Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Naša top lista božićnih pjesama

Naša top lista božićnih pjesama

Jeste li se ikada zapitali otkuda potječu božićne pjesme i zašto im se pridaje tolika pažnja?

Iako je zapravo Uskrs najveći kršćanski blagdan, Božić je zasigurno popularniji u svijetu jer ga mnogo ljudi obilježava iz komercijaliziranih razloga i tradicije, a ne zbog vjerničke note koja je u biti njegova svrha. Bilo kako bilo, za božićne pjesme su čuli svi i rado se prihvaća tradicija njihovog izvođenja u svijetu, kako u liturgiji, tako i u svjetovnoj sferi.

Nastanak božićnih pjesama usko je povezan s latinskim jezikom jer latinska riječ corolla označava vjenčić koji je jedan od glavnih simbola adventa. U začecima njihovog izvođenja, božićne pjesme su se pjevale isključivo u liturgiji i to na latinskom jeziku. Kao najstariju božićnu pjesmu možemo izdvojiti „Tihu noć“ koja je snimljena u čak 733 verzije. Povijest nam donosi podatak da je napisana 1978. godine. Napisao ju je austrijski svećenik u čijoj su crkvi, prema narodnoj predaji, prestale raditi orgulje, pa je bio primoran osmisliti novi način kako održati božićno raspoloženje.

U današnje suvremeno doba, već krajem studenog i početkom prosinca, na radio postajama počinju se puštati božićne pjesme i ne možemo reći da nam to smeta jer one u svakom slučaju donose samo pozitivno raspoloženje, radost i potiču nas na širenje veće doze ljubavi i mira prema sebi i ljudima koji nas okružuju.

Sastavili smo našu top listu božićnih pjesama, pa svakako zavirite i pogledajte nalazi se među njima i vaša omiljena božićna melodija.

1. ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS YOU – MARIAH CAREY
 

2. THE CHRISTMAS SONG  - NAT KING COLE
 

3. SO, THIS IS CHRISTMAS – CELINE DION
 

 
4. JINGLE BELLS – MICHAEL BUBLE
 

 
5. SANTA CLAUS IS COMING TO TOWN – FRANK SINATRA
 

6. WHITE CHRISTMAS - THE DRIFTERS
 

 
7. LET IT SNOW - DEAN MARTIN
 

 
8. ROCKIN' AROUND THE CHRISTMAS TREE – BRENDA LEE
 

 
9. DO THEY KNOW IT'S CHRISTMAS – BAND AID
 

 
10. LAST CHRISTMAS – WHAM
 

 
11. DRIVING HOME FOR CHRISTMAS – CHRIS REA
 

 
12. SRETAN BOŽIĆ SVAKOME – FANTOMI
 

 
13. BOŽIĆ DOLAZI – SREBRNA KRILA
 

 
14. BOŽIĆ BIJELI – DALMATINO
 

 
15. SVI MOJI BOŽIĆI – PAVEL
 

 
16. BOŽIĆ - ANTONELA DOKO
 
 
 
Komentari
+2
 
anna-herman
 • 25.12.2018 7:52:28
 • Bodova: 54413
 • Prijavi
Georgeu Michaelu je danas godišnjica smrti, ali Wham - ova izvedba pjesme "Last Christmas" mi je oduvijek broj 1. Isto tako volim Chrisa i njegov rokersko - baršunasti glas, a njegova pjesma me jako pogađa jer uz nju se već vidim na cesti, kako vozimo prema mom rodnom gradu, KUĆI...
dukija
 • 24.12.2018 11:20:36
 • Bodova: 17765
 • Prijavi
Odličan izbor, meni je ipak najdraža Rockin' around the christmas tree jer je baš vesela božićna, a kad je čujem uvijek se sjetim malog kevina.
sneki2
 • 24.12.2018 10:15:50
 • Bodova: 45636
 • Prijavi
Odličan izbor!
ella102
 • 24.12.2018 9:41:27
 • Bodova: 6846
 • Prijavi
Moze proci ??