetika, igračke, elektronički uređaji, ekspres lonac, upaljač itd.), odmah ih prestanite koristiti i žurno obavijestite nadležnu ustanovu. Najuobičajenije mjere koje vlasti provode protiv nesigurnih proizvoda su da ih zabrane ili zaustave daljnju prodaju; povuku s tržišta ili opozovu od potrošača; odbiju uvoz. Nadležne vlasti također informiraju europske partnere o opasnom proizvodu pronađenom na njegovu tržištu kroz RAPEX.

Što je RAPEX?
Rapex je sustav za brzo obavješćivanje EU o opasnim neprehrambenim proizvodima. On osigurava da se informacije o opasnom proizvodu povučenom s tržišta ili opozvanom od potrošača bilo gdje u EU, brzo razmjenjuju između zemalja članica i Europske komisije, tako da se mogu poduzeti prikladne akcije bilo gdje u EU. Trideset i jedna zemlja trenutno je uključena u taj sustav.

Upozorenje:
Posumnjate li u sigurnost neprehrambenog proizvoda, možete na internetskoj stranici RAPEX provjeriti je li Vaš proizvod naveden kao “opasan”.

Jeste li znali?
U 2013., ukupno su 2364 prijave o opasnim proizvodima podnesene kroz RAPEX.
Svaki četvrti proizvod bila je igračka.

Savjeti za pametnu upotrebu:

1. Pratite sigurnosna upozorenja

Pročitajte ih pažljivo prije kupovine. Nakon kupovine slijedite ih precizno.
2. Čuvajte upute za kasniju upotrebu
To će Vam pomoći pri sigurnom korištenju proizvoda. Ako kupujete proizvode u Hrvatskoj, upute moraju biti raspoložive na hrvatskom jeziku.
3. Izbjegnite sigurnosne rizike
Djeca primjećuju i žele se igrati sa stvarima koje vide da ih vi koristite. Elektronika, aparati i alati jako su privlačni djeci. Čuvajte opasne stvari na sigurnom i izvan dosega djece.


Posjetite www.prava-potrosaca.hr  ili zovite potrošački info telefon 072 414 414
 
Komentari
+2
 
littlestar55
 • 20.2.2015 6:28:26
 • Bodova: 1307
 • Prijavi
Stvarno jako korisno , uskoro stize nase prvo dijete,pa cemo na sve morati obratiti pozornost!
didona
 • 15.2.2015 18:03:55
 • Bodova: 19170
 • Prijavi
Koristan članak.
mikica61
 • 15.2.2015 14:23:41
 • Bodova: 125888
 • Prijavi
treba uvijek slušati Rapex,jer oni najbolje znaju koji se proizvodi povlače s tržišta