Crveni planet - slikovnica o ljubavi nezamislive snage

Crveni planet - slikovnica o ljubavi nezamislive snage

Lea Brezar nam uoči Valentinova predstavlja slikovnicu o ljubavi i poziva vas na radionicu

Ovo je priča za laku noć mojim dvjema djevojčicama, Mii i Jani. Kako sam bila promatrač jedne njihove prepirke, tako sam inspirirana tim događajem smislila priču Crveni planet, priču koja Ljubav stavlja u kontekst živog bića, sjemena koje raste u nama i čeka da se odlučimo dozvoliti joj da nas preplavi kako bi punila tuđe i naše srce jednakim žarom.

Svi najbolje pamtimo slike obojane emocijama, tako je nastala i Gospođica Ljubav koju krase najljepše osobine koje će djeci pomoći da uvide kako povrh svega vrijedi ići njenim putom.  

“... No, Ljubavi, kakva je bila, nije se moglo odoljeti. Prosula se planetom kao rosa pred jutro i u svako srce posijala malo sjeme svoga strpljenja, brižnosti i suosjećaja. “

Sve ostalo je dio ove lijepe priče, za koju se nadam da će uveseliti i podučiti onome što je zaista vrijedno, kako malene tako i velike.

Knjigu možete pronaći u maloprodaji i na web shopu izdavačke kuće Dvostruka Duga po promo cijeni.
Knjigu je ilustrirala Irina Steiger.

Na samo Valentinovo u Zagrebu će autorica Lea Brezar, čitati svoju slikovnicu pod nazivom "Crveni planet" a nakon čitanja održat će se i kreativna radioniica o čemu više možete saznati na Facebook stranici. Kako je nastala knjiga i koje poruke šalje, pročitajte u našem razgovoru s autoricom.


 
Što vas je navelo na pisanje dječje knjige?
Zapravo ja oduvijek pišem. To se nekako desi spontano kada sam inspirirana situacijama iz života. Za Crveni planet inspirirale su me moje djevojčice jedno svađom. Kako sam im navikla čitati i pričati priče za laku noć tako sam ispričala Crveni planet. I nakon toga je odmah zapisala.

Je li vam to prva knjiga ? Koliko je trebalo od trenutka kad ste dobili ideju da napravite slikovnicu do njenog izdavanja?
Ovo je prva knjiga koja je objavljena. Priča je nastala jedne ljetne večeri 2011. i čekala je da se dogodi njeno izdanje. Iskreno, nisam se posebno trudila pitala sam jednog izdavača u Hrvatskoj, ali je ove zime došla u prave ruke. Aleksandra Hampamer, s kojom sam radila na kampanji za njenu knjigu “Očuh i Kopile” uzela je priču na čitanje i iste večeri rekla da će biti objavljena.  Nekad je dovoljno samo pričekati da se desi pravi trenutak.
Ilustracije su bile gotove u vrlo kratkom razdoblju, nacrtala ih je moja prijateljica Irina Steiger.

Kako su vaše kćeri reagirale na "Crveni planet"? Jesu li vam pomagale u kreiranju slikovnice?
Curkama se priča svidjela ali ju je mlađa radosnije prigrlila kad je postala slikovnica u bojama. Rado crta crteže iz priče. Zapravo ćemo
u subotu za Valentinovo 14.2.2015. organizirati jedno čitanje priče u Zagrebu i kreativnu radionicu nakon čitanja.
Sve će se odigrati u suradnji sa udrugom Omnis Art u prostoru Pučkog Otvorenog učilišta Mato Došen, Preradovićeva 18/1 s početkom u 15h.
(https://www.facebook.com/events/288394624617576/)

Koje poruke želite prenijeti djeci svojom knjigu?
Ovo je slikovnica o ljubavi koja ima u sebi nezamislivu snagu, a to je da promijeni svijet. Da pretvori loše u dobro, ljutnju u razumijevanje, nemir u mir… Da promjeni sve ono što nas razara u nešto sasvim suprotno i što sve povezuje. Ovo je priča o ljubavi koja je u svima nama no nekako joj uvijek uspijemo podrezati krila.

Koja je vaša omiljena dječja knjiga?
Ima jedna priča koja me oduvijek motivirala, a to je vrlo poznata dječija bajka, Pepeljuga. Njena vjera da je dobro i da će se sve nekako riješiti nešto je u što oduvijek vjerujem. A malo veće štivo za djecu Nedovršena priča; Michael Ende, Kraljević i prosjak; Mark Twain.  

Zašto je važno čitati djeci?
Nama je vrijeme čitanja uvijek bilo vrijeme za bliskost. To je trenutak kada završava dan, kada se umirimo pred spavanje i kada predano i u trenutku sjedimo skupa. Knjiga je bogatstvo, razvija maštu jer riječi govore poput slika, moramo ih samo zamisliti. Ja bih se uvijek uživila u riječi i čitala ih oponašajući različite glasove, mjenjala intonaciju, povremeno zastajala. Cure su u tome uvijek uživale te su tako i knjige sa stotinama stranica bile pročitane od početka do kraja. Učenje je nešto što dolazi kao kruna tog iskustva, a dječiji riječnik se obogaćuje naočigled.

Koliko su važne poruke koje prenosimo djeci čitajući im knjige?
Važno je da djeca nauče kako su nam informacije dostupne više nego ikad. Knjiga je mnogo, trebamo samo izabrati što želimo naučiti. Poruke koje one prenose mogu nam biti dobra vodilja u životu i ono što mi se čini nekako najbitnije, nauče nas da mislimo svojom glavom, preispitujemo se i mjenjamo svoje navike. One nam sire vidike i tjeraju nas da pomičemo svoje granice. Nadam se da će vas ova slikovnica podsjetiti da je ljubav ipak najveći pokretač ako joj damo priliku.
 
Komentari
+2
 
say_ema
  • 13.2.2015 19:48:37
  • Bodova: 10361
  • Prijavi
Ajoj... bas lijepa tema..treba djecu od malih nogu ucit o tome.. a ne da kopaju oci olovkama jedno drugim u prvim razredima :D
moni_mo
  • 11.2.2015 10:38:51
  • Bodova: 8225
  • Prijavi
Ljubav,ima li išta ljepše i bolje od tog?!Interesantna slikovnica, simpatična književnica.Nemam malenih, a i daleko sam od Zagreba.
mikica61
  • 10.2.2015 23:56:54
  • Bodova: 127266
  • Prijavi
tko može neka dođe,ja nažalost nemam malu djecu.članak je dobar,upoznali smo Leu Brezar