Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

10 stvari koje ne smijete reći svom djetetu

10 stvari koje ne smijete reći svom djetetu

Pristupite svom djetetu na pravi način

Ne postoje tečajevi za roditelje a djeca ne dolaze s priručnikom za korištenje. Ono što funkcionira za dijete vašeg prijatelja, ne mora vrijediti i za vašeg klinca. Svako je dijete jedinstveno pa mu je stoga potreban i takav pristup. No jedno je sigurno: odgoj djeteta nije nimalo lak i jednostavan zadatak. 

Dok ste odrastali, velika je vjerojatnost da ste od svojih roditelja čuli svakojake prijetnje, no nemojte te iste koristiti na svojoj djeci. Današnje su generacije mnogo drugačije i s njima treba oprezno postupati želite li ih odgojiti u zrelu i odgovornu osobu. 

Postoje određene stvari koje većina roditelja nesvjesno koristi u odnosu sa svojom djecom ne shvaćajući njihov negativan utjecaj.  U nastavku vam otkrivamo nekoliko stvari koje nikad ne biste trebali govorite svojoj djeci. Dobro ih upamtite. 


1. Praksa čini savršenstvo

Izjave poput ove djeci predstavljaju pritisak da moraju biti savršena i truditi se sve dok ne postignu savršenstvo. Šalje pogrešnu poruku djetetu da ako pogriješi, to je zbog nedostatka truda. Umjesto toga, potičite svoje dijete da se trudi kako bi se dokazalo i bilo ponosno na sebe, ali mu dajte do znanja da je griješiti ljudski. 

2. Ti to nećeš razumjeti

Djeca su izuzetno radoznala mala bića i svakim danom uče nove stvari o svijetu koji ih okružuje. Stoga često svojim roditeljima postavljaju svakojaka pitanja o svijetu koji ih okružuje. Izjavom poput "ti to nećeš shvatiti" odbacujete njihovu znatiželji, a djeca se zbog toga često osjećaju manje vrijedno. Takvim ćete ponašanjem loše utjecati na njihov stav prema životu te im oštetiti moral. Dakle, sljedeći put kad vam dijete postavi pitanje, uzmite minutu, razmislite i dajte im odgovor koji su zatražili. 

3. Dovrši večeru ili nema deserta

Ovakvom izjavom djetetu dajete do znanja da je desert nešto ekstra vrijedno pa dijete neće znati uživati u hrani budete li koristili desert kao nagradu. Umjesto toga, možete djetetu reći nešto kao "svi prvo moramo pojesti večeru kako bismo ojačali". 

4. Požuri

Djeca su nekim stvarima sporija od nas odraslih. Primjerice, mogu dugo sjediti za doručkom, inzistirati na tome da si sami vežu tenisice, sporo se spremati u školu i sl. Ipak, požurivanjem nećete ništa postići, već samo svom djetetu stvoriti stres. Ako vam se baš jako žuri, učinite to na drugačiji način. Omekšajte ton i recite nešto poput: "hajde da vidimo tko će se prvi odjenuti". Tada će djetetu to izgledati kao igra pa neće osjetiti takav pritisak. 

5. Vidjet ćeš ti, samo dok ti tata dođe doma

Vjerojatno ste kao mali mnogo puta čuli ovu prijetnju jer su u prošlosti obično očevi bili stroži te imali više autoriteta. Ipak, u današnjem društvu oba su roditelja ravnopravna pa nemojte koristite takve izjave, osobito ne ako se smatrate samostalnom i neovisnom ženom. Želite li da vas vaše dijete vidi na isti način onda nemojte njegovog oca isticati kao autoritativni figuru niti ga koristite za bilo kakve prijetnje djetetu.

6. Evo, ja ću to učiniti

Kad vaše dijete ne može nešto dovršiti ili ima problema s pisanje zadaće lako je postati frustriran. Stoga u takvim situacijama najradije preuzimate stvari u svoje ruke i dovršavate posao umjesto svog djeteta. Ipak, to je pogrešno jer na taj način vaše dijete dobiva utisak da će drugi činiti stvari umjesto njega koje sam ne napravi. Umjesto toga, dajte svom djetetu prijedlog ili sugestiju kako će mu biti lakše napraviti određeni zadataka, ali nemojte nipošto to činiti umjesto njega. Tako će dijete i brže naučiti određene stvari. 

7. Nemoj plakati

Djeca su ranjiva i ne boje se pokazati svoje osjećaje. Nemojte ih sprečavati u tome i govorite im kako je to loše. Važno je naučiti djecu da znaju izražavati svoje emocije, umjesto da ih drže u sebi. Stoga im pomozite da prepoznaju svoje emocije te ih naučite kako da se s njima otvoreno i iskreno nose. 

8. To si ne možemo priuštiti

Ako koristite ovu frazu kako bi djetetu objasnili zašto mu ne možete kupiti igračku, onda postoje velike šanse da si vaše dijete to zapamti i iskoristi je sljedeći put kada budete htjeli kupiti nešto skupo. Umjesto toga, objasnite djetetu da morate čuvati novac za važnije stvari. To je također dobar način da ih naučite nešto o financijskoj disciplini. 

