Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Dječje bolesti - vodene kozice

Dječje bolesti - vodene kozice

Kako se "boriti" s vodenim kozicama

Ide li vam dijete u vrtić, velika je vjerojatnost da će preboljeti jednu od najčešćih zaraznih bolesti u dječjoj dobi, vodene kozice. Ta se virusna bolest javlja najčešće između 2 i 8 godine života, prenosi se kapljičnim putem, a uzrokuje ju Varicella-zoster virus.

Kako prepoznati vodene kozice

Iako roditelji s velikom zabrinutošću primijete na djetetu najvidljivije znakove vodenih kozica, a to su sitne crvenkaste točkice koje izbijaju na vlasištu, licu i tijelu, ova bolest se najčešće u dječjoj dobi srećom preboli bez posebnih komplikacija. Kod djeteta je moguće očekivati povišenu temperaturu i malaksalost, a posebnu pažnju tijekom bolesti treba posvetiti higijeni, te paziti da djetetu zbog češkanja ne ostanu ožiljci od krasta koje u završnoj fazi bolesti nastaju na mjestu vodenih mjehurića. Imajte na umu da je dijete zarazno za okolinu i prije pojave osipa, budući da stadij inkubacije traje i do 20 dana prije prvih simptoma. Primjerice, ako vam sutra u vrtiću kažu da je neki mališan iz skupine kojoj pripada i vaše dijete ostao kod kuće  jer ima vodene kozice, kod vašeg djeteta možete očekivati u idućih 14 do 20 dana da bi, ako je bio u direktnom kontaktu s oboljelim djetetom, i kod njega mogle izbiti crvenkaste mrljice. Dakle, može se dogoditi, ali i ne mora.  

Promjene na koži

Kad primijetite da su djetetu izbile na koži prve crvene točkice, odvedite ga pedijatru na pregled, ali ne zaboravite da je pet-šest dana od izbijanja osipa ono zarazno za okolinu. To znači da bi te dane trebalo provesti u izolaciji doma, u vrtić ili školu nikako ne smije ići, a vodenim kozicama može zaraziti bilo djecu ili pak odrasle osobe koje su s njim u neposrednu kontaktu, a vodene kozice nisu preboljele u djetinjstvu. Tih mrljica na koži može biti samo nekoliko, dok kod neke djece osip može zahvatiti gotovo cijelu kožu. Isto je i sa svrbežom, koji se javlja s pojavom osipa. Neka ga djeca teško podnose, pa je nužno na svaku mrljicu nanositi odgovarajuću kremu ili gel koji će im ublažiti neugodan svrbež.
Kod druge djece češkanje je minimalno, pa kremu nemojte nanositi, jer će se mjehurići tako najbrže sasušiti, a kraste najbrže nestati. Kraste otpadnu nakon 7 do 14 dana.

Liječenje

Za održavanje higijene preporučuje se kupanje djeteta u otopini hipermangana, kako bi se spriječile infekcije. Hipermangan možete bez recepta kupiti u ljekarni, a kupku napravite tako da u vodu dodate samo nekoliko zrnaca. Na tržištu je danas velika ponuda i drugih pjenušavih kupki te gelova za pranje, koji se mogu koristiti umjesto hipermangana. Komplikacije su rijetke, ali i moguće kao i kod svake druge bolesti, no, to će zahtijevati i i posebne metode liječenja, koje će odrediti liječnik. Odrasli obično vodene kozice teže podnose i s većom vjerojatnošću komplikacija, posebice ako se radi o trudnicama ili bolesnicima sa slabim imunološkim sustavom.
(M.G.)
 
Komentari
+2
 
markova__mala
 • 26.3.2010 23:38:59
 • Bodova: 68
 • Prijavi
..ja sam ih imala jednom...i kupala sam se u hipermanganu...ziva i zdrava....bez ikakvih komplikacija...i nije sigurno otrovan...jer ga koristim i sad kad mi zatreba za bilo sta...
ivy999
 • 26.3.2010 14:24:50
 • Bodova: 124
 • Prijavi
Kad su djeca imala pedijatrica nam je rekla da se hipermangan ne preporuča više, navodno se otkrilo kako je otrovan :) Starijem djetetu sam mazala s tekućim puderom , a mlađe nije dalo pa nisam ništa. Pravili smo kupke sa sodom bikarbonom ( to sam negdje pročitala) i onda bi im upalila mirisne svijećice da djeci bude bar malo lakše. Iako doktori ne preporučaju tekući puder, čini mi se da je lakše kad se namaže, isto manje svrbi, samo treba bit strpljiv dok se izmaže, jer ni samo mazanje nije baš ugodno. Ne mogu vjerovat da toga i u današnje doba još uvijek ima, grozna boleština. Na sreću i ja i muž smo u djetinjstvu to odradili, pa se s te strane nismo morali brinuti, a i tko bi se bavio djecom? Nismo spavali noćima, joj kad se toga sjetim, brrrr.
belle
 • 26.3.2010 12:49:26
 • Bodova: 2967
 • Prijavi
Ja sam imala sa 4 godine.
catseye17
 • 26.3.2010 12:48:13
 • Bodova: 15966
 • Prijavi
Ja ih nisam nikad imala