Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Edukatorica Iva Brčić objasnila kako možeš izbjeći ispade bijesa kod djece i zašto do njih dolazi

Edukatorica Iva Brčić objasnila kako možeš izbjeći ispade bijesa kod djece i zašto do njih dolazi© Profimedia.hr

Mnogi nisu svjesni da i slatko uzrokuje negativne promjene u pažnji i ponašanju kod djece, odnosno hiperaktivnost. Banana za užinu, pa možda neki voćni sok za vrijeme šetnje ili sladoled često stvore velike probleme

Ispadi bijesa se događaju iz nekoliko razloga. Zbog problema u komunikaciji između roditelja i djeteta, zbog gladi, umora, dosade, pretjerane konzumacije slatkiša, te dugotrajnog i učestalog boravka u zatvorenom prostoru. Zato da bi ih izbjegli, dobro je pripaziti da dijete nije premoreno, recimo kada dolaze gosti s djecom za koju se zna da će mu dirati igračke.

Tada se umornom mališanu to nikako neće svidjeti i mogao bi jako burno reagirati. Baš zbog toga je važno ne kasniti s obrokom jer djeca kada su gladna postaju posebno nezadovoljna i sklona ispadima. Mnogi nisu svjesni da i slatko uzrokuje negativne promjene u pažnji i ponašanju kod djece, odnosno hiperaktivnost. Griz s čokoladom ujutro, banana za užinu, pa možda neki voćni sok za vrijeme šetnje ili sladoled često stvore velike probleme. Često me roditelji pitaju, pa što je s mojim djetetom. Ono trči, skače, vrišti - jurca kao muha bez glave i iznimno burno reagira na sve. Od tog šećera dijete naprosto ima višak energije koji nema gdje izbaciti ili ne zna kako. 

I boravak u zatvorenom prostoru stvara probleme mnogim obiteljima. Djeci je prirođeno da su što više vani, da skaču, trče, čupaju, vuku, bacaju, viču. A kada to požele raditi kod kuće nailaze na brojne zabrane. "Nemoj dirati zavjesu! Nemoj skakati po kauču! Ne vući stolnjak! Ne diraj daljinski!" - samo su neke od zabrana koje ih s vremenom počinju izluđivati i kojima se vrlo često jako odupiru. Ispadi bijesa su tada njihova pobuna protiv tih njima nejasnih zabrana.


(Foto: Pexlels)

Djeca imaju potrebu istraživati, a uz NE koji čuju i do 400 puta na dan, osjećaju se frustrirano, ograničeno i užasno nezadovoljno. Da bi izbjegli česta negodovanja naznačite djetetovu poruku i iskažite empatiju. Recimo dijete želi skakati po kauču. U tom slučaju možete reći nešto poput: "Marko hoće skakati po kauču. Marko skakati po kauču. Skakati po kauču". Ovakvim načinom komunikacije djetetu se daje do znanja da razumijemo što želi. Kada se smiri, tada mu se može odvratiti pažnja nekom drugom aktivnošću, recimo odlaskom u park ili igranjem s omiljenim autićima. A kako sve to točno napraviti, govorit ću na webinaru Ispadi bijesa. 

Najbolji savjet za izbjegavanje ispada bijesa je da dijete što više vremena provodi u prirodi (obližnji park je sasvim dovoljan) gdje može slobodno, bez brojnih ograničenja uživati u svojim istraživačkim pohodima i slobodi kretanja. Onda pravila i zabrane koje ima kod kuće neće doživljavati tako ograničavajuće i manje će ih kršiti. U komunikaciji koristite način komunikacije koji sam ranije objasnila, odnosno dječji jezik jer je djeci razumljiviji pogotovo kada su ljuta. Takvim načinom komunikacije, roditeljska poruka puno brže i lakše dolazi do djeteta.
 
O Ivi Brčić, mag.soc/phil., The Happiest Baby edukatorici:
Iva Brčić  je mama devetogodišnjaka na kojem je isprobala sve tehnike dr. Karpa. Kada je vidjela kako odlično djeluju odlučila je pomoći i drugim roditeljima. Prije sedam godina je postala edukatorica svjetski renomiranog programa - The Happiest Baby. Kroz svoj rad olakšava roditeljima uskladiti brojne obaveze i pomaže im u baby handlingu i odgoju, provodi prevenciju međuvršnjačkog nasilja, te se bavi istraživanjem utjecaja medija na djecu i mlade, te piše Kids friendly osvrte. Stručna je suradnica Abecede roditeljstva i piše za portale namijenjene roditeljima. Surađuje s vrtićima, školama, te fakultetima.
 
Komentari
+2