9.Nemoj razgovarati sa strancima

Vaše dijete razgovarat će sa svakim tko mu se obrati na lijep način i neće shvatiti tko je stranac, a tko nije. Umjesto toga, postavite djetetu pitanje: što ćeš učiniti ako ti nepoznat čovjek ponudi čokoladu? Poslušajte djetetov odgovor i potom ga poučite kako da ispravno reagira u takvim situacijama. 

10. Budi oprezan

Druga djeca znaju biti okrutna, no ako neprestano budete upozoravali svoje dijete da bude oprezno ono bi samo moglo izgubiti fokus. Ako se bojite za svoje dijete, budite u njegovoj blizini kako bi ga imali na oku u slučaju da se nešto dogodi, no budite tihi i neprimjetni. 
 
Izvor: idiva.com 
Foto: Ambro/Freedigitalphotos.net
 
Komentari
+2
 
cosvr
 • 13.8.2015 11:15:24
 • Bodova: 904
 • Prijavi
Jedino se slazem s ovim da ne treba djeci prijetiti drugim roditeljem ili autoritetom i da treba stajati iza svog stajalista. Ostalo se nista ne slazem, jer se neke stvari recimo u zivotu ne mogu priustiti i nije fer da se dijete laze; ja cu svoje uvijek uciti da treba da se trudi, i da nista nece pasti s neba, kao i da daje svoj maksimum jer savrsenstvo ionako ne postoji; da, mislim da ne treba razgovarati sa nepoznatima i da, mislim da u danasnje vrijeme nikad nije previse price da se pazi i bude oprezno; da, smatram da se dijete treba da se uci da je vrijeme znacajno i da nece imati uvijek vremena da se beskonacno oblaci ili vezuje cipele ujutro i da bi to radilo, treba da ranije ustane.
jerrymouse
 • 11.8.2015 11:49:22
 • Bodova: 475
 • Prijavi
Ne treba pretjrivati sa strogoćom ali ni sa popuštanjem. Ja se u odgoju svoje kćeri ravnam po onome kako su mene odgajali , ali opet joj pokušavam bit prijatelj. Ne želim joj ograničavati stvari koje su recimo meni ograničavali i vidim da taj način funkcionira. Na kraju nema ljepšeg nego kad me kćer nazove i kaže , E mama da ti rečem kakav mi je bio dan. Nešto neprocjenjivo.
bubamaja
 • 10.8.2015 18:26:35
 • Bodova: 3836
 • Prijavi
mislim da je ovo čisto pretjerivanje...pišem kao majka i kao odgojiteljica u vrtiću-dakle, stalno sam okružena s klincima i mislim da sve gore naedeno nema smisla, osim možda točke 6.- narano da mu neću napisati zadaću umjesto njega (djeteta). Sve gore nabrojano može se reći drugačije, odnosno ovisi o našem djetetu, jer polazimo od toga da je svako dijete jedinstveno, pa ćemo tako mi kao roditelji znati kako reći. Djecu ne možemo odgajati prema modelu!!!!!!!!
capica19
 • 10.8.2015 17:15:13
 • Bodova: 3335
 • Prijavi
Ne bi se u potpunosti slozila sa svim tockama u clanku. Smatram kako neke rijeci ipak ne mozemo izbjeci i naprotiv, smatram ih dobrima u odgoju. Npr. "ne mozemo si to priustiti" - treba dati djetetu do znanja kako novac nije lako steci te kako si neke stvari ipak ne mozemo priustiti iako bi ih htjeli.
didona
 • 10.8.2015 14:30:05
 • Bodova: 19170
 • Prijavi
Slažem se s donjim komentarima! Djecu treba odgojiti na pravi način, a titranje oko njih to po meni nije.
velvet2
 • 10.8.2015 13:53:07
 • Bodova: 45101
 • Prijavi
Ne bi se složila sa svim u ovom članku.Lindy je dobro prokomentirala i u potpunosti se slažem.Mislim da se debelo pretjeruje, a to svakako na kraju nije dobro za djecu.Sa takvim odgojem bojim se da bi izrasli u mimoze i iskompleksirane,nesamostalne ljude.
anna-herman
 • 10.8.2015 12:15:03
 • Bodova: 55896
 • Prijavi
Hm... vrlo diskutabilno...
lindy
 • 10.8.2015 12:14:03
 • Bodova: 223
 • Prijavi
Ok, mislimndansenvec stvarno pretjeruje s nekim stvarima, sto je previse, previse je..... Pa nisu klinci sastavljeni od milimetarskog stakla pa da ce puknut na svaku rijec koju kazemo ili da imaju mozak supljoglavog glavonosca. Jedino sto se djeci ne smije govoriti, po mom misljenju, su uvrede, ponizavanja i pretjerane beskorisne kritike. Al to nije dobro ni s odraslim covjekom.I pazi naslova- NE SMIJES to rec svom djetetu. Koda ove izjave dole pobrojane toliko unistavaju djecu. Naravno da cu rec budi oprezan kada je to potrebno...Iz struke sam, ali postajem toliko ljuta na ovakve clanke da mi se dize kosa na glavi.