Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Djeca i ljeto

Djeca i ljeto

Oprez na suncu, u vodi, pazite na viroze

Ljeto je za djecu vrijeme uživanja, upoznavanja novih krajeva, igre i zabave na plaži, ali sa sobom nosi i niz mogućih opasnosti kojima su djeca izložena na kupanju, te boraveći puno vremena na otvorenom i na suncu. Pročitajte na što biste sve trebali pripaziti kako se ne bi dogodile nezgode, te koje su mjere predostrožnosti kada je u pitanju sigurnost djece ljeti.

Dijete u vodi

Malu djecu ne bi trebalo unositi u more, bazen, sve dok nisu sposobna sama držati glavicu, jer prije nego što svladaju tu vještinu glavica im može slučajno klonuti pod vodu. Dijete sve do školske dobi mora u vodu ulaziti isključivo s odraslom osobom. Ne smijete dijete pustiti da se kupa bez nadzora jer je utapanje djeteta moguće i u plitkoj vodi. Narukvice su bolja zaštita od koluta jer omogućuju bolji i skladniji rad ruku pri pokretima plivanja. Ako se dijete plaši vode ili se opire ulasku, ne bi ga trebalo prisiljavati da uđe u vodu dok ne stekne sigurnost i ne izrazi želju za kupanjem.

Pripazite na dovoljan unos tekućine

Kad zavladaju vrućine posebnu brigu treba posvetiti bebama i djeci, jer teško podnose visoke temperature. Bebama koje se hrane isključivo majčinim mlijekom nije potrebno davati posebno tekućinu, čajeve ili vodu. No, ako su izrazito visoke temperature onda se djetetu može dati malo vode, i to prokuhane. Bebe koje ne doje nego se hrane mliječnim formulama, trebaju dodatnu tekućinu, prokuhanu vodu ili rashlađene nezaslađene čajeve. Ako su starije od šest mjeseci mogu već piti i voćne sokove koji se ovisno o dobi djeteta uvode u dohranu.

Zaštita djeteta od pretjeranog izlaganja suncu

Djecu do 6 mjeseci ne treba nikako izlagati suncu. Dakle, u prvih šest mjeseci dojenče se uopće ne smije direktno izlagati suncu, a ako boravi vani to mora biti u sjeni i zaštićeno odjećom i pokrivalom za glavu. Djeca starije dobi moraju imati kremu s visokim zaštitnim faktorom. Što je dijete mlađe i svjetlije kože, kose i očiju faktor zaštite treba biti viši. Mažite dijete kremom u dovoljnim količinama i vrlo često. Ne zaboravite nanijeti kremu na usnice, uške i stražnji dio vrata.

Dijete ne smije biti na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati kada je sunčevo zračenje najjače. Obavezno djetetu stavite zaštitnu kapu, s obodom, koja štiti lice, uši i vrat.Zaštitite mu oči sunčanim naočalama koje pružaju zaštitu od UV-A i UV-B zraka. Zaštitnu kremu treba nanositi i u sjeni, jer i tada dijete može zadobiti opekline zbog reflektiranja UV zraka od vode, kamena ili pijeska.Ako je boravak na suncu duži, treba nanošenje zaštitnog sredstva ponoviti za dva- tri sata, što je posebice važno ako boravite na moru.Sunčanica

Strogo pazite da dijete igrajući se na plaži ne provede na suncu više vremena nego što bi trebalo, a pogotovo ne bez kape ili šeširića na glavi. Sunčanica je  rekcija organizma na pretjerano izlaganje suncu, čiji su simptomi vrtoglavica, mučnina, dijete se osjeća nemoćno, pospano, a može doći i do povraćanja. Male bebe su razdražljive, plaču, izgledaju kao da imaju virozu.

Ako posumnjete na sunčanicu dijete što prije treba skloniti sa sunca, smjestiti ga u klimatiziranu, zamračenu prostoriju, te ga istuširati mlakom vodom. Dati mu sredstva za uklanjanje temperature i glavobolje (paracetamo ili ibuprofen). Treba nadoknaditi izgubljenu tekućinu, najbolje mu je dati da pije rashlađeni napitak, čaj ili vodu,, a u slučaju većih gubitaka tekućine zbog povraćanja, svakako djetetu treba dati i oralnu rehidracijsku tekućinu.

Ljetne viroze

Mala djeca se lako zaraze bilo od vršnjaka ili u obitelji gdje ima starije djece koja su kakvu virozu donijela s igrališta, bazena ili vrtića. Kod djece crijevne viroze često znaju biti praćene povišenom temperaturom, te povraćanjem. Kod djece je pogotovo važno nadoknaditi izgubljenu tekućinu, jer se može dogoditi da dehidriraju. Rehidraciju treba provoditi pripravcima koji sadrže minerale, mogu se kupiti u ljekarni, a djetetu dajte piti tekućinu (vodu ili čaj) sa rehidracijskim pripravkom što češće, u manjim količinama.

Snižavajte temperaturu djetetu te mu lagano uvodite u prehranu namirnice koje će mu pomoći da se što prije oporavi. To mogu biti juhe, kuhano meso, riža, mrkva, jabuka. Inače, ljeti pazite koje namirnice djeca konzumiraju, dobro operite svježe voće i povrće koje jedu, a posebice se mora paziti na higijenu i djeci što češće prati ruke. Vrlo čest uzročnik bakterijskih infekcija kod djece u dobi do dvije godine uzrokuje Camylobacter. U organizam dospije preko nedovoljno kuhane hrane, nepasteriziranog mlijeka ili pak nečiste vode. U pravilu ne zahtijeva antibiotsku terapiju.

 
Komentari
+2
 
mikra
 • 7.7.2012 1:09:55
 • Bodova: 7906
 • Prijavi
Mustela 50+ i mi sretni a maleni dobije bojicu i s tim faktorom.
lejdi
 • 7.7.2012 1:05:02
 • Bodova: 23487
 • Prijavi
Boga pitaj, možda je to sve spačka i obmana kozmetičke industrije, kao što nam plasiraju 5 vrsta krema: lice, tijelo, stopala, ruke, oči a dosta nam je jedna u principu!
malilu
 • 6.7.2012 17:07:17
 • Bodova: 23489
 • Prijavi
dobar članak i opće poznato da se malena djeca neće puštati bez nadzora u vodu... ne razumijem jedino zasto malena djeca nesmiju piti vodu..?voda je dio života, svatko bi trebap piti vodu.. al oni prokuhavaju, pa hlade... čemu??
nevermore
 • 6.7.2012 16:03:27
 • Bodova: 198
 • Prijavi
Ja ovo primjenjujem i za sebe :)
bebonosac
 • 6.7.2012 15:46:23
 • Bodova: 196
 • Prijavi
...zato na svoje curice stavljam ništa manje od 50+ i blokator 60.....boja se ionako ispire, ne treba im to;)
bebonosac
 • 6.7.2012 15:43:48
 • Bodova: 196
 • Prijavi
Nisu ni mene mazali kremam za sunčanje prije 20-ak i više godina i zapravo je to bila rijetkost vidjet da se netko na bazenu il moru maže - nekak nije bilo toliko svjesnosti o opasnosti od sunčeva zračenja. Nažalost, posljedice svih onih opeklina od najjačeg podnevnog sunca osjećam kroz alergiju i ne smijem uopće na sunce, a jedino se mogu nadati da neću dobiti rak....I ispravak navoda u tekstu, krema se ne ponavlja svaka dva-tri sata nego svaki put kad izađemo iz vode ili brišemo ručnikom - makar to bilo svakih i pola sata. Makar krema bila vodootporna ipak se dio zaštite svaki put skine i znojem i vodom.....
inesska
 • 6.7.2012 14:19:14
 • Bodova: 82302
 • Prijavi
Ne znači da ćeš imati rak kože, ali mislim da će se to svakako primjetiti na tvojoj koži kad budeš starija (ne znam koliko imaš godina). A eto, puno puta ne razmišljamo o takvim stvarima dok nije loše.
lejdi
 • 6.7.2012 13:38:34
 • Bodova: 23487
 • Prijavi
Ja sam onda već s 15god trebala imat rak kože jer se kao dijete nisam mazala.