Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Evo zašto biste trebali čitati knjige svojoj djeci od najranije dobi

Evo zašto biste trebali čitati knjige svojoj djeci od najranije dobi

Usadite svom djetetu ljubav prema knjigama

Zbog rastućeg napretka u svijetu tehnologije te nevjerojatnog tempa kojim se društvo razvija, počeli smo zanemarivati neke od temeljnih aktivnosti, osobito kad je u pitanju odgoj djece.
 
'Buljenje u ekran' danas je jedna od glavnih zanimacija našeg društva, kako odraslih, tako i djece. Mnogi roditelji, nažalost, djeci dozvoljavaju da provode previše vremena ispred računala i pametnih telefona jer se oni sami s njima ne stignu baviti pa im je to odličan način da klincima zaokupe pažnju.
 
Bez obzira na mnogobrojne obaveze koje imate, imati dijete velika je odgovornost i u njegovom odgoju treba u potpunosti sudjelovati. Ako na to niste spremni, nemojte imati djecu.
 
Jedna od aktivnosti iz djetinjstva koja je meni osobno jako ostala u lijepom sjećanju je kad mi je mama čitala knjige prije spavanja. Najviše sam voljela bajke, ali i mnoge druge priče i ti su mi trenuci zbilja ostali u jako lijepom sjećanju.
 
Želite li i vi za svoju djeci kreirati takve vrijedne uspomene kojih će se sjećati do kraja života, počnite im čitati već od najranije dobi. Knjige su uistinu vrijedno blago i pomažu djeci da ranije nauče čitati i pisati, da razvijaju svoju maštu i da bolje razumiju svijet. S obzirom na to da su u Hrvatskoj statistike vezane uz čitanje u posljednjih nekoliko godina poražavajuće, naučite svoju djecu da zavole knjige.

Ako se pitate zbog čega je čitanje djeci toliko važno, u nastavku vam otkrivamo nekoliko odličnih razloga.

Foto: Depositphotos.com, Unsplash

Na taj način im pomažete da oblikuju svoj pogled na svijet

Čitanjem priča svojoj djeci pomažete da oblikuju bogatiji i neograničeni pogled na svijet i mogućnosti kojima je taj svijet ispunjen. Ako ih u što mlađoj dobi upoznate s različitim kulturama, likovima i pripovijetkama, vaša će djeca kad odrastu biti maštovita i puna znanja. Čitanje naglas djeci pomaže da povežu ono što vide i čuju sa onim što ste im pročitali. Obogaćuje im rječnik i proširuje njihovo opće znanje.


Istraživanja su pokazala da i samo petnaest minuta čitanja djeci dnevno može pozitivno utjecati na njihov razvoj. 
 
1/5
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
anna-herman
  • 7.1.2019 17:47:54
  • Bodova: 54390
  • Prijavi
Moj muž me zafrkava da odgajam dijete kao da smo Amiši, jer kad njega nema kod kuće, ugašen je TV, komp i nema nikakvih ekrana. Nisam ljubitelj TV - a, a smatram da će se današnja djeca ionako nagledati ekrana u mjeri da će im vid "otići" već s 25 godina, a o mašti i ostalome da ne govorim. Čitanje i pjevanje - za moje dijete još od boravka u trbuhu. Svake večeri nas pored uzglavlja čeka "Čarobna škrinja bajki i priča", pa svaku večer čitamo jednu priču. Ako mene rastura glava, onda djevojčica ponese jednu manju slikovnicu i sama je pročita prije spavanja. Presretna sam što već s četiri godine čita i piše, a i ja sam tako. Meni je tata svaku večer čitao "Najljepše bajke svijeta" i to je jedna od prvih asocijacija kad ga se sjetim. Hvala, tata!
russiangirl
  • 7.1.2019 13:46:00
  • Bodova: 15820
  • Prijavi
Meni je mama čitala svaku noć prije spavanja i to pamtim kao najljepše trenutke. Na tome sam joj beskrajno zahvalna jer je u mene usadila ljubav prema knjigama...Danas imam 22 godine i još uvijek obavezno prije spavanja uzmem knjigu u ruke.
sneki2
  • 7.1.2019 11:12:51
  • Bodova: 45588
  • Prijavi
Potpisujem tekst u potpunosti!