Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Djeca i televizija - više štete nego koristi

Djeca i televizija - više štete nego koristi

Ograničite gledanje televizije svojoj djeci do maksimalno dva sata dnevno - sve više je previše!

Zabrinuti ste što vaše dijete provodi previše vremena zureći u televiziju? Iako se katkad nude zanimljive i poučne stvari na programu, vrijeme provedeno pred televizijom svakako bi trebalo biti ograničeno. Hipnotizirajući TV-učinak lako se otme kontroli - obratite pozornost na to.

Američka akademija pedijatara savjetuje kako djeca ne bi smjela koristiti televiziju i računalne igrice više od dva sata dnevno. Pretjerano gledanje TV-a i igranje igrica može dovesti do niza štetnih posljedica. Neke od njih su:

Pretilost - prekomjeran broj kilograma pojavljuje se češće kod djece koja previše vremena provode pred televizijom.

Nepravilan režim spavanja - pretjerivanje u televiziji i igricama često otežava spavanje i općenito ima efekt na djecu da se više opiru odlasku u krevet.

Problemi s ponašanjem - učenici osnovnoškolskog uzrasta koji više od dva sata dnevno gledaju TV ili igraju igrice imaju veći rizik od razvoja emocionalnih i socijalnih problema kao i otežane sposobnosti koncentracije.

Slabiji uspjeh u školi - djeca koja u svojoj sobi imaju televiziju i često ju koriste imaju slabije ocjene u školi

Nasilje - prevelika izloženost nasilnim scenama iz filmova, spotova i računalnih igrica može ˝otupiti˝ djecu i potaknuti ih da nasilno ponašanje shvaćaju kao normalno i prihvatljivo rješenje za određene probleme.

Manje vremena za igru - prava dječja igra uistinu potiče na kreativno razmišljanje i razvijanje mašte. Previše vremena pred TV-om ograničava tu mogućnost.


Kako ograničiti vrijeme gledanja televizije?

Vrijeme koje vaše dijete provodi pred televizijom može biti i dulje nego što ste uopće svjesni. Obratite pozornost na to kao objektivni promatrač, počevši iz jutra. Ako shvatite da previše vremena troši na TV i računalne igrice - reducirajte to na sljedeće načine:

Bez TV-a u pozadini - veliki broj ljudi učestalo ima upaljenu televiziju čak i kada je nitko aktivno ne gleda. U svakom slučaju to odvlači pozornost vaše djece - ugasite ju.

Televizija i računalo ne bi trebali biti dio dječje sobe - prisutnost računala i TV-a u dječjoj sobi svakako utječu na njihovo učestalije korištenje. Kako biste to ograničili te imali veći uvid u sadržaje koje vaše dijete posjećuje premjestite računalo i TV u neku od zajedničkih prostorija.

Uvedite raspored za gledanje TV-a - tijekom radnog tjedna, zbog školskih obaveza većina djece ima ograničeno slobodno vrijeme. Nemojte dopustiti da ga u potpunosti provode pred TV-om. Također, izbjegavajte dopuštanje gledanja televizije ili odlaska za računalo kao nagradu za ispunjavanje školskih obaveza.
 


Nemojte jesti pred televizijom - hranjenje pred TV-om čak povećava vrijeme gledanja televizije. Uostalom ta navika potiče prekomjerno grickanje kao i nezdravu ishranu što često završava pretilošću.

Predložite neku drugu aktivnost - potaknite svoje dijete da pronađe neku drugu zanimljivu i korisnu aktivnost umjesto gledanja televizije. Čitanje, bavljenje sportom ili igranje društvenih igara samo su neki primjeri boljih rješenja.

Budite dobar primjer - ako i vi previše vremena provodite pred televizijom, teško da ćete uspjeti ograničiti to vrijeme na primjeru svoje djece. Za ovakve promjene počnite od sebe i budite im dobar primjer u tome.

Jednostavno iskopčajte TV - ako televizija stvara previše napetosti u vašoj obitelji, u potpunosti ju isključite i držite van korištenja neko vrijeme. Dobro rješenje predstavlja i uvođenje ˝dana bez televizije˝ u vaš tjedni ritam aktivnosti.

Sudjelujte u ˝vremenu za TV˝ vašeg djeteta - napravite od gledanja televizije pravo malo događanje - kada idete gledati televiziju napravite raspored i plan gledanja kao da idete u kino. Pogledajte što je na programu i izaberite nešto za sebe i svoje dijete.

Ciljano gledajte neki sadržaj - izbjegnite pod svaku cijenu neumorno prebacivanje s programa na program bez ikakvog cilja. Raspitajte se koji sadržaj je prikladan za djecu vašeg uzrasta i ograničite gledanje samo na takve korisne sadržaje. U tome vam može pomoći korištenje roditeljske zaštite ˝parental control˝ u postavkama vaše televizije.

Gledajte televiziju zajedno - kad god je to moguće, gledajte i sa svojim djetetom zajedno komentirajte televizijske sadržaje.

Izbjegavajte TV reklame - ono što svakako želite izbjeći jest povođenje vašeg djeteta za raznim reklamama brze hrane i sličnih nepotrebnih proizvoda. U tome vam može pomoći snimanje programa te ubrzavanje reklamnih sadržaja pri puštanju istog.

Izaberite sadržaje koji potiču fizičku aktivnost - filmovi o sportskim uspjesima i velikim sportašima mogu vašu djecu inspirirati da se počnu baviti nekom fizičkom aktivnošću. Kada se radi o video igricama, izaberite one u kojima može sudjelovati cijela obitelj.
 
 
Komentari
+2
 
lyra
 • 4.4.2013 15:55:50
 • Bodova: 8485
 • Prijavi
Nijedna krajnost nije dobra..slazem se sa stvarima navedenim u clanku..moj voli crtice,ali ipak vise voli slagati legice,voli se igrati vani,sto mi je jako drago,tv je uglavnom navece ili ako je lose vrijeme,pa nemamo gdje..ali opet umjereno..nemam nis protiv tv.-a,ali danasnji crtici su mi bezze..da se isprepadas od silnih likova goromita,vanzemaljaca i sl..
username82
 • 27.2.2013 17:07:43
 • Bodova: 57
 • Prijavi
mi smo zadnja dva tjedna uspjeli izbaciti tv u potpunosti....rekoh, idemo probati i prvo jutro je pitao može li crtić pa sam mu predložila da čitamo slikovnicu što je i prihvatio.....od idućeg dana uopće više nije pitao za tv već mi sam nosi knjige, ja sam ugodno iznenađena.....nije da ću mu ukinuti tv potpuno, ali očito je da se može i bez crtića i pošto je on to tako dobro prihvatio, super....ima tri godine inače :-)
2809
 • 15.2.2013 19:30:51
 • Bodova: 499
 • Prijavi
Ne vidim ništa loše u tehnologiiji dok je ona primjerena uzrastu i dok se koristi u granicama normale. ima raznih igara za djecu koja pomažu u razvoju, ima edukativnih crtića......Dijete nije pretilo zbog tv-a, nego zbog roditelja koji mu pripreme i daju grickalice.
deadea
 • 15.2.2013 18:22:46
 • Bodova: 137
 • Prijavi
Slažem se sa navedenim.
fiamma
 • 13.2.2013 13:09:36
 • Bodova: 13295
 • Prijavi
Dobar članak - s time da bih rekla da na današnjoj televiziji (barem što se zemaljskih kabela tiče) za djecu programa gotovo da i nema. Tako da ni ne znam što bi mogli pogledati na tv-u, a da bi njihovom uzrastu bilo prikladno. Što je poprilično tužno... Ali bolje da tv uopće ne gledaju nego da ih on odgaja.
perlica05
 • 12.2.2013 23:11:39
 • Bodova: 8113
 • Prijavi
Odličan članak. slažem se
suki1980
 • 12.2.2013 12:51:28
 • Bodova: 865
 • Prijavi
dobar članak!
bosiljka
 • 12.2.2013 11:19:56
 • Bodova: 1713
 • Prijavi
Ja svojoj dam da gleda ucilicu i crtice i djecje filmove. I nije pretla.
buuu
 • 12.2.2013 8:07:27
 • Bodova: 13123
 • Prijavi
Manji vise gledaju tv, malo veci su ludi za kompom i igricama, sto je jos opasnije za oci.. Sad jos mogu davat "kazne" i ogranicenja, ali jos kratko..djeca jako brzo rastu :( smrc
suncica-negra
 • 11.2.2013 20:37:51
 • Bodova: 19246
 • Prijavi
Djeca bi se trebala igrati vani, a ne pred TVom ili kompom... Igrice su velikom većinom krive što su djeca sve deblja i bolesnija (uz neodgovarajuću prehranu, naravno). Parkovi su prazni, a djeca su robovi tehnike :-|