Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

10 rečenica koje će pomoći svakom roditelju kada dijete ne želi slušati

10 rečenica koje će pomoći svakom roditelju kada dijete ne želi slušati© Pixabay

Nije lako biti roditelj pogotovo kada dijete ne želi slušati, a ti se osjećaš bespomoćno

U ljudskoj je prirodi da se ponašamo suprotno od onoga što nam se nameće pa tako ni djeca nisu iznimka. Sve majke ljuti kada dijete ne želi pospremiti svoju sobu ili jesti ručak, ali pravim riječima i intonacijom možeš utjecati na ponašanje svoga djeteta. 

Donosimo ti rečenice koje će ti pomoći u svakodnevnom životu s djecom. 
 

(FOTO: Pixabay) 
 

Ako dijete odbija jesti

Ukoliko dijete ne želi jesti zdravu hranu koju si mu skuhala, trebaš ga potaknuti rečenicom: "Ali, ti voliš jesti moju zdravu hranu!" 

Bolje je da potičeš djecu i da im kažeš da si ponosna na njih, a ne vikati ili im reći da su izbirljivi. Tako nećeš stvoriti motivaciju kod djeteta i samo ćeš izazvati ljutnju i inat. 
 

Ako ne želi pospremiti svoju sobu 

Umjesto gubljenja živaca, smiri se, pogledaj svoje dijete u oči i pitaj: "Želiš li pospremiti sam ili da ti ja pomognem?" 

Normalno je da će te dječje ponašanje naljutiti, ali rečenice "Učini to odmah!" i "Rekla sam ti previše puta", neće stvoriti motivaciju. Bolje je pružiti im podršku i ne biti napasna. 


(FOTO: Pixabay) 
 

Žuri ti se, a tvoje dijete se ne želi spremiti 

Umjesto da plačeš zbog stresa, primi dijete za ruku i pitaj: "Želiš li da izađemo sada ili za 10 minuta?" 

Ponekad se djeca mogu ponašati razmaženo i zbog njih možeš kasniti na razne prigode i obaveze. Jednostavno se ne žele odjenuti i izaći iz kuće iako si ih zamolila već milijardu puta. Znamo da ti dođe da eksplodiraš, ali više će te slušati ako se smiriš i zamoliš ih lijepo. 
 

Ako dijete ne želi slušati 

Umjesto da poludiš i staviš ga u kaznu, samo reci: "Tvoji postupci mi govore da si preumoran da ideš u park danas!" 

Dječji postupci mogu reći puno toga o tome što žele i kako se osjećaju. Možda dijete ne zna reći da mu je dosadno ili da je umoran, ali plač i odbijanje poslušnosti ili bacanje igračaka može ti pokazati kako se osjeća. Komuniciraj sa svojim djetetom na temelju njegova govora tijela. 


(FOTO: Pixabay) 
 

Kada u trgovini želi igračku 

Umjesto da djetetu objašnjavaš da nemaš dovoljno novca, jednostavno mu reci ovako: "Hajdemo tu igračku dodati na popis želja za tvoj rođendan!" 

Iako želiš svojem djetetu pružiti najbolje, ponekad ti budžet to ne dopušta. Ukoliko dijete plače za igračkom, nemoj vikati i burno reagirati, smireno mu objasni i nakon nekog vremena sve će biti u redu. 
 

Ako ne čisti za sobom 

Ukoliko tvoje dijete kada pojede, otrči igrati se, a tebe čeka prljavo suđe nemoj ga zaustavljati da bi vikala. Bolje je biti smirena i pozitivna te zamoliti svoje dijete da tanjur stavi u sudoper. 
 

Kada želiš da prestane nešto raditi 

Ako vidiš svoje dijete da radi nered ili se ponovno igra na opasnom mjestu dok ti imaš posla, umjesto vikanja i zahtijevanja, laganim  tonom ga zamoli: "Molim te možeš li mi pomoći ovdje?" 


(FOTO: Pixabay) 
 

Kada dijete obavi ono što si željela  

Iritira kad te dijete ne sluša, ali ponekada te može iznenaditi da obavi upravo ono što si tražila od njega. Nemoj ignorirati to dobro ponašanje već ga pohvali jer će ga to motivirati da te sluša u budućnosti. Reci mu: "Hvala ti što si me poslušao, ti si tako dobar." 
 

Ako želiš potaknuti njegovo samopouzdanje 

Da bi potaknula razvoj njegovog samopouzdanja i osigurala njegovo dobro ponašanje u budućnosti moraš pohvaliti ga svaki put kad napravi nešto dobro. 

"Bravo, ti si to sam napravio. Ponosna sam", samo to je dovoljno da dijete osjeti tvoju ljubav. 
 

Pokazuj ljubav i kada ne sluša 

Uskraćivanje poljubaca i zagrljaja kada te dijete ne sluša, neće popraviti situaciju. No, ako si uvijek dobra prema djeci i potičeš kažeš im barem jednom u danu da ih voliš, stvorit ćeš čovjeka koji zna što je ljubav. 

Dovoljno je da kažeš: "Volim te bez obzira na sve."


(FOTO: Pixabay) 

 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 15.12.2019 9:54:25
  • Bodova: 49920
  • Prijavi
Dobri savjeti.