Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Budite dobar roditelj, unatoč tome što puno radite

Budite dobar roditelj, unatoč tome što puno radite

Čak i ako ne provodite puno vremena s njima, bitnija je kvaliteta zajedničko provedenog vremena

Roditelji koji rade neminovno osjećaju različite stupnjeve krivnje. Nažalost, što je veće grizodušje to ga više neki roditelji pokušavaju nadomjestiti pretjeranim popuštanjem djeci i obasipanjem poklonima kao što su igračke, razne naprave, odjeće s markama i svakakvi slatkiši, ali ne s dovoljno pažnje i discipline.

Roditelji koji rade puno radno vrijeme često ne discipliniraju svoje dijete iz nekoliko razloga:
 • Smatraju da su s djetetom tako malo da ga ne žele disciplinirati u vrijeme kada su skupa.
 • Osjećaju krivnju što rade i nisu sa svojim djetetom.
 • Previše su umorni za bilo kakve sukobe pa češće popuštaju (potom osjećaju grižnju savjesti).
Djeca u svakom slučaju gube. Roditelji su rijetko kod kuće da brinu o njima, a kada i jesu kod kuće, ne provode pravi roditeljski nadzor pa djeca odrastaju očekujući dobiti sve što požele uz nedostatak discipline i nedostatak poštovanja prema roditeljima. To doista ne mora biti tako.
http://mediaresources.idiva.com/media/content/2016/Feb/output_rki8e6.gif

Kako biti dobar zaposleni roditelj

Ako ste u radnom odnosu, najbolji način da ublažite grižnju savjesti jest da ste dobar roditelj u trenucima kada ste sa svojim djetetom. Sjednite uvečer svi zajedno za stol (bez televizije, računala ili mobitela), razgovarajte, potičite lijepo ponašanje za stolom, produbljujte uzajamni odnos, igrajte neku zabavnu igru, pridržavajte se ustaljenog vremena za spavanje. Dob djeteta će diktirati što ćete s njima činiti uvečer.

Kao zaposleni roditelj morat ćete uzeti u obzir nekoliko stvari:
 • Dolazite kući umorni na kraju radnog dana.
 • Djeca žele vašu pažnju.
 • Vaš partner također treba pažnju.
 • Valja organizirati i nekakav obrok.

Samo je jedan roditelj kod kuće u vrijeme večere

Ako u vrijeme za večeru može kod kuće s manjom djecom biti samo jedan od roditelja, sjednite s njima dok jedu, a vi pričekajte dok vaš partner stigne kući i večerajte s njim/njom.

Djeca bi trebala pomoći u postavljanju stola, a valja ih poticati i na pomoć u pripremi jela, koliko god ona jednostavna bila. Roditelji ili samohrani roditelji trebaju sjediti za stolom dok djeca jedu, obraćati im se na nenametljiv, pozitivan način i ispravljati njihovo ponašanje za stolom.

Kad završe dopustite im da odnesu tanjure, operu suđe ili ga stave u perilicu za posuđe. I to je dobro vrijeme za čavrljanje i smijanje s njima. Ako preostaje zajedničkog vremena do uobičajenog odlaska na spavanje, zaigrajte nešto, crtajte ili jednostavno sjednite i razgovarajte zagrljeni.

Kad su svi poprilično umorni, najbolje je da roditelji zagrle djecu i zajedno pogledaju kraći film ili TV program o kojem mogu razgovarati pripremajući se za spavanje. Nemojte, međutim, dopustiti da to prijeđe u naviku jer od redovitog sjedenja ispred televizora nitko nema osobite koristi.

Oba roditelja

Ako oba roditelja stižu kući dovoljno rano, obitelj može večerati zajedno, a oni naizmjenično spremaju djecu za spavanje. Za roditelje koji su izbivali iz kuće cijeli dan veoma je veliko iskušenje da djecu ostave dulje budnom, no radije se držite uhodanog režima spavanja. Tak kada djeca zaspu roditelji mogu imati ono dragocjeno vrijeme samo za sebe.

Djeca se silno vole radovati nečem unaprijed, te bi roditelji trebali na vrijeme planirati zajedničke aktivnosti za vikend i tijekom tjedna razgovarati s djecom o tome. To bi u svakom slučaju trebala biti aktivnost koja ne uključuje kupovinu poklona. Vrijeme provedeno s roditeljima je daleko važnije nego trenutačno zadovoljenje poklonom. Odluka roditelja ovisit će o dobi djece i vremenskim uvjetima, dakle to može biti bilo što od slaganja šatora u dobi ili dvorištu vaše kuće do odlaska na izlet (u zoološki vrt, igralište, planinarenje...).

Približavanjem vikenda djeca će imati nešto čemu će se istinski radovati, stoga je veoma važno da ih ne iznevjerite. Roditelji će bolje spavati i osjećati se manji krivima (a i osjećati manje stresa) kada shvate da je vrijeme koje su proveli s djecom korisno i kvalitetno.


Kako vi provodite slobodno vrijeme sa svojim klincima?

Izvor: Penny Palmano
knjiga: "da, molim. hvala!"
 
Komentari
+2
 
softy
 • 8.8.2016 9:27:10
 • Bodova: 34082
 • Prijavi
kako je bilo lijepo našim bakama...
anna-herman
 • 6.8.2016 17:17:51
 • Bodova: 56271
 • Prijavi
Nerijetko se dogodi na kraju dana da mi zaspemo pjevajući uspavanku, prije djeteta. :) Nama su, bez obzira na premorenost u toku tjedna (a muž nekad radi i vikendom, ovisi kako mu "pada" smjena), dragocjeni trenuci koje provodimo zajedno, pa se oni svode na zajednički obrok (kada je moguć), igru, maženje, šetnje, odlaske u park (i ljeti na more). Najvažniji su nam zagrljaji, smijeh i drugi oblici fizičkog kontakta (pogledi, nježnosti) i riječi da si značimo i da se volimo. Naravno, kad dijete bude starije, i aktivnosti će biti složenije. Nikada kvantiteta ne smije pobijediti kvalitetu.
merida
 • 6.8.2016 17:09:01
 • Bodova: 22974
 • Prijavi
Žalosno je to sve u današnje vrijeme kada je život uz obitelj i posao sto na sat i jednostavno je teško sve napraviti u jednom danu da su svi sretni i zadovoljni, a i da žena sebi priušti malo vremena za sebe.
astoria
 • 6.8.2016 12:58:29
 • Bodova: 25884
 • Prijavi
Takav je današnji tempo života.
nyna_31
 • 6.8.2016 10:05:19
 • Bodova: 16128
 • Prijavi
Trudim se.