Dosta ti je savjeta o roditeljstvu? Stručnjaci ističu koje trebaš ignorirati

Dosta ti je savjeta o roditeljstvu? Stručnjaci ističu koje trebaš ignorirati© Profimedia.hr

Stručnjaci su objasnili koji savjeti uopće nisu korisni u roditeljstvu, ali su i naglasili da je svaka obitelj drukčija i da roditelji trebaju zadržati ono što se pokazalo korisno

Nije tajna da pritisak na roditelje da moraju biti savršeni može uzeti veliki danak. Današnji roditelji trebaju djeci osigurati najveću moguću sigurnost, a dijete mora biti uvijek sretno i samouvjereno, ali o svemu tome je puno lakše pričati nego učiniti. Osim svega toga, roditelji čak mogu osjećati i "sramotu" jer nisu uključeni u određene roditeljske trendove. Ako se isključe iz nekih roditeljskih aktivnosti, možda će osjećati da nešto propuštaju ili rade krivo.
 
Ali definitivno nije uvijek tako. Stručnjaci za roditeljstvo, od psihologa do savjetnika za spavanje, za Woman's Day objasnili su koje savjete roditelji mogu zanemariti. Jer kako možemo primijetiti savjeta je sve više, a roditelji su pod većim pritiskom i mogu se izgubiti u toj šumi savjeta. Naravno, da je svaka obitelj različita, kao i djeca, i potrebne su različite roditeljske tehnike. Ono što vrijedi za jedno dijete, ne vrijedi za drugo.


(Foto: Pixabay)

Zato stručnjaci savjetuju roditeljima da ako primijete da nešto funkcionira, neka tako i nastave. U nastavku su objasnili koje savjete treba zanemariti, ali ovo roditelji mogu i pročitati kako bi vidjeli stvari iz druge perspektive i otkrili što vrijedi za njih.
 
1. Pregovanje s djetetom

Teoretski, pregovaranje s djetetom čini se kao put na kojem bi se moglo naučiti strpljenju i suradnji. Ali Susan North, edukatorica i autorica, kaže da bi zbog ovog djeca mogla biti nesretna.

"Koliko god bi roditelji htjeli da dijete razumije razloge koje stoje iza svih njihovih odluka, to jednostavno nije moguće. Mala djeca ne razumiju baš mnogo o novcu, vremenu, sigurnosti, prehrani ili zdravlju - to su obično teme pregovora. Takvo ponašanje djeci šalje poruku kao da su oni vršnjaci roditeljima, što nisu", kaže North. Drugim riječima, bolje je pokazati da si odgovoran roditelj na lijep, ali čvrst način dok djeca dovoljnu ne odrastu i počinju shvaćati bolje teme o kojima se pregovara.


(Foto: Pixabay)
1/7
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
gogalb
  • 28.7.2020 14:41:48
  • Bodova: 2889
  • Prijavi
Stručnjaci puno, previše puta griješe, svaki roditelj svoje dijete poznaje najbolje